Fodmap Safkaa

Mausteinen porkkana-rahkapiirakka

Fodmap ystävällinen

Tässäpä oiva piiras, joka toivottavasti maistuu sinullekin! Sain taannoin ystävältäni Eveltä purkillisen mausteista porkkanahilloa, joka hurmasi minut välittömästi. Porkkanan ja mausteiden (kaneli, neilikka, kardemumma…) ihana maku sai mielikuvituksen laukkaamaan, ja oivalsin, että tässäpä hillo korvaamaan omppuhilloa rahkapiirakassa. Ja voi nam!
Rapean muropohjan kanssa rahkainen täyte ja mausteinen porkkanahillo toimivat kuin unelma. Joudut hiukan näkemään vaivaa, kun valmistat porkkanahillon, mutta kokkaa ihmeessä kerralla isompi erä ja pakasta loput. Hillo sopii ihanasti myös kauralettujen tai pannarin kanssa! Kokeile rohkeasti!

Piiraan valmistus käy hillon valmistuttua käden käänteessä. Muropohja sekoitetaan vain tasaiseksi pehmeäksi massaksi ja taputellaan vuokaan. Samoin valmistuu rahka-kermaviilitäyte. Laita rahkatäytteen ainekset kulhoon ja sekoita houlellisesti ja valmista tuli! : )

Silokonivuoka ja irtopohjavuoka ovat käteviä tämän piiraan valmistuksessa. Anna vain piiraan jäähtyä kummolla ennen kuin leikkaat ja irrotat vuoasta, sillä gluteeniton murotaikina on hitusen haurasta. Porkkana-rahkapiirakka on parhaimmillaan seuraavana päivänä ja jääkappikylmänä. Herkullista viikonloppua sinulle ja muista syödä hyvin!

Tässäpä oiva piiras, joka toivottavasti maistuu sinullekin! Mausteinen porkkana-rahkapiirakka.

Porkkana-rahkapiirakka -resepti

Tarvitset

Porkkanahilloa

1 kg porkkanaa
3 dl sokeria
½ tl neilikkaa
1 tl kanelia
½ tl kardemummaa
½ tl suolaa

Tee näin

Valmista ensin porkkana-rahkapiirakassa käytettävä porkkanahillo.
  1. Kuori ja paloittele porkkanat. Lisää palat kiehuvaan veteen ja keitä pehmeiksi noin 20 minuutin ajan. Älä heitä keitinvettä pois, vaan säästä osa keitinvedestä.
  2. Kaada porkkanat kulhoon, soseuta porkkanat sauvasekoittimella tai tehosekoittimella. Lisää keitinvettä tarvittaessa, jos sose kaipaa notkistamista.
  3. Lisää porkkanasose, sokeri ja masuteet kattilaan ja maista. Pitääkö keittää/kiehauttaa?
  4. Ota hilloa erilleen n. 2 desilitraa piirakkaa varten.

Pakasta ylimääräinen jäähtynyt porkkanahillo, jos et pysty käyttämään sitä muutaman päivän sisällä. Hillo on herkkä homehtumaan ilman säilöntäaineita.

Pohja

150 g voita
3 dl spelttijauhoja tai Semperein Fin mix – jauhoseosta
1 dl fariinisokeria
1 tl vaniljasokeria
½ tl kardemummaa

  1. Ota voi huoneenlämpöön ajoissa tai mikrota 10 sekuntia, jotta se on hiukan pehmeää.
  2. Valmista piiraan muropohja sekoittamalla sähkövatkaimella kaikki ainekset hyvin sekaisin.
  3. Voitele piirasvuoka. Nostele taikina piirasvuokaan ja painele taikina tasaisesti vuokaan siten, että se vuoraa vuoan tasaisesti.

Täyte

2 dl rahkaa
2 kananmunaa
1 dl kermaviiliä
1 dl sokeria
½ tl kanelia
1 tl vaniljasokeria

  1. Sekoita kaikki ainekset huolellisesti sekaisin kulhossa käsivispilällä.

Piiraan kokoaminen

  1. Kaada rahkatäyte piirastaikinalla vuorattuun piirasvuokaan.
  2. Ota 2 desiä porkkanahilloa ja lusikoi se rahkan päälle mahdollisimman laajalle alueelle.
  3. Paista piirasta 175-asteessa n. 40min tai kunnes kypsää!
  4. Piiras on kypsää, kun rahkatäyte alkaa hiukan tummua reunoilta ja vaikuttaa hyytyneeltä, muropohja taasen irtoaa hyvin vuoastaan, kun tarpeeksi kypsää!

”FODMAP-ruokavalio on kaikille yksilöllinen. Tässä blogissa esitellyt reseptit ovat pitkälti kolmivaihesen FODMAP-ruokavalion ensimmäiseen, eli karsintavaiheeseen, sopivia. Turhia rajoituksia kannattaa välttää, eli reseptejä kannattaa ja saa muokata omalle vatsalle sopivaksi!

Tekstit ja reseptit on tarkastanut laillistettu ravitsemusterapeutti ja FODMAP-asiantuntija Leena Putkonen. Tarkemmat raaka-ainekysymykset voi osoittaa hänelle (sähköpostitse leena@ravitsemusratkaisut.fi tai Instagramissa @LeenaPutkonen).