Fodmap Safkaa

Helpot perunarieskat

Fodmap ystävällinen

Keittiössä on kiva kierrättää raaka-aineita, eikö vain? Minusta perunamuussi, joka jää ruokailusta yli on todella ikävä heittää pois. Toisaalta lämmitettynä muhennos ei maistu kovin herkulliselta. Perunarieskat on loistava ja nopeahko keino jalostaa edellisen päivän perunamuusin jämistä jotain todella herkullista. Perunariskamassan voi myös pyöräyttää jääkaappiin ja paistaa seuraavana aamuna aamupalalle. Leivotut ja kypsät perunarieska olisi hyvä säilyttää jääkaapissa yön yli, sillä taikinassa on käytetty kananmunia. Suosittelen itse, että paistat rieskat ja laitat kypsät, jäähdytetyt rieskat pakkaseen ja sulatat leivät leivänpaahtimessa menekin mukaan.

Meillä kotona kaikki gluteeniton leipä säilytetään pakkasessa ja sulatetaan useimmiten leivän paahtimella. Tällä helpolla keinolla leipä on aina melkoisen tuoreen oloista ja mikä parasta, lämmintä. Leipä kannattaa aina pakasta tosi tuoreena, tällöin tuote on maukkaampi sulatettaessa. Älä siis pakasta vanhaa leipää, pakastettu vanha leipä maistuu ihan puulta. Muovipussissa säilytetty leipä alkaa minusta jotenkin maistua muovipussilta ja gluteenittoman leivän rakenne hajoaa, kun sitä pari päivää säilyttää leipälaatikossa. Pakastin vinkkiä kannattaa ainakin kokeilla, sillä hävikkikin pienenee, kun sulatetaan leipää ihan just se mitä syödään.

Rieskojen valmistus on todella helppoa ja taikina valmistuu pienessä hetkessä. Huomioithan, että jos perunasoseesi on kovin löysää, sinun on hyvä lisätä jauhoja hiukan. Taikinan tulee olla löysää, mutta ei ihan juoksevaa. Jos olet vegaani, ja et halua käyttää kananmunaa, voit korvata kananmunan 1rkl psylliumia & 1dl vettä (anna turvota 10 minuuttia ja sekoita hyvin). Psyllium auttaa rieskoja pysymään kasassa ja estää hajoamiseen käsiin. : ) Rieskoja paistettaessa uunin tulee olla kuuma, eli toivottavasti uunissa saa 250 asteeseen!
Paista rieskoihin hyvä tumma pinta ja nauti lämpimänä hyvässä seurassa. Ihanaa viikonloppua sinulle” <3

Perunarieskat -resepti

Tarvitset

½ litraa perunamuhennosta
1 kananmuna
2 dl gluteenittomia kaurajauhoja
1 dl gluteenitonta jauhoseosta (esimerkiksi Semperin finmix)
1 tl suolaa (riippuen kuinka suolaista muusi on!)


Tee näin

  1. Sekoita sähkövatkaimella kaikki raaka-aineet sekaisin kulhossa. Anna taikinan turvota ½ tuntia erityisesti jos käytät kaurajauhoja.
  2. Nostele kahden lusikkaan avulla leivinpaperilla vuoratulle uunipellille taikinakekoja.Ripottele kekojen päälle hiukan kaurajauhoja. Painele lopuksi taikinapallon linttaan sormilla ja pistele rieskat vielä haarukalla parilla pistolla, etteivät ne pullistu uunissa. Paista 250 asteessa 15-20 minuuttia.

”FODMAP-ruokavalio on kaikille yksilöllinen. Tässä blogissa esitellyt reseptit ovat pitkälti kolmivaihesen FODMAP-ruokavalion ensimmäiseen, eli karsintavaiheeseen, sopivia. Turhia rajoituksia kannattaa välttää, eli reseptejä kannattaa ja saa muokata omalle vatsalle sopivaksi!

Tekstit ja reseptit on tarkastanut laillistettu ravitsemusterapeutti ja FODMAP-asiantuntija Leena Putkonen. Tarkemmat raaka-ainekysymykset voi osoittaa hänelle (sähköpostitse leena@ravitsemusratkaisut.fi tai Instagramissa @LeenaPutkonen).