Fodmap Safkaa

Itse tehty tofu

Fodmap ystävällinen

Tofu on FODMAP ruokavaliota noudattavan kasvisruokailijan proteiinilähteistä yksi turvallisimpia. Aikoinaan Ravintola Kasviksessa kävi Tofu – Antti tekemässä tofua aina silloin tällöin. Tofua ei tuolloin 1990- luvun alkutaipaleella ollut kovin helposti saatavilla ja siksi se piti tehdä itse. Tofun valmistus siis tapahtuu käytännössä valmistamalla liotetuista, murskatuista ja reilun vesimäärän kanssa hetken kiehautetusta soijapavuista soijamaitoa. Soijapapujen kuiva-aines on japanilaiselta nimeltään Okara. Okara sopii huonosti FODMAP- ruokailijalle, mutta on paahdettuna erinomainen raaka-aine esim. kasvispyöryköihin. Soijamaito koaguloidaan / juoksutetaan / kokataan tofuksi magnesiumloridin tai toiselta nimeltää nigarin avulla. Tofun valmistusprosessi on suhteellisen työläs ja työvaiheissa on helppo mokata esim. unohtamalla keitos levylle ja aiheuttamalla keittiössä pienimuotoisen katastrofin. Eli pyydän; ota aikaa, ota rennosti ja seuraa ohjetta! Valmista tulee pienellä vaivannäöllä ja omasta tofusta voi olla NIIN ylpeä. Varaa aikaa 2 tuntia tofun valmistukseen. Itse laitan aina instagramiin kuvan jos kokkaan tofua, kaupan tofussa ei ole samaa glamouria! Onnea matkaan : )!

PS: ”Jostain syystä luomupavuista tulee minulla paras lopputulos.”

Tofu -resepti

Tarvitset

(Valmista tofua n. 350g)

300 g kuivia soijapapuja
3 l vettä + liotusvesi
9 g nigaria (magnesiumkloridia) liotettuna (Tätä saa esim. Ruohonjuuresta ja apteekeista)
2 dl vettä

Tee näin

yön yli liotetut soijapavut
yön yli liotetut soijapavut
blenderillä veden kanssa hienonnetut pavut
blenderillä veden kanssa hienonnetut pavut
soijamaidon siivilöinti
soijamaidon siivilöinti
soijamaidon juoksetus
soijamaidon juoksetus
juustoharsolla vuorattu juustomuotti
juustoharsolla vuorattu juustomuotti
valmis tofu vedessä
valmis tofu vedessä
 1. Huuhtele pavut hyvin ja liota yön yli runsaassa viileässä vedessä.
 2. Seuraavana päivänä poimi veden pinnalta pavunkuoret ja muut mahdolliset ”roskat”.
 3. Kiehauta kolme litraa vettä isossa kattilassa (varaa ainakin viiden litran kattila).
 4. Huuhtele hyvin  liotetut pavut ja valuta vesi pois. Kaada pavut 2 erässä blenderiin, kutteriin tai kulhoon jos käytät sauvasekoitinta. Lisää papujen joukkoon kattilasta kuumaa vettä siten, että pavut peittyvät reilusti. 
 5. Lisää jauhettu papu&vesiseos kattilaan, jossa on loput aiemmin kiehautetusta vedestä.
 6. Laita hella päälle täydelle teholle ja kuumenna seosta, kunnes seos alkaa kiehua. Laita ajastin mittaamaan 20 minuuttia! Valvo keitosta, sillä se saattaa kiehua yli! Ota käyttöön puukauha ja alenna hieman lämpöä. Huolehdi, että seos kiehuu kevyesti. Sekoittele säännöllisesti.
 7. Kun seos on kiehunut 20 minuuttia, kaada se ohuella harsokankaalla (esimerkiksi juustoliinalla, carita-liinalla tai ohuella keittiöpyyhkeellä) vuoratun ison siivilän tai reikäkattilan kautta toiseen isoon kattilaan. Ideana on siivilöidä soijapavun kuiva-aines (okara) ja syntynyt soijamaito erilleen.
 8. Valuta soijamaito liinan läpi kattilaan, voit nopeuttaa valumista painelemalla massasta nesteet esim. pienellä lautasella tai perunamuusisurvimella avustaen.
 9. Seuraava työvaihe on soijamaidon juoksetus. Liota juoksute (nigari eli magnesiumkloridi) 2 dl:aan vettä. Kaada soijapavun kuiva-aines pois liinasta odottamaan mahdollista jatkokäsittelyä tai heitä se biojätteeseen. Huuhtele liina ja aseta se uudelleen mielellään kaksinkerroin siivilään, juustomuottiin, tofumuottiin tai kahvisuodattimeen.
 10. Laita soijamaito kattilassaan levylle ja kuumenna maito 80-asteiseksi. Laita hela pois päältä. Tee kuumaan maitoon kauhalla pyörre ja kaada vesipyörteeseen puolet liotetusta nigari-juoksutteesta. Anna seistä minuutti, sekoita kevyesti ja lisää loput juoksutteesta. Peitä seos kannella ja anna tofumassan tekeytyä eli juoksettua 20 minuuttia.
 11. Nostele juoksettunutta massaa reikäkauhalla tai keittokauhalla kankaalla vuorattuun juustomuottiin tai siivilään. Laita juustomuotin alle reilu alusastia, sillä ylimääräinen neste valuu muutoin pöydälle. Anna veden valua rauhassa itsestään muotista, älä painele massaa. Nostele massaa pikkuhiljaa muottiin ja kun kaikki massa on lusikoitu muottiin, voit joko käyttää yli jääneen nesteen sämpylöiden raaka-aineena tai kaataa lavuaariin.  
 12. Nosta juustokankaan reunat tofun ylle ja laita päälle kansi ja pieni paino, kuten puolen kilon paino tai vaikka pasta paketti.
 13. Anna nesteen valua juustomuotista rauhassa n. ½ h. Kumoa sen jälkeen tofu muotista lautaselle.
 14. Säilytä tofu jääkaapissa astiassa, jossa se on kylmän veden peittämänä. Tofu säilyy jääkaapissa noin viikon ja sen voi pakastaa.

”FODMAP-ruokavalio on kaikille yksilöllinen. Tässä blogissa esitellyt reseptit ovat pitkälti kolmivaihesen FODMAP-ruokavalion ensimmäiseen, eli karsintavaiheeseen, sopivia. Turhia rajoituksia kannattaa välttää, eli reseptejä kannattaa ja saa muokata omalle vatsalle sopivaksi!

Tekstit ja reseptit on tarkastanut laillistettu ravitsemusterapeutti ja FODMAP-asiantuntija Leena Putkonen. Tarkemmat raaka-ainekysymykset voi osoittaa hänelle (sähköpostitse leena@ravitsemusratkaisut.fi tai Instagramissa @LeenaPutkonen).

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.