Fodmap Safkaa

Maapähkinä-riisinuudelisalaatti

Fodmap ystävällinen

Olen todella ihastunut tähän indonesialais-tyyppiseen riisinuudelisalaattiin, jonka kastikkeena on maukas maapähkinäkastike. Taas kerran kokkaaminen on todella simppeliä. Oikeastaan kriittisin piste on riisinuudelin tai riisivermisellin kypsyys. Riisinuudelia on siis eripaksuisena versiona saatavilla melkoinen valikoima. Lähes hiuksen ohut vermiselli kypsyy pikku hetkessä, ja taas paksumpi nuudeli vie enemmän aikaa. Liian raakana riisinuudelia tai riisivermiselliä on ikävä syödä ja liian kypsänä, se on taas yhtä tahmeaa ja sitkeää limppiä. : )
Olen pääsyt yleensä parhaaseen lopputulokseen siten, että laitan vermisellit kuumaakestävään astiaan, lisään hiukan suolaa ja kaadan vedenkeittimestä kuumaa vettä päälle. Tämän jälkeen annan nuudelin pehmetä n. 5 minuuttia ja huutelen siivilässä jääkylmän veden alla. Kylmä vesi pysäyttää kypsymisen ja tekee nuudelista helpommin käsiteltävää.
Nuudelia tai vermiselliä voi hiukan saksia, sillä ohuet nuudelit ovat melko pitkiä. Kokeile haarukalla nostamalla kypsyys ja huuhtele sopivan kypsä nuudeli kylmällä vedellä lävikössä, jotta kypsyminen keskeytyy.

Kasvikset salaattiin voi pilkkoa ihan oman maun mukaan ja valitse taas mitä sinulla kaapista tai kasvimaalta löytyy. Ihanasti joukkoon sopivat kaikki raikkaat ja värikkäät vihannekset. Lisään itse aina kevätsipulia tai ruohosipulia, porkkanaa, paprikaa ja kurkkua, ne toimivat mielestäni hyvin. Kurkun kohdalla suosittelen halkaisemaan kurkun pituussuunnassa ja poistamaan kostean siemenpesän lusikalla, siten nuudelisalaatti ei ala vettyä säilytyksessä.

Kastikkeen valmistus on myös hyvin yksinkertaista, eli sekoitat vain kaikki ainekset keskenään ja lisäät nuudeleiden ja kasvisten ylle ja sekoitat koko hoidon sekaisin.
Koristeeksi sopii kivasti tuore mm. korianteri, persilja, ruohosipuli, chili ja vaikka paahdetut seesaminsiemenet. Meillä maisteltiin tätä maapähkinä nuudelisalaattia fritatun tempehin kera, voi nam! Tämä indonesialainen makukombo todella toimii. Ensi viikolla julkaisen tempehin kokkausreseptin!

Kivaa ja lämmintä viikonloppua sinulle ja muistathan syödä hyvin! <3

Maapähkinä-riisinuudelisalaatti -resepti

Tarvitset

Riisinuudelin valmistelu

120 g riisivermiselliä/ohuen ohutta riisinuudelia
voit myös käyttää paksumpaa nuudelia

Tee näin

  1. Laita riisinuudelit kuumankestävään kulhoon tai kattilaan. Kaada päälle kiehuvaa vettä siten, että nuudelit peittyvät ja anna turvota muutama minuutti.
  2. Kaada kuuma vesi pois ja tilalle jääkylmää vettä, että kypsyminen loppuu.

Vihannesten valmistelu

2 porkkanaa
1/3 kurkku
n. ½ suippopaprika
1 reilu kevätsipulin varsi
Pieni nippu tuoretta korianteria
(Punaista chiliä maun mukaan)

  1. Kuori porkkanat ja suikaloi ohueksi porkkana, kurkku ja paprika. Voit halkaista kurkun pituussuunnassa kahtia ja kaapia siemenosan pois lusikalla, tai valuta kurkusta halutessasi hiukan nestettä pois puristamalla suikaleita siivilässä.
  2. Leikkaa kevätsipulin varsi hienoksi ja hienonna myös korianteri joukkoon.
  3. Lisää punaista chiliä ohuina viipaleina maun mukaan.

Kastike

3 rkl maapähkinävoita
1dl vettä
1,5 rkl soijakastiketta
2 tl riisiviinietikkaa
1  rkl seesamiöljyä
2 rkl limemehua
1-2 tl fariinisokeria tai vaahterasiirappia
Tuoretta inkivääriä raastettuna sopiva pala

  1. Sekoita kaikki ainekset yhteen esimerkiksi sauvasekoittimella. Kaada kulhoon kypsä ja valutettu riisinuudeli, suikaloidut vihannekset ja maapähkinäkastike.
  2. Sekoita salaatti hyvin ja nauti! 

”FODMAP-ruokavalio on kaikille yksilöllinen. Tässä blogissa esitellyt reseptit ovat pitkälti kolmivaihesen FODMAP-ruokavalion ensimmäiseen, eli karsintavaiheeseen, sopivia. Turhia rajoituksia kannattaa välttää, eli reseptejä kannattaa ja saa muokata omalle vatsalle sopivaksi!

Tekstit ja reseptit on tarkastanut laillistettu ravitsemusterapeutti ja FODMAP-asiantuntija Leena Putkonen. Tarkemmat raaka-ainekysymykset voi osoittaa hänelle (sähköpostitse leena@ravitsemusratkaisut.fi tai Instagramissa @LeenaPutkonen).