Fodmap Safkaa

(Sort of) New York – bagelit

Fodmap ystävällinen


Oletko sinä syönyt koskaan New Yorkissa bageleita? Niin, loppujen lopuksi melko harvat ovat ovat syöneet. Uskon kuitenkin, että todella monet tietävät, mitä tarkoitan.
New Yorkin bagelit ovat käsite, jota on minusta turha edes yrittää kopioida. Siksi liitin nimeen suluissa (Sort of), hehe. Aito bagel on herkku, joka minun mielikuvissani vaatii ympärilleen New Yorkin katuvilinän, melun ja tuoksut. Pahoittelut, jos kuulostaa kovin kliseiseltä! Ja se siitä.

Oletko koskaan leiponut bageleita? No tekemisessä on hiukan vaiheita, jotka edellyttävät pientä paneutumista ja keittiössä ehkä hiukan enemmän tilaa : ). Ensin vaivataan taikina, vaivaa hyvin, että saat taikinaan hyvän sitkon. Jos vatsasi suinkin sallii, käytä mahdollisimman valkoisia spelttijauhoja. Kokeilin leipaista bageleita gluteenittomana, ja tästä sanon vain, että hiukkasen haastavaa! Gluteeniton bagel edellyttää ehdottomasti mielestäni psylliumin käyttöä. Ilman psylliumia taikinan dippaaminen veteen ja nostaminen sieltä yhtenä kappaleena on hippasen haasteellista. No, saatuasi hyvän sitkon, anna taikinan levätä ja nousta ja pyöräytä pienet taikinapallot, jotka taas nousevat tovin. Tässä kohtaa laita isoon kattilaan vesi kiehumaan ja varaa uunipelti & leivinpaperi, siemenet ja hyvä reikäkauha tai jokin työkalu millä saat leivonnaiset nostettua vedestä ilman, että ne hajoavat, tipahtavat lattialle tms. Olen kokeillut tiputtaa bagelit suoraan vedestä siemenien päälle, hehe. Ajatuksena oli, että siemenet tarttuvat hyvin pintaan, mutta käytännössä siemenet kastuivat ja homma meni plörinäksi. Eli, nosta bageli vedestä, valuta hiukan ja laita pellille… sen jälkeen siemenet pintaan ja uuniin paistumaan. Voilá, kohta pääsetkin maistelemaan.

Saanko ehdottaa täytteitä? : ) Tuorejuusto & kylmäsavulohen ohella täytteenä toimii ihan superhyvin herkulliset tomaatit, mozzarella ja tuore basilika tai vaikkapa avocado, paahdetut seesaminsiemenet ja påmackan (Oatlyn vegaaninen ”tuorejuusto”) ja lisää vielä tähän täytteeseen hiukan suolaa, sitruunanmehua ja mustapippuria. Jos leivoit hyvin pienikoisia bageleita, saat niistä todella kauniin tarjoilun kun täytät erilaisilla siemenillä kuorrutetut bagelit erilaisilla herkuilla, NAM!

Tässähän voisi olla ideaa äidille äitienpäivänä aamuna, ihan vain vinkkinä. Jos tai kun leivot bageleita, älä tee sitä kiireessä ja ota aikaa. Muista myös varoa kuuman veden kanssa, ettei tule palovammoja (kokemusta on). Kiireessä sählätessä kun sattuu ja tapahtuu, ja siitähän ei vatsakaan tykkää! Ihanaa viikonvaihdetta sinulle ja muistathan syödä hyvin!
<3 Anne

New York tyyliset bagelit

(Sort of) New York – bagelit -resepti

Tarvitset

4 dl lämmintä vettä (42-asteista)
1 pussi kuivahiivaa
1 rkl sokeria
500 g spelttijauhoja (hienoja, valkoisia esim. Sun Spelt – alkuvehnäjauhoja)
1 tl suolaa

Lisäksi:
2 rkl ruokasoodaa ketitinveteen
Unikon-, seesamin-, pellavan tai kurpitsansiemeniä tai näiden sekoitusta


Tee näin

  1. Varaa bagelien keittämiseen iso kattila, jossa on kiehuvaa vettä ja laita veteen 2 rkl ruokasoodaa, sekä varaa leivinpaperilla vuorattu uunipelti valmiiksi uunissa paistoon!
  2. Valmista taikina mittaamalla kulhoon 42-asteinen vesi, ripottele joukkoon kuivahiiva pussista ja lisää kokoajan sekoittaen jauhot joukkoon.  Vaivaa taikina, kunnes se alkaa irrota hiukan taikinakulhon reunoilta. Lisää lopuksi suola ja sekoita taikinaa vielä hyvin. Anna taikina kohota lämpimässä, kunnes taikinapallo kohonnut tuplasti alkuperäiseen kokoon nähden.
  3. Laita taikina pöydälle ja leikkaa se 12 osaan ja pyöritä tasaisiksi palloiksi. Anna pallojen kohota edelleen tovin. Laita vesi kiehumaan isoon kattilaan ja ota käsille reikäkauha tai muu työkalu, jolla saat  bagelit nostettua kuumasta vedestä. Varaa viereen siemenet laakealla lautasella sekä toinen tyhjä lautanen tai leikkuulauta, jolle voit nostaa bagelit kattilasta.
  4. Kun vesi on kiehuvaa ja taikinapallot ovat hiukka kohonneet, ota taikinapallo käteen, työnnä peukalot pallon läpi ja muotoile ja venytä taikinaa, kunnes pallosta syntyy rinkeli. Laske rinkeli varovasti veteen. Keitä vain muutama rinkeli kerrallaan. Keitä rinkeleitä noin 30 sekuntia per puoli ja nosta leivinpaperilla kuorrutetulle uunipallille, ripottele päälle siemeniä. Jos bagelit pääsee kuivahtamaan pinnasta ja siemenet ei tartu, niin voit voidella rinkelit kananamunalla ja ripotella siemenet uudelleen.
  5. Kun kaikki rinkelit on onnellisesti kiehautettu ja siemenillä hienosti koristeltu, paista ne uunissa noin 210 asteessa / 20 minuuttia.  Ja nauti elämästä!

”Herkkävatsaisen eri viljojen sopivuus on hyvin yksilöllistä. Usein ratkaiseva tekijä on kohtuullinen annoskoko. Vehnässä ja speltissä on tyypillistä leipäannosta kohden melko maltillinen määrä fruktaani-kuituja. Ne ovat hyväksi suolistomikrobeille, joten niiden täydellinen karsiminen ruokavaliosta ei ole suositeltavaa, eikä useinkaan tarpeen, sillä suolisto-oireet asettuvat usein jo saannin maltillistamisella.” – Leena Putkonen

”FODMAP-ruokavalio on kaikille yksilöllinen. Tässä blogissa esitellyt reseptit ovat pitkälti kolmivaihesen FODMAP-ruokavalion ensimmäiseen, eli karsintavaiheeseen, sopivia. Turhia rajoituksia kannattaa välttää, eli reseptejä kannattaa ja saa muokata omalle vatsalle sopivaksi!

Tekstit ja reseptit on tarkastanut laillistettu ravitsemusterapeutti ja FODMAP-asiantuntija Leena Putkonen. Tarkemmat raaka-ainekysymykset voi osoittaa hänelle (sähköpostitse leena@ravitsemusratkaisut.fi tai Instagramissa @LeenaPutkonen).