Fodmap Safkaa

Pekaanipiiras

Fodmap ystävällinen

Eilen vietettiin kiitospäivää Yhdysvalloissa ja siitäpä tuli mieleeni, että pekaanipiiras sopisi kivasti tähän pimenevään sesonkiin meillä Suomessa. Pekaanipiiras on melkoisen makea herkku, joka kannattaa nauttia hiukan lämpimänä jäätelön kera. Pekaanipähkinän annossuositus Monash University FODMAP Diet appin mukaan on 20g / ateria, eli älä syö kovin isoa palaa, jos vatsasi on herkkä. 20g pähkönöitä vastaa n. 10kpl pähkinän puolikkaita. Voit siis leikata piiraan 12 palaan ja saat suurinpiirtein sopivan annoksen kerralla.

Piiraan pohja on melko mureneva, joten suosittelen laittamaan piirasvuoan pohjalle pyöreähkön leivinpaperin voidellulle pinnalle. Tällä konstilla saat piiraan hieman helpommin nostettua vuoasta ja erityisesti irtopohja-vuokaa käytettäessä, saat piiraan siirrettyä kovasti helpommin tarjoiluvadille. Ripottele pekaanipähkinät vasta ihan lopuksi piiraan pinnalle, sillä ne on kiva jättää näkyville. Katso myös meidän pekaanipiiras -leivontavideo tämän sivun lopusta. Ihania leivontahetkiä sinulle ja herkullista viikonloppua! : )

Valmis pekaanipiiras

Pekaanipiiras -resepti

Tarvitset

Pohja
100 g laktoositonta voita
200 g kaurajauhoja
3 rkl kylmää vettä
2 rkl fariiinisokeria

Tee näin

  1. Nypi pehmeä voi jauhoihin siten, että muodostuu murotaikina.
  2. Lisää joukkoon kylmä vesi ja fariinisokeri. Vaivaa tasainen taikina.
  3. Kauli taikinasta jauhotetulla pöydällä ohut taikinalevy.
  4. Voitele piirasvuoka (esim. 28 cm halkaisija) huolellisesti. Asettele taikina vuokaan siten, että piiraalle muodostuu reunat vuoan muotoja mukaillen.

Täyte
75 g laktoositonta voita
150 g fariinisokeria
3 munaa
200 g vaahterasiirappia
1 reilu ruokalusikallinen maissitärkkelystä (maizena)
1 tl vaniljasokeria

250 g pekaanipähkinöitä (lisätään lopuksi)

Ripottele pekaanipähkinät vasta ihan lopuksi piiraan pinnalle, sillä ne on kiva jättää näkyville.
  1. Vaahdota pehmeä voi ja fariinisokeri. Lisää munat yksitellen ja sekoita joukkoon lopuksi siirappi ja maissijauho. Täyte voi juoksettua, mutta se on normaalia.
  2. Kaada täyte taikinalla vuorattuun piirasvuokaan. Ripottele lopuksi pekaanipähkinät mahdollisimman tasaisesti piirakan päälle.
  3. Paista 160 asteessa n. 45-50 minuuttia.
Katso tästä pekaanipiiraan valmistusvideo. Ihania leivontahetkiä!

”FODMAP-ruokavalio on kaikille yksilöllinen. Tässä blogissa esitellyt reseptit ovat pitkälti kolmivaihesen FODMAP-ruokavalion ensimmäiseen, eli karsintavaiheeseen, sopivia. Turhia rajoituksia kannattaa välttää, eli reseptejä kannattaa ja saa muokata omalle vatsalle sopivaksi!

Tekstit ja reseptit on tarkastanut laillistettu ravitsemusterapeutti ja FODMAP-asiantuntija Leena Putkonen. Tarkemmat raaka-ainekysymykset voi osoittaa hänelle (sähköpostitse leena@ravitsemusratkaisut.fi tai Instagramissa @LeenaPutkonen).