Fodmap Safkaa

Peltibrita eli ison porukan Britakakku

Fodmap ystävällinen

Juhannusaatto on ihan just ja pitäisi päättää mitä syödään ja hyökätä kauppaan asap. Meillä on taas juhannuksena iso jengi koossa ja sopivaa ruokaa pitää olla kaikille. Otan mielelläni vastuun ainakin yhden illan jälkkäristä, ja varmistan siten etten jää herkkuja paitsi. : ) Peltibrita eli hippasen isompi britakakku on huippuhyvä jälkiruoka, kaikkien suosikki ja sopii meidän porukassa ainakin kaikille. Kokataan siis luottoreseptillä! Gluteenittomana ja laktoosittomana herkkuna se sopii kaikille ja on just sopivan kesäinen ja kohottava jälkiruoka juhannuksen juhlistamiseksi.

Britakakun raaka-aineista munat ja voi kannattaa ottaa huoneen lämpöön jo vaikka edellisenä iltana, sillä raaka-aineet sekoittuvat parhaiten, kun ne ovat saman lämpöisiä. Älä kuitenkaan jätä voita auringon paisteeseen pöydälle ; ). Varaa 2 puhdasta kulhoa taikinan valmistukseen, toisessa valmistetaan kakkupohja, johon käytetään keltuaiset ja toisessa vatkataan kuohkea ranskalainen marenki. (Marengin vatkauksen jälkeen voit nopeasti tiskata kulhon kerman vatkausta varten.) Varmistathan, että marengin vatkauskulho on taatusti puhdas & kuiva. Rasvainen kulho pilaa vaahdonmuodostuksen ja marenki ei kuohkeudu. Vuoraa reunallinen uunipelti reilulla leivinpaperilla valmiiksi ja laita uuni lämpiämään 175 asteeseen. Erottele valkuaiset ja keltuaiset huolellisesti. Keltuaiset kannattaa laittaa pikku kulhoon odottamaan oma vuoroaan ja valkuaiset taikinakulhoon odottamana marengin valmistusta. Tee siis ensi kakkupohja ja sitten marenki, jottei marenki joudu odottelemaan uunia kauaa.

Paiston jälkeen anna kakkupohjan jäähtyä huolella ja lisää täytteet vasta, kun kakkupohja on huoneenlämpöinen. Täytteen kohdalla voit valita vispi- tai kuohukerman, vispi pitää paremmin vaahdon helteellä ja kuohukerma on paremman makuista. Kuohukerma on myös nopeampi vatkata jos kakkua kokataan ilman sähkövatkainta… kuten meille joskus kävi : ). Voit luonnollisesti käyttää myös mitä tahansa vaahtoutuvaa kasvisrasvasekoitusta, jos se on sinulle sopiva ratkaisu. Marjojen sijaan voit kokkailla raparperikompotin, paloitella ihania hedelmiä kuten kiwiä, ananasta, passionhedelmää, mangoa tai mikä nyt sinulle maistuu ja sopii. Kasaamisen jälkeen tämä upea herkku on valmis pöytään ja maistuu varmasti kaikille! Ihana juhannusta sinulle ja muistathan syödä hyvin! <3

Britakakku -resepti

Tarvitset

Pohja

250g voita (L)
2,5dl sokeria
6 kanamuna keltuaista
2dl mantelijauhoa
2dl gluteenitonta jauhoa (esim. finmix semper)
2,5tl leivinjauhetta
2,5dl maitoa (L)

Tee näin

Pohjan valmistus:

  1. Kakun onnistumisen kannalta on hyvä ottaa kananmunat & voi huoneen lämpöön hyvissä ajoin, sillä tasalämpöiset raaka-aineet tekevät taikinasta kuohkeamman! Vatkattava (täytteen) kerma taas saa olla mahdollisimman jääkaappikylmää!
  2. Vatkaa kulhossa huoneenlämpöinen voi ja sokeri mahdollisimman kuohkeaksi vaahdoksi
  3. Erottele huoneenlämpöiset kanamunat. Keltuaiset ja valkuaiset erilleen
  4. Lisää keltuaiset pikkuhiljaa voi/sokeriseokseen koko ajan vatkaten
  5. Lisää seuraavana taikinaan jauhot, leivinjauhe ja maito varovasti nostellen
  6. Levitä taikina uunipellille, jolla on reunojen yli menevä leivinpaperi

Marenki

6 valkuaista
3dl sokeria

Marengin valmistus:

  1. Lisää valkuaiset puhtaaseen ja kuivaan kulhoon ja vatkaa valkuaisia, kunnes on muodostunut valkoista kuohkeaa vaahtoa. Jatka vatkaamista ja lisää sokeri pikkuhiljaa, älä kaikkea kerralla. Vatkaamista on hyvä jatkaa jopa 10 minuuttia!
  2. Levitä marenki nuolijalla kevyesti aiemmin valmistetun taikinan päälle suht tasaisesti.
  3. Paista n.175 asteessa n. 25minuuttia (kokeile tulitikulla tai muulla kuivalla puutikulla, että alempi taikina on kypsää!) Anna pohjan jäähtyä rauhassa!

Täyte

6dl vispikermaa tai kuohukermaa laktoositonta
(vispikerma ei juoksetu yhtä helposti helteellä, kuin kuohukerma)
1rkl sokeria
2tl vaniljasokeria
puolikkaan sitruunan raastettu kuori
reilu litra marjoja oman makusi mukaan, voit laittaa joukkoon myös kiwiä tai passionhedelmää : ) NAM!

Täytteen valmistus:

  1. Valmistele marjat / hedelmät oman makusi mukaan, esim. mansikat voi halkaista tai laittaa 4 osaan tai sitten lisätä kokonaisena.
  2. Vatkaa kylmä kerma kuohkeaksi ja mausta sokerilla, vaniljalla & raastetulla sitruunankuorella

Kakun kokoaminen

  1. Kokoa kakku leikkaamalla HYVIN jäähtynyt pohja 2 samankokoiseen palaan ja lisäämällä alemman pohjan ylle puolet kermavaahdosta & puolet marjoista / hedelmistä, laita toinen pohjan pala alemman ylle ja sen päälle taas puolet kermavaahdosta & marjoista / hedelmistä!
  2. Nauti hyvässä seurassa!

”FODMAP-ruokavalio on kaikille yksilöllinen. Tässä blogissa esitellyt reseptit ovat pitkälti kolmivaihesen FODMAP-ruokavalion ensimmäiseen, eli karsintavaiheeseen, sopivia. Turhia rajoituksia kannattaa välttää, eli reseptejä kannattaa ja saa muokata omalle vatsalle sopivaksi!

Tekstit ja reseptit on tarkastanut laillistettu ravitsemusterapeutti ja FODMAP-asiantuntija Leena Putkonen. Tarkemmat raaka-ainekysymykset voi osoittaa hänelle (sähköpostitse leena@ravitsemusratkaisut.fi tai Instagramissa @LeenaPutkonen).

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.