Fodmap Safkaa

Nokkosvohvelit fetalla

Fodmap ystävällinen

Tunnustan! Vihasin aiemmin nokkosia, vihasin niitä kunnes eräänä keväänä tajusin kuinka herkullisia juttuja niistä voi kokata. Tällä kertaa vuorossa nokkosvohvelit fetalla tai ilman, makusi mukaan. Nuoret nokkoset sopivat keittoon, lettuihin, vohveleihin, jopa yrttien kera pestotahnassa. Nokkosen lehdet KANNATTAA nyppiä nuorena hanskat kädessä kulhoon ja ryöpätä kevyesti kiehuvassa vedessä ennen käyttöä. Minusta ohuet kumihanskat tai nahkahanskat ovat parhaat nokkosta käsitellessä, kankaisien hankojen läpi nokkonen pistää ikävästi.


Ryöppäämisen avulla nokkosen poltinkarvojen pistävyys poistuu ja nokkosta on helpompi käsitellä. Nokkosen voi myös kuivata ja murskata ja käyttää vohveleiden ohella esim. leipätaikinassa. Nokkosen siemeniä kerään, kuivatan ja säilön talven varalle. Nokkosen siemenistä enemmän tuonnempana!

Nokkosvohvelit ovat parhaimmillaan kun paistat ne kullanruskeiksi.

Fodmap nokkosvohvelit -resepti

Tarvitset

(Suluissa vaihtoedot vegaanisten vohvelien toteutuksen)

n.1 dl ryöpättyä nokkosta

1 dl laktoositonta maitoa

(tai kauramaitoa)

1 dl laktoositonta piimää

(tai esim. kaurajogurttia)

1 kananmuna

(tai 1 rkl pellava-jauhetta + 4 rkl lämmintä vettä turvotettuna 10 min ajan)

pari ruokalusikallista hienonnettua fetaa tai juustoraastetta

(tai vegaanista ”fetaa”)

1 dl maissijauhoa

1 dl gluteenitonta jauhoseosta

½ tl soodaa

½ tl suolaa

voita paistamiseen (tai öljyä)

Suolaiset täytteet:

Esimerkiksi munakokkeli, pekoni, paistettua tofu, savulohi, pikkelöidyt kurkut, kevätsipuli tai tomaatti basilikan kera.Nypi nokkosen lehdet irti varsista kumihanskat kädessä. Laita vesi kiehumaan kattilaan ja ryöppää nokkoset dippaamalla ne kiehuvaan veteen. Valuta nokkoset ryöppäämisen jälkeen hyvin ja hienonna veitsellä.

Tee näin

  1. Kaada kulhoon maito, piimä, kananmuna, hienonnettu ja ryöpätty nokkonen, jauhot, sooda, suola ja mahdollinen juusto (tai vastaavat vegaaniset raaka-aineet). Sekoita kaikki ainekset huolellisesti. Anna taikinan turvota pieni hetki.
  2. Laita vohvelirauta lämpiämään. Lisää kuumenneeseen vohvelirautaan pieni nokare voita tai öljyä. Lusikoi taikinaa vohvelirautaan. Älä peitä koko paistinalaa taikinaan, sillä taikina leviää, kun suljet kannen kiinni! Anne vohveleiden paahtua rauhassa, kesken avaaminen saattaa repäistä vohvelin rikki. Vohveli on valmis kun kansi irtoaa vohvelista helposti.   
  3. Nauti vohvelit heti suolaisten lisukkeiden kera.

Nokkosvohvelit voi täyttää omilla lempi raaka-aineilla
Nokkosvohveleiden täytteenä voit käyttää lempi raaka-aineitasi tai juuri niitä mitä tällä hetkellä löytyy jääkaapistasi.
Oma suosikkini yhdistelmäni on savulohi, munakokkeli ja kevätsipuli, Nam!

Teitkö nokkosvohveleita ja sinulle jäi muutama ylimääräinen?

Ylijääneistä vohveleista saa kivan pikapizzan uunissa!

Laita ne uuni pellille, vohveleiden päälle hieman esim. Muttin tomaattimurskaa, jonka olet maustanut yksinkertaisesti vain suolalla ja pippurilla. Tomaattikastikkeen ylle ihan fiiliksellä täytteitä mitä jääkaapista löytyy; tonnikalaa, kinkkua, aurajuustoa, vuohenjuustoa, oliiveja… Aineksista syntyy kiva pikku iltapala!

”FODMAP-ruokavalio on kaikille yksilöllinen. Tässä blogissa esitellyt reseptit ovat pitkälti kolmivaihesen FODMAP-ruokavalion ensimmäiseen, eli karsintavaiheeseen, sopivia. Turhia rajoituksia kannattaa välttää, eli reseptejä kannattaa ja saa muokata omalle vatsalle sopivaksi!

Tekstit ja reseptit on tarkastanut laillistettu ravitsemusterapeutti ja FODMAP-asiantuntija Leena Putkonen. Tarkemmat raaka-ainekysymykset voi osoittaa hänelle (sähköpostitse leena@ravitsemusratkaisut.fi tai Instagramissa @LeenaPutkonen).

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.