Fodmap Safkaa

Ihanan kesäinen vadelma-raparperitorttu

fodmap ystävällinen

Raparperit huojuvat tuulessa kutsuvasti, enkä malta olla tarttumatta taas vatkaimeen… sesongin raaka-aineita kannattaa hyödyntää kun ne ovat parhaimmillaan. Tässä siis uusi piirasresepti. Toivottavasti tämä raparperikompotista ja ihanasta pastry creamista väsätty vadelma-raparperitorttu -resepti inspiroi sinua kokeilemaan! : )

Saattaapi olla tämä leivonnainen vie voiton, kun kisataan minun lempparileivonnaisista! Ihanan rapea muropohja, hapokas ja makea rapaperikompotti, sekä vaniljaisen pehmeä creme patissiere eli vaniljakreemi (=pastry cream) muodostavat yhdessä ihastuttavan täyteläisen ja hienostuneen makukokonaisuuden, jota on vaikea päihittää.

Muropohja itsessään on kiva perusmassa vaikka kahvikekseihin, sillä maussa on juuri sopivassa suhteessa voita, tummaa sokeria, ja rakenteessa murenevaisuutta, joka sulaa kahvin kera suuhun. Raparperikompotti ja vaniljainen vaniljakreemi taas muodostavat ihanan makupari, jonka kruunaa vielä pienet vadelmat leivoksen yllä. Muropohja on hauras, ja siksi kannattaa voidella vuoat todella hyvin ja paras olisi, jos sinulla on käytössäsi irtopohjavuoka tai useampi pieni leivosvuoka. Pienet pyöreät foliovuoat, joiden pohjalle voi laittaa pikkuruisen pohjan leivinpaperista, toimii myös erinomaisesti. Tällöin anna leivonnaisten jäähtyä todella hyvin ennen kuin nostat ne vuoasta! Useammasta työvaiheesta huolimatta tämä torttu on todella kokeilemisen arvoinen, uskon että et pety!

Vadelma-raparperitorttu resepti

Tarvitset:

Muropohja
75 g fariinisokeria
150 g laktoositonta voita
100 g gluteenitonta jauhoseosta
100 g kaurajauhoa
2 rkl maizenaa (maissitärkkelystä)
1 tl vaniljasokeria

Tee näin:

  1. Sekoita kaikki ainekset keskenään hyvin. Painele taikina huolellisesti voidellun piirakkapohjan (n. 28cm halkaisijaltaan) ylle siten, että taikina vuoraa myös reunat.
  2. Piiraspohja nousee hiukka tasaisemmin jos laitat taikinan ”painoksi” leivinpaperipalasen päälle esim. papuja, tällöin pohja ei kupruile!
  3. Esipaista piiraspohjaa 15 minuuttia 175-asteisessa uunissa. Jäähdytä hieman ennen tortun kokoamista.

Raparperikompotti:
4 tai 5 raparperin vartta
tilkka vettä
½ tl kanelia
½ dl sokeria

  1. Kuori raparperit ja paloittele ne 2 cm pätkiksi.
  2. Laita vesitilkka kattila pohjalle ja kun vesi kiehuu lisää kattilaan raparperit. Hauduta hiljalleen kypsäksi.
  3. Lisää lopuksi sokeri, kaneli ja maista, onko makeus sopiva. Jäähdytä.

Creme patissiere / pastry cream
2 dl laktoositonta maitoa
1 dl laktoositonta kermaa
80 g sokeria (90g=1dl)
3 keltuaista
reilu 1 rkl maizenaa (=maissitärkkelystä)
1 tl vaniljasokeria

  1. Sekoita kattilassa kylmä maito ja kerma ja lisää joukkoon puolet sokerista 40g (=n. 1/2dl) ja maizena.
  2. Vatkaa toisessa kulhossa keltuaiset ja loput puolet eli 40g (=n.1/2dl) sokerista ja vaniljasokeri kevyesti.
  3. Varaa vesihaude, johon käyttämäsi kattila sopii ja jossa on kylmää vettä ja jäitä odottamaan nopeaa massan jäähdytystä
  4. Kuumenna seuraavaksi kerma-maito-maizena-sokeriseos hellalla koko ajan kevyesti vatkaten. Kun seos kiehuu ja suurustuu, kaada joukkoon keltuais-sokeriseos ja vatkaa vielä pieni hetki hellalla, kunnes massa kuumenee kiehumispisteeseen ja kiehahtaa pienen hetken. Siirrä kattila pois hellalta ja siirrä se kylmään vesihauteeseen, ettei massa jatka kypsymistä.  Jäähdytä kylmäksi!

Kokoa torttu näin:
Muropohjan ja creme patissieren raaka-aineiden lisäksi tarvitset kokonaisia vadelmia.

  1. Lusikoi raparperikompottia jäähtyneelle muropohjalle ja kaada varovasti creme patissere kompotin ylle.  Ripottele vadelmia oman maun mukaan lopuksi piiraan päälle ja paista 175 asteessa 15-20 minuuttia.
  2. Torttu on herkullisimmillaan hieman jäähtyneenä.
Esipaista piiraspohjaa ennen vadelma-raparperitortun kokoamista
Esipaista piiraspohjaa ennen tortun kokoamista. Leivinpaperin ylle kasatut pavut estävät taikinaa kupruilemasta. Käytin kuvatessani torttua pieniä irtopohjavuokia! Toimii!
Ennen uunia ripottele vadelmia oman maun mukaan piiraan päälle.
Ennen uunia ripottele vadelmia oman maun mukaan piiraan päälle.
Vadelma-raparperitorttu on herkullisimmillaan hyvin jäähtyneenä.
Vadelma-raparperitorttu on herkullisimmillaan hyvin jäähtyneenä.
Puutarhan aarteita.
Puutarhan aarteita.

”FODMAP-ruokavalio on kaikille yksilöllinen. Tässä blogissa esitellyt reseptit ovat pitkälti kolmivaihesen FODMAP-ruokavalion ensimmäiseen, eli karsintavaiheeseen, sopivia. Turhia rajoituksia kannattaa välttää, eli reseptejä kannattaa ja saa muokata omalle vatsalle sopivaksi!

Tekstit ja reseptit on tarkastanut laillistettu ravitsemusterapeutti ja FODMAP-asiantuntija Leena Putkonen. Tarkemmat raaka-ainekysymykset voi osoittaa hänelle (sähköpostitse
leena@ravitsemusratkaisut.fi tai Instagramissa @LeenaPutkonen).