Fodmap Safkaa

Rapea kvinoa-salaatti (quinoa)

Fodmap ystävällinen

Milloin kokkasit viimeksi quinoaa tai kvinoaa? Minulla on aina ollut tähän tuotteeseen sellainen on/off-suhde, ja tiedän, että pitäisi keittää kvinoaa useammin ja tiedän myös, että tämä on terveellistä ja kuitupitoista etc…. mutta keittymään meneekin kvinoan sijaan riisiä tai gluteenitonta pastaa. Sähläsin kotona pari kertaa, ja unohdin huuhdella kvinoan ennen keittämistä, jolloin maku oli hiukan pistävä tai kitkerä, ja syömättähän se jäi. Pari kuukautta sitten näin instagramissa reseptin, jossa keitetty kvinoa paahdettiin uunissa. Kokeilin tätä, ja ihastuin todella paljon tähän rapeaan ja selkeästi maukkaampaan versioon quinoasta eli kvinoasta. Kokeilin erilaisia makukombinaatioita ja mielestäni tällainen tabbouleh tyylinen lisukesalaatti on maukkain tapa tarjoilla quinoaa.

Laadin reseptin ihan fiiliksellä erään päivänä kotona ja tänään kuvattiin töissä salaatti hiukan eri raaka-aineista valmistettuna. Voit siis todellakin taas kerran toteuttaa omia makumieltymyksiä ja hyödyntää juuri sitä, mitä sinun kaapistasi tai puutarhastasi löytyy ja sekoitella sinun näköisen salaatin. Kvinoa valmistus on siis lyhykäisuudesään sellainen, että huuhtele kvinoa hyvin siivilässä (tiuhassa siivilässä) juoksevan veden alla ja keitä paketin ohjeen mukaan kypsäksi.

Valuta ja purista vesi pois kvinoasta ja kaada ”kuivahtanut” quinoa leivinpaperilla kuorrutetulle uunipellille tai voideltuun uunivuokaan. Lorauta päälle hiukan oliiviöljyä tai mitä sinulla sattuu olla kaapissa, sekä hiukan suolaa antamaan makua. Voit tässä kohtaa lisätä myös kuivattuja yrttejä tai valkosipulinmakuista öljyä tai mitä ikinä haluat. Paahda kvinoa parissa erässä eli 200 asteessa esim. 10 minuuttia, sitten sekoitus ja taas 10 minuuttia. Ja tietenkin hiukan uunista tai airfryristä riippuen seuraa, ettei ruoka paahdu liikaa tai pala!

Sekoita salaatti ja nauti heti. Yön yli seistessään tämän salaatin rapeus kärsii! Salaatti on loistava lisuke vaikkapa juhannuksen grilliherkkujen kylkeen ja piknikille.
Ihanaa viikonloppua sinulle, kivoja kokkaushetkiä ja muistathan taas syödä hyvin! <3

Rapea kvinoa-salaatti -resepti

Tarvitset

4 dl kvinoa

Tee näin

  1. Huuhtele kvinoa lämpimällä vedellä ja keitä 1 litrassa vettä kypsäksi 13-15 min (tai pakkauksen ohjeen mukaan).   Huuhtele kypsä kvinoa kylmän veden alla siivilässä. Taputtele lopuksi talouspaperilla suurin piirtein kuivaksi.
  2. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Kaada kvinoa leivinpaperilla vuoratulle uunipellille, kaada päälle ½ dl oliiviöljyä ja ripaus suolaa, sekoita hyvin ja paahda uunissa rapeaksi 15 minuutin ajan välillä sekoittaen. Anna jäähtyä.
    jos sinulla on airfryer, sujuu paahtaminen nopeammin eli paahda vaikkapa 5 minuuttia kerrallaan ja seuraa milloin kvinoa on kullankeltaista ja valmista.

Salaatti

5 cm pätkä purjon vihreää osaa tai kevätsipulia
1 baby pinaatin lehtiä pieni pussillinen tai omalta kasvimaalta : )  
1 rasia kirsikkatomaatteja paloiteltuna kahteen osaan tai nyt kaapista löytyy
1 pieni nippu basilikaa hienonnettuna
1 pieni nippu lehtipersiljaa hienonnettuna
½ sitruunan raastettu kuori ja mehu
hieman suolaa ja oliiviöljyä & mustapippuria myllystä

  • tähän salaattiin sopii hyvin myös; ruohosipuli, minttu, lipstikka, kurkku, paahdetut kasvikset ja vaikkapa lime
  1. Leikkaa purjo renkaiksi. Kuumenna öljyä pannussa ja freesaa (eli paista kevyesti) purjo pehmeäksi.  
  2.  Kaada paahdettua kvinoa kulhoon. Lisää joukkoon freesattu purjo, pinaatti sekä pilkotut tomaatit, yrtit, raastettua sitruuunan kuori ja sitruunan mehu.
  3. Lisää joukkoon oliiviöljyä, suolaa ja hiukan pippuria.
  4. Sekoita hyvin ja nauti!

”FODMAP-ruokavalio on kaikille yksilöllinen. Tässä blogissa esitellyt reseptit ovat pitkälti kolmivaihesen FODMAP-ruokavalion ensimmäiseen, eli karsintavaiheeseen, sopivia. Turhia rajoituksia kannattaa välttää, eli reseptejä kannattaa ja saa muokata omalle vatsalle sopivaksi!

Tekstit ja reseptit on tarkastanut laillistettu ravitsemusterapeutti ja FODMAP-asiantuntija Leena Putkonen. Tarkemmat raaka-ainekysymykset voi osoittaa hänelle (sähköpostitse leena@ravitsemusratkaisut.fi tai Instagramissa @LeenaPutkonen).