No nyt tulee perinteinen klassikkoresepti, Wallenbergare. Oletkos maistanut tai kokannut näitä? Ruotsalaisen pankkiirin mukaan nimetyt Wallenberg pihvit on ”oikeaoppisesti” ja perinteisesti valmistettu vasikan jauhelihasta. Vasikan jauhelihaa on kuitenkin melko hankala saada meidän perusmarketeista, joten voit sekoittaa possun ja naudanjauhelihaa. Monissa resepteissä on käytetty myös riistaa ja jopa kalasta on tehty versioita. Hima&Sali ravintolassa me valmistamme tänään lounaalle Wallenberg pihvit saksanhirvestä ja naudanjauhelihasta. Sekoitimme taikinan kuohkeaksi meidän sekoittavassa kippikattilassa (ilman lämpöä tietenkin). Kotona sekoitan Wallenberg massan sähköisellä käsivatkaimella. Idea on kuitenkin saada massasta hiukan kuohkea, joten suosittelen käyttämään jotain sähköistä laitetta massan sekoittamiseen.
Aloitan usein Wallenberg massan valmistamisen laittamalla kerman, munat ja korppujauhot mausteiden kera turpoamaan joksikin toviksi, jolloin massa ei rupea turpoamaan muotoilun aikana ja pihveistä ei tule turhan kiinteitä. Jauhelihamassan on siis tarkoitus olla melkoisen pehmeää, että sopiva lopputulos saavutetaan. Wallenberg pihvit kannattaa muotoilla hiukan paksummiksi kuin perusjauhelihapihvit ja pyöräyttää korppujauhoissa oikein lopputuloksen saavuttamiseksi.
Wallenbergit tarjoillaan perinteisesti perunamuusin ja puolukan kera. Meillä ravintolassa valmistetaan tänään lisukkeeksi vielä gluteeniton kermakastike (suurustettu semper finmix & voi seoksella) annoksen höysteeksi. Kokeile sinäkin tätä reseptiä peruslihapullien sijaan, tämä toimii juhlavampanakin ateriana. Rattoisia kokkaushetkiä sinulle ja muistathan syödä hyvin ja monipuolisesti! <3
Wallenbergin pihvit -resepti
(8 pihviä)
Tarvitset
1 kg vasikan, possun tai naudan jauhelihaa
3 kananmunaa
2 dl laktoositonta kermaa
1 ½ dl gluteenittomia korppujauhoja
2 tl suolaa
vajaa 1 tl jauhettua muskottipähkinää
1 tl valkopippuria jauhettuna
1 tl maustepippuria jauhettuna
3 rkl Touch of taste – vasikanfondia
Tee näin
- Laita kanamunat, kerma ja korppujauhot mausteiden kera kulhoon turpoamaan tunniksi.
- Lisää jauheliha (ja fondi) kulhoon ja vaivaa sähkövatkaimella kaikki raaka-aineet tasaiseksi massaksi ja anna massan levätä hetki.
- Muotoile taikinasta 8 paksuhkoa pihviä ja pyöräytä pihvit korppujauhoissa.
- Paista pannulla öljyssä molemmin puolin. Paistamisen tarkoitus on vain saada väriä pihveihin.
- Kypsennä uunissa 160-asteessa noin 15 minuuttia, tai kunnes pihvit ovat läpikotaisin kypsiä (=painettaessa pihvistä erittyvä neste on kirkasta).
Tekstit ja reseptit on tarkastanut laillistettu ravitsemusterapeutti ja FODMAP-asiantuntija Leena Putkonen. Tarkemmat raaka-ainekysymykset voi osoittaa hänelle (sähköpostitse leena@ravitsemusratkaisut.fi tai Instagramissa @LeenaPutkonen).