Fodmap Safkaa

Herkullinen suklaabrownie

Meillä kotona asuu pari melkoista herkkuhamsteria…. Aloittaessamme FODMAP ruokavalion noudattamista, oli yksi kovimmista haasteista löytää sopivia herkkuja meidän lauantai herkutteluun. Kauppojen karkki- ja keksihyllyistä kun ei oikein löydy sopivia tuotteita. Tulikin siinä hoppu kokeilla ja kehitellä helppoja ja maukkaita makeita reseptejä. Suklaabrownie onkin tosi nopea ja helppo valmistaa, ja takaan, että onnistut tällä reseptillä. Brownien kylkeen sopii mainiosti vaniljajäätelö (jos löydät sinulle sopivan marketista) ja samoin marjat sopivat ihanasti tämän suklaaherkun kera.

Brownien valmistus on tosi nopea ja takuu helppo valmistaa. Tarvitset kokkaukseen vain kulhon ja käsivatkaimen, siksi tämä on näppärä tehdä vaikka mökillä. Jos et tarjoile brownieta paistoastiasta vuoraa vuoka leivinpaperilla, tälllöin saat hiukka paremmin nostettua leivonnaisen vuoasta ja leikattua sen tarjolle. Taikinan voi myös tehdä jääkaappiin valmiiksi vuokaan ja paistaa juuri ennen tarjoilua, näin säästät resurssejasi H-hetkellä : )! Älä paista brownieta liian kauan ja taikina saa olla hieman ”hytisevä” uunista poistaessa. Kaakaojauheella saat kivan pinnan brownieen, ja sillä voi myös peittää virheet jos sinulle sattuu ”haaveri” (hehe!).

Suklaabrownie resepti

Tarvitset

4 kananmunaa
2 dl valkoista sokeria
1,5 dl fariinisokeria tai muskovadosokeria
200 g laktoositonta voita sulatettuna
2 dl 70 % suklaarouhetta
1 dl tummaa kaakaojauhetta (ilman sokeria)
1tl leivinjauhetta
1 dl mantelijauhetta
2 dl gluteenitonta hienoa leivontajauhoseosta

Tee näin

  1. Vatkaa kananmunat ja sokerit kulhossa kevyesti. Käsivatkain käy mainiosti, sillä vaahdon ei tarvitse olla erityisen kuohkeaa.
  2. Lisää sulatettu voi, kaikki jauhot ja suklaarouhe. Sekoita hyvin.
  3. Voitele suorakulman muotoinen uunivuoka tai n. 28 cm halkaisijalta oleva kakkuvuoka hyvin ja kaada taikina vuokaan. Huom. vuoraa vuoka leivinpaperilla jos sinun tarvitsee nostaa vuosta ennen esillepanoa.
  4. Paista brownie uunissa 175 asteessa n.20 minuuttia. Brownie saa olla rakenteeltaan raa’an oloista ja hytisevää uunista otettaessa.

”FODMAP-ruokavalio on kaikille yksilöllinen. Tässä blogissa esitellyt reseptit ovat pitkälti kolmivaihesen FODMAP-ruokavalion ensimmäiseen, eli karsintavaiheeseen, sopivia. Turhia rajoituksia kannattaa välttää, eli reseptejä kannattaa ja saa muokata omalle vatsalle sopivaksi!

Tekstit ja reseptit on tarkastanut laillistettu ravitsemusterapeutti ja FODMAP-asiantuntija Leena Putkonen. Tarkemmat raaka-ainekysymykset voi osoittaa hänelle (sähköpostitse leena@ravitsemusratkaisut.fi tai Instagramissa @LeenaPutkonen).