
Tämä rapea uunitofu on täydellinen arkiruoka, kun kaipaat jotakin kevyttä mutta täyttävää, helppoa mutta herkullista. Se sopii mainiosti sekä kasvissyöjille että niille, jotka haluavat lisätä kasviproteiinia ruokavalioonsa – tietenkin FODMAP-ystävällisesti.
Tofu on vähän kuin se hiljainen tyyppi juhlissa – usein aliarvostettu, mutta kun sen oppii tuntemaan, siitä paljastuu todellinen tähti. Tässä reseptissä tofu saa ansaitsemansa hetken parrasvaloissa: rapeaa, maukasta ja täydellisesti FODMAP-ruokavalioon sopivaa ruokaa ilman turhaa säätöä.
Rapea seesamitofu syntyy kolmesta taikasanasta: kuivaa, marinoi ja lisää maizenaa. Kun tofun kuivaa huolellisesti ennen marinointia, maut imeytyvät kunnolla. Marinadi saa tehdä taikojaan rauhassa – vaikka yön yli – ja lopuksi maizena tuo sen kullanruskean, rapsahtavan pinnan, jota ilman tofu ei koskaan ole oikeasti rapeaa.
Airfryer hoitaa paiston kätevästi ja energiatehokkaasti, mutta uunissa onnistuu aivan yhtä hyvin.
Tämä tofu on täydellinen pari raikkaalle maapähkinä-riisinuudelisalaatille, kulhoon paahdettujen kasvisten kanssa tai ihan sellaisenaan naposteltuna. Se on niin hyvää, että huomaat napsivasi paloja suoraan pelliltä ennen kuin ehdit kattaa pöydän.
Vinkki: Jos haluat lisää tekstuuria, ripottele paistetun tofun päälle kevyesti paahdettuja seesaminsiemeniä ja purista joukkoon vähän limemehua. Täydellinen yhdistelmä suolaista, hapanta ja pähkinäistä – ja kaiken lisäksi FODMAP-ystävällinen.
Olemme testanneet tätä reseptiä myös Hima & Salin keittiössä, ja se toimii loistavasti niin lounaalla kuin kotona nautittuna.
Tämä resepti todistaa, että tofu ei ole tylsää – kun sen valmistaa oikein, se on yksinkertaisesti vastustamatonta.
Hyvää viikonloppua ja muista syödä hyvin!

Rapea uunitofu -resepti
4 annosta
Tarvitset
500 g maustamatonta kiinteää tofua
Tee näin
- Kääri valutettu tofupala keittiöpyyhkeeseen tai talouspaperiin ja painele kevyesti. Marinadin maut imeytyvät tofuun paremmin, kun sitä ennen kuivaa ennen marinointia.
- Revi tofu parin sentin kokoisiksi paloiksi ja kuivaa vielä hiukan paloja varovasti, älä kuitenkaan murskaa paloja ihan silpuksi.
Marinadi
3 rkl soijakastiketta
1 rkl seesamiöljyä
Pala inkivääriä raastettuna
3 rkl maizenaa, eli maissitärkkelystä (huom. lisätään vasta marinoinnin jälkeen!)
- Sekoita mausteet tofupaloihin ja anna tofun maustua vähintään vartti, mutta mielellään yön yli.
- Tofun marinoinnin jälkeen sekoita huolellisesti joukkoon 3 rkl maizenaa.
- Paista tofupalat uunissa tai airfrylerissa 180 asteessa 30 min (airflyer on näistä energiatehokkaampi vaihtoehto!). Paloja kannattaa käännellä paiston aikana, jotta saat parhaan rapeuden paloihin!
- Nauti seesamitofu vaikkapa maapähkinä-riisinuudelisalaatin kanssa.



Tekstit ja reseptit on tarkastanut laillistettu ravitsemusterapeutti ja FODMAP-asiantuntija Leena Putkonen. Tarkemmat raaka-ainekysymykset voi osoittaa hänelle (sähköpostitse leena@ravitsemusratkaisut.fi tai Instagramissa @LeenaPutkonen).




