Carbonara pasta eli miilunpolttajan pasta on työvaiheiltaan hieman vaiheikas, mutta ohjeen noudattaminen takaa sinulle ihan supermainion aterian! Kokkausvideossamme käytimme pancettaa (iltalialaista suolattua sianvatsaa, yleensä pacettaa ei savusteta). Pancettaa voi olla hankala löytää lähikaupasta, joten voit mainiosti käyttää pancettan sijaan kotimaista pekonia, savukinkkua, savukalkkunaa tai vaikka savustettua tofua! Kokeilin kerran tehdä carbonaraa pelkällä purjolla, eli ei lihaa lainkaan. Lopputulos oli tosi hyvä, muista vain käyttää purjon vihreää osaa : )!
Pasta Carbonara resepti
Tarvitset
(4:lle henkilölle)
150 g pacettaa (mainiosti ruokaan sopii myös esim. savukalkkuna tai pekoni)
1 pätkä kevätsipulin vihreää vartta
100 g parmesan- tai pecorino-juustoa
3 kokonaista munaa
1 rkl valkosipulin makuista öljyä
50 g laktoositonta voita
suolaa & mustapipppuria maun mukaan
300-400 g gluteenitonta spaghettia
Tee näin
- Paloittele pancetta pieniksi suikaleiksi.
- Hienonna kevätsipulin varsi.
- Raasta juustot hienoksi raasteeksi.
- Riko munat kulhoon ja mausta mustapippurilla.
- Laita isoon kattilaan pastavesi kiehumaan ja laita veteen 2 tl suolaa. Keitä pasta, yleensä n. 10 minuuttia. Varaa sivuun kahvikupillinen pastan keitinvettä!
- Kuumenna reilun kokoinen pannu ja laita pancetat paistumaan, lisää voi pannulle kun pancetat ovat paistuneet kullankeltaisiksi.
- Lisää pancetan, kevätsipulin varret ja voin joukkoon kypsä pasta ja n. ½ dl pastan keitinvettä ja ruokalusikallinen valkosipulilla maustettua öljyä ja sekoita hyvin.
- Sekoita keskenään raastetut juustot ja munaseos ja kaada koko seos pastan joukkoon. Ota tässä kohtaa hella pois päältä. Nostele nopeasti munajuusto seos pastan kera, ja lisää vielä ½ dl pastan keitin vettä seokseen.
- Tarjoile heti! Voi lisätä annosten päälle vielä juustoraastetta ja mustapippuria!
- Jos kastike alkaa ”jämähtää” lisää pastan keitinvettä pari ruokalusikallista ja kastike notkistuu helposti.
”FODMAP-ruokavalio on kaikille yksilöllinen. Tässä blogissa esitellyt reseptit ovat pitkälti kolmivaihesen FODMAP-ruokavalion ensimmäiseen, eli karsintavaiheeseen, sopivia. Turhia rajoituksia kannattaa välttää, eli reseptejä kannattaa ja saa muokata omalle vatsalle sopivaksi!
Tekstit ja reseptit on tarkastanut laillistettu ravitsemusterapeutti ja FODMAP-asiantuntija Leena Putkonen. Tarkemmat raaka-ainekysymykset voi osoittaa hänelle (sähköpostitse leena@ravitsemusratkaisut.fi tai Instagramissa @LeenaPutkonen).