Minestronekeitto on aivan ihana kasviskeitto, joka maistuu taivaalliselta talvisen ulkoilun jälkeen. Minä kokkaan minestronen aina vegaanisena ja sovellan reseptiä vaihtelevasti sen mukaan mitä jääkaapista löytyy. Mielestäni tärkeimmät ainekset fodmap ystävällisessä minestronessa ovat; varsiselleri, porkkana ja kevätsipuli, sekä hyvä tomaattimurska. Kuutioin vihannekset hyvin pieniksi kuutioiksi ja freesaan (=kuullotan) kattilassa kuutioita tilkassa oliiviöljyä hetken, ennen kuin lisään tomaattipureen ja -murskan sekä laakerinlehdet. Voit lisätä keiton makua esim. touch of taste fondilla, tämä on mielestäni maukas liemiaines ja tuo pyöreyttä keiton makuun. Touch of taste on myös fondi sarja, jossa ei ole sipulia yms IBS vatsalle ikäviä aineksia.
Tänään kokkasin lounaaksi kotona minestronea, ja tyttäreni kysyi ennen kuin otti annoksen, että mitä proteiinia keitossa on. No minä tykkään lisätä soppaan Felicia tuotemerkin risone Ceci kikhernepastaa, jossa proteiinia on 20%. Tämä kyseinen Ceci on sopinut meidän jengin vatsoille ja pysyy aika kiinteänä, vaikka soppaa lämmittää. Reseptissä pastaa laitetaan 4hlö annokseen vain desi, mutta jos lisäät 2dl saat keitosta tosi tuhdin muhennoksen. Keiton joukkoon voi myös lisätä vaikka raejuustoa tuomaan lisää proteiinia.
Tänään kokkasin keittoni just tällä julkaisun reseptillä, mutta usein sovellan ihan fiiliksellä reseptiä sen mukaan mitä keittiössä sattuu olemaan tarjolla. Keittoon sopivat tosi kivasti; tuore pinaatti, lehtikaali, mangoldi, persilja, peruna, vihreät pavut, nokkonen ja mitä sinulla nyt sattuu olemaan käsillä! : )
Kokeilepa sinäkin ihanaa minestronea ja ota keiton kylkeen vielä jotain ihanaa leipää tai gluteeniton näkkäri! Voi nam!
Ihania kokkaushetkiä sinulle ja muistathan syödä hyvin! <3
Minestronekeitto -resepti
Tarvitset
2 rkl oliiviöljyä
2 kevätsipulin vartta
3 porkkanaa
1 varsisellerin varsi
1 rkl tomaattipyreetä
1 prk tomaattimurskaa
3 laakerinlehteä
2 rkl Touch of Taste kasvisfondia (ei sisällä sipulia)
1 l vettä
1 dl risoni-pastaa (riisin näköistä pastaa kikherneistä tai linsseistä valmistettu, tai pätkittyä gluteenitonta pastaa)
(1/2 tlk cannellini-papuja, jos haluat)
kourallinen hienonnettua lehtipersiljaa tai basilikaa
suolaa ja mustapippuria myllystä maun mukaan
Tee näin
- Kuutioi porkkanat, varsiselleri ja leikkaa kevätsipuli hienoksi.
- Kuumenna oliiviöljy kattilassa ja lisää kattilaan kuutioidut ja silputut vihannekset.
- Madalla lämpöä ja kuullota kasviksia öljyssä noin 10 minuuttia, kunnes ne ovat hieman pehmenneet.
- Kun kasvikset alkavat kypsyä, lisää joukkoon tomaattipyree ja tomaattimurska, laakerinlehdet, kasvisfondi ja vesi. Anna keiton hautoa kannen alla matalassa lämmössä noin 20 minuuttia.
- Keiton alkaessa olla valmista lisää vielä risoni-pasta (tai pätkitty gluteeniton pasta) ja anna keiton hautua vielä 10 minuuttia
- Tarkista lopuksi maku ja lisää suolaa tarvittaessa. Lisää lopuksi hienonnettu persilja tai basilika.
Tiedoksi! Jos pelkää suolistovaivoja, papu- ja linssiruokien kanssa kannattaa ottaa apteekista saatavia alfagalaktosidaasi-entsyymitabletteja, jotka auttavat pilkkomaan näiden ruokien FODMAP-yhdisteitä. Näin voit nauttia muuten niin terveellisiä ja monipuolisia papu- ja linssiruokia ilman suolistovaivoja.
Tekstit ja reseptit on tarkastanut laillistettu ravitsemusterapeutti ja FODMAP-asiantuntija Leena Putkonen. Tarkemmat raaka-ainekysymykset voi osoittaa hänelle (sähköpostitse leena@ravitsemusratkaisut.fi tai Instagramissa @LeenaPutkonen).