Fodmap Safkaa

Mehevä Toscapulla

Fodmap ystävällinen

Gluteenittoman pullataikinan käsittely ei ole helpoimmasta päästä käsitellä! Kannattaa kokeilla omaa luovuutaan kun leipoo gluteenittomia leivonnaisia, taikinat eivät aina onnistu odotusten mukaisesti, mutta ei kannatta luovuttaa vaan kokeile rohkeasti luovia ratkaisuja! : )

Toscapulla resepti

Näitä tarvitset

Pullataikina

½ l vettä
1 kuivahiivapussi (11 g)
5 rkl laktoositonta maitojauhetta
2 rkl psylliumia
1 tl kardemummaa
1 dl sokeria
10 dl gluteenittomia jauhoja (esim. Semper fin mix, voit laittaa osaksi valkoista spelttijauhoa, jos se sopii vatsallesi)
1 tl suolaa
100 g laktoositonta voita

Huom! Korvapuustien täytteeksi tarvitset voita tai margariinia pehmeäksi sulatettuna, sekä sokeria ja kanelia! Levitä näitä hienoiset kerrokset taikinalevylle, joka rullataan pötkyksi ja paloitellaan puusteiksi!

Tee näin

  1. Lämmitä vesi 42-asteiseksi ja sulata voi.
  2. Sekoita hyvin huolellisesti kulhossa lämmin vesi, psyllium, maitojauhe ja kuivahiiva.
  3. Lisää sokeri ja jauhot ja vaivaa taikina hyvin.
  4. Lisää lopuksi sulatettu voi ja suola, vaivaa taikina hyvin. Anna taikinan kohota lämpimässä n. ½ h.
  5. Valmistele haluamasi täyte sillä aikaa, kun taikina kohoaa.
  6. Painele tai kauli taikina suorakaiteen muotoon. Kastele kädet tai kaulin vedellä tai öljyllä, jos taikina tarttuu käsiin.
  7. Levitä taikinalevylle jäähtynyt toscatäyte ja rullaa taikinalevy pötköksi. Leikkaa pötköstä haluamasi kokoisia pullia muffinssimuotteihin tai pellille, voit tehdä myös taikinasta korvapuusteja joiden päälle levität toscatäytteen.

Tosca-täyte

80 g voita / margariinia
1 dl sokeria
1 dl mantelijauhoa
1 dl mantelirouhetta
½ dl laktoositonta kermaa
1 rkl gluteenitonta jauhoa (esim. maissi tai riisijauhoa)
1 tl vaniljasokeria

  1. Sulata kattilassa voi tai margariini. Madalla hieman lämpöä ja lisää kattilaan kuiva-ainekset (sokeri, mantelirouhe, jauhot ja vaniljasokeri)
  2. Sekoita aineksia kattilassa ja lisää kattilaan kerma, anna kiehahtaa kokoajan sekoittaen. Toscatäyte on valmis kun se on hieman kiehahtanut ja saostunut.
  3. Anna täytteen jäähtyä ennen kuin käytät.
  4. Huom! Voit käyttää toscatäytettä pullien kuorrutteena tai pullien täytteenä!
  5.  Paista pullat 225 asteessa 10-15 minuuttia.
Boston-kakku
”Boston-kakku”

Gluteenittoman pullataikinan käsittely ei ole helpoimmasta päästä käsitellä! Yllä olevassa kuvassa minulla taikinasta tuli kovin löysää ja päätin valmistaa toscatäyyteisen ”Boston-kakun” levitin pullataikinan pöydälle ja levitin tosca täytteen taikinan ylle. Samantien hoksasin ettei taikinasta saakkaan tehtyä puusteja, joten rullailin taikinan paistolastan avulla suurinpiirtein rulalle ja pätkin epämääräisen pötkyn paloiksi jota nostelin voideltuun paisto vuokaan. Annoin komeuden nousta hetken ja paistoin uunissa n. 15 minuuttia. Jäähtyneen ”Bostonin” päälle laitoin tomusokerista ja vesitilkasta tehdyn koristekuorrutteen luomaan illuusiota onnistuneesta levonnaisesta. Ulkonäkö ei ole kovin upea mutta pulla oli mehevää ja tosi herkullista!

Kannattaa kokeilla omaa luovuutaan kun leipoo gluteenittomia leivonnaisia, taikinat eivät aina onnistu odotusten mukaisesti, mutta ei kannatta luovuttaa vaan kokeile rohkeasti luovia ratkaisuja! : )

Ananaskompotti ja toscapulla - ihanan raikas, kesäinen makupari
Ananaskompotilla saa pullaan ihanan raikkaan kesäisen makuparin. Tästä teen reseptin vielä tuonnempana.

”FODMAP-ruokavalio on kaikille yksilöllinen. Tässä blogissa esitellyt reseptit ovat pitkälti kolmivaihesen FODMAP-ruokavalion ensimmäiseen, eli karsintavaiheeseen, sopivia. Turhia rajoituksia kannattaa välttää, eli reseptejä kannattaa ja saa muokata omalle vatsalle sopivaksi!

Tekstit ja reseptit on tarkastanut laillistettu ravitsemusterapeutti ja FODMAP-asiantuntija Leena Putkonen. Tarkemmat raaka-ainekysymykset voi osoittaa hänelle (sähköpostitse leena@ravitsemusratkaisut.fi tai Instagramissa @LeenaPutkonen).

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.