Fodmap Safkaa

Toast Skagen arkeen ja juhlaan

Fodmap ystävällinen

Skagen on todella nopea ja herkullinen illallisen alkuruoka, välipala, juhlan cocktailpala tai vaikka juhannuksen juhlakattauksen timantti, joka syntyy hetkessä, jos kaapista löytyy majoneesia ja pakaste katkarapuja tai vaikkapa superihania käsin kuorittuja rapuja. Voit hyvin käyttää katkarapuja tai jokirapuja. Käsin kuoritut ovat aina kallein vaihtoehto (mutta myös maukkain). Jos käytät rapuja pakkasesta, anna niiden sulaa rauhassa. Älä sulata rapuja kuumalla vedellä, sillä huuhtelet samalla rapujen hyvän maun viemäristä alas. Paras tulos tulee kun laitat ravut edellisenä iltana jääkaappiin sulamaan. Voit hieman puristaa ravuista nestettä pois, ettei skagenin kastike tule liian juoksevaksi.

Semperiltä ja Fazerilta löytyy kivoja FODMAP ystävällisia leipävaihtoehtoja, valitse aina sinulle tuttu ja turvallinen tuote.
Skagen röra eli rapumassa sopii kivasti mm. uuniperunan täytteeksikin. Uuniperuna skagen täytteellä onkin ravintolamme lounaslistalla usein vieraileva kestosuosikki. Kokeile ihmeessä skagen röraa myös nokkosvohveleiden kanssa, tämä yhdistelmä sopii ihanasti vaikka vapun brunssibuffaan. Oma viinisuosikkini skagenin kanssa on Uuden-Seelannin sauvignon blancit tai erinomaisia vaihtoehtoja ovat tietenkin myös kuivat ja rapeat rieslingit Saksasta. Okei, kun alan jakelemaan viinisuosituksia, puhun jostain mun ihan lempiherkusta! : )


Toast Skagen

Toast skagen resepti

Tarvitset

1 pkt FODMAP-ystävällistä paahtoleipää esim. Semperin tai Fazerin valikoimasta

300 g kuorittuja katkarapuja (Käsin kuoritut ravut liemessä on aina paras vaihtoehto, mutta pakasteravut toimivat myös hyvin, kun valutat ne huolellisesti.)
1 dl majoneesia
½ dl laktoositonta ranskankermaa
1 rkl hienonnettua tilliä
1 rkl hienonnettua ruohosipulia
Hieman mustapippuria myllystä
Halutessasi suolaa

Tee Näin

leipien esivalmistelu

  1. Halutessasi voit leikata paahtoleipäviipaleiden kuoret pois (=kantata leipäviipaleet)
  2. voitele leivän molemmat pinnat kevyesti margariinilla tai voilla.
  3. Paahda leipäviipaleet kevyesti paistinpannulla molemmin puolin.
  4. Laita paahdetut leipäviipaleet tarjoiluvadille odottamaan toast skagenin valmistusta.

skagen röran valmistus

  1. Sekoita kaikki ainekset keskenään. Lisää suolaa oman maun mukaan, usein majoneesi melko suolaista.
  2. Lusikoi röra paahdettujen leipäviipaleiden päälle. Koristele toast skagenit tuoreella tillillä tai ruohosipulilla.
  3. Tarjoile ja nauti

Käytän tässä mieluiten Hellmann’sin majoneesia, joka on suosikkini.

Viinisuositus skagenille on Uuden-Seelannin sauvignon blancit
Oma viinisuosikkini skagenin kanssa on Uuden-Seelannin sauvignon blancit tai erinomaisia vaihtoehtoja ovat tietenkin myös kuivat ja rapeat rieslingit Saksasta.
Lissu-koira seuraa aina puutarhahommiin
Lissusta saan seuraa aina puutarhahommiin
Skagen-röra maistuu mukavasti nokkosvohveleiden kera.
Skagen-röra maistuu myös mukavasti nokkosvohveleiden kera!
Uuniperuna skagen
Uuniperuna skagen täytteellä on ravintolamme lounaslistalla usein vieraileva kestosuosikki.

”FODMAP-ruokavalio on kaikille yksilöllinen. Tässä blogissa esitellyt reseptit ovat pitkälti kolmivaihesen FODMAP-ruokavalion ensimmäiseen, eli karsintavaiheeseen, sopivia. Turhia rajoituksia kannattaa välttää, eli reseptejä kannattaa ja saa muokata omalle vatsalle sopivaksi!

Tekstit ja reseptit on tarkastanut laillistettu ravitsemusterapeutti ja FODMAP-asiantuntija Leena Putkonen. Tarkemmat raaka-ainekysymykset voi osoittaa hänelle (sähköpostitse
leena@ravitsemusratkaisut.fi tai Instagramissa @LeenaPutkonen).

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.