Fodmap Safkaa

Keväinen Kuusenkerkkäsiirappi

Fodmap ystävällinen

Meidän pihassa on valtava kuusi. Mietin monta monta vuotta, että keväällä teen kuusenkerkkäsiirappia… no monta monta kevättä meni ja mitään ei tapahtunut. : ) Korona-aikaan, kun ravintola piti pitää suljettuna, havahduin keväällä 2020 ja kokkasin ensimmäistä kertaa kuusenkerkkäsiirappia. Otin käyttööni reseptin Marttojen kotisivuilta, ja tein hiukka pienemmän satsin kuin ohjeessa. Tein siirapin täysin ohjeen mukaan, eli huuhtelin ja liotin kerkät, keitin niitä runsaassa liotusvedessä ja lopuksi keitin kerkkäliemestä ja sokerista siirapin. Meidän pihakuusessa hengailee sepelkyyhkyjä, ja siksi huuhtelin kerkät erityisen huolellisesti. Kannattaa siis noudattaa reseptiä, jotta siirappiin tulee tarpeeksi makua. Voit myös maustaa siiraappia kanelitangolla, vaniljalla tai vaikka neilikalla. Valmis kuusenkerkkäsiirappi on kauniin punertavan ruskeaa ja paksuus riippuu ihan kerkkäliemen ja sokerin keittoajasta.

Pidän itse paksusta siirapista. Se toimii erityisen hyvin aamiaispannukakkujen kanssa (korvaa kivasti vaahterasiirapin). Kokeilimme myös ohuempaa siirappia maustamaan juomia. Mielestäni kuusenkerkkäsiirapista ja tonic- vedestä tulee kiva ja raikas alkoholiton drinkki. Ohutta kerkkäsiirappia voi myös kaataa skuppalasin pohjalle ja päälle esim. puolet kivennäisvettä ja puolet tonicia, näin saat hiukkasen edullisemman kerkkäkuohuvan ; ).

Muistathan, että kuusenkerkkiä saa poimia metsistä ja mailta vain maanomistajan luvalla, joten älä mene tässä hommassa metsään! Ihanaa loppuviikkoa sinulle ja ihania juhlia, jos mahdolliset juhlit, järjestät juhlia tai osallistut joihinkin valmistujaisiin. PS: Korvissa alkoi välittömästi soida suvivirsi. Melko harvinainen korvamato! : )

 Mielestäni kuusenkerkkäsiirapista ja tonic- vedestä tulee kiva ja raikas alkoholiton drinkki.

Kuusenkerkkäsiirappi -resepti

Tarvitset

Tee näin

2 l kuusenkerkkiä
vettä sen verran, että kerkät peittyvät hyvin
4 dl sokeria

  1. Huuhtele kuusenkerkät hyvin ja laita ne kattilaan. Peitä kerkät kylmällä vedellä ja liota jääkaapissa yön yli.
  2. Seuraavana päivänä kiehuta kerkkiä miedolla lämmöllä noin kaksi tuntia. Siivilöi kerkät pois vedestä ja lisää kiehutusliemeen sokeri. Anna siirapin kiehua vielä toiset kaksi tuntia matalalla lämmöllä. Maku ja rakenne tiivistyy, mitä kauemmin keität! Sekoittele välillä ja olethan varovainen lämmön kanssa, ettei pala pohjaan!
  3. Säilö siirappi puhtaisiin lasiastioihin ja nauti jälkkärikastikkeena. : )

Muista, että kuusenkerkkien keräämiseen tarvitset maanomistajan luvan.

Meidän pihassa on valtava kuusi.
Meidän pihassa on valtava kuusi, jossa hengailee sepelkyyhkyjä, ja siksi huuhtelin kerkät erityisen huolellisesti.

”FODMAP-ruokavalio on kaikille yksilöllinen. Tässä blogissa esitellyt reseptit ovat pitkälti kolmivaihesen FODMAP-ruokavalion ensimmäiseen, eli karsintavaiheeseen, sopivia. Turhia rajoituksia kannattaa välttää, eli reseptejä kannattaa ja saa muokata omalle vatsalle sopivaksi!

Tekstit ja reseptit on tarkastanut laillistettu ravitsemusterapeutti ja FODMAP-asiantuntija Leena Putkonen. Tarkemmat raaka-ainekysymykset voi osoittaa hänelle (sähköpostitse leena@ravitsemusratkaisut.fi tai Instagramissa @LeenaPutkonen).

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.