Fodmap Safkaa

Perinteinen makaroonilaatikko

Fodmap ystävällinen


Makaroonilaatikko on yksi meidän perheen suosituimpia arkiruokia. Olen kokannut makaroonilaatikkoa niin usein, että osaan tehdä sitä silmät kiinni. : )
Liitin reseptiin nyt myös vegaanisen option, ainoa erikoisjuttu on maizenan sekoitus kauramaitoon ja sekoituksen levittäminen makaroonien ja bean better
härkäpapurouheen päälle. Maizenan idean on hiukan suurustaa maitoa, ja taas kerran voit korvata maizenan perunajauholla ja kauramaidon vaikka kasviskerman ja kasvisliemen sekoituksella. Nesteen määrää ei kannata kauheasti lisätä, ettei tule liian vetistä ruokaa.

Makaroonit tai pasta kannatta keittää siten, että ne jäävät hiukan raa’aksi. Ideana tässä on se, että vuokaruoasta tulee ”muhevampi” kun pasta imee itseensä kypsyessään nestettä. No, ja onhan ylikypsä pasta epämiellyttävää syödä, eikö vain? Jos käytät vuokaan spagettipussien jämiä, kuten minä joskus teen : ), niin pätki spagetit ”rakettispagetiksi”, niin ruoka on helpompi annostella.

Meillä kotona käytetään yleensä makaroonilaatikkoon naudan jauhelihaa, mutta loistavia korvaavia tuotteita ovat myös Bean Betterin tumma fermentoitu härkäpapurouhe, broilerinjauheliha tai vaikka kinkkusuikaleet. Ihan kivaa lisää vuokaan tuovat myös vaikkapa; tölkki herkkusieniviipaleet, oliiviviipaleet ja esimerkiksi aurinkokuivattu tomaatti (pienimäärä sopii fodmap ruokavalioon). Maustamalla saat myös makaroonilaatikkoon myös erilaisia makuvivahteita. Voit helposti tehdä makaronilaatikon proteiinista texmex-tyylisen mausteilla: chili, savupaprika, valkosipulinmakuinen öljy, juustokumina ja oregano tai välimeren tyylisen mausteilla: basilika, valkosipulinmakuinen öljy, parmesaani ja hiukan raastettua sitruunan kuorta.

Kun olet latonut vuokaan makaroonit, proteiinin ja kaatanut nesteen (maito&munat tai vegemaito&maizena) voit kuorruttaa ihanuuden perinteisesti korppujauholla & voinokareilla tai ihan vain juustoraasteella. Minä en niin perinteisestä korppujauhohommelista perusta, joten käytän tähän aina kaikki mahdolliset juuston jämät raastettuna ja iloisena sekamelskana. En siis halua määritellä sinulle miten sinun mitä juustoa tai juuston kaltaista tuotetta kannattaa käyttää, kuorruta makaroonivuokasi ihan oman maun mukaan. Tykkään itse voimakkaista juustoista.

Makaroonilaatikko on siis helppo ja vaivaton arkiruoka ja tuunaamalla saat siitä hiukan spesiaalin ja omaan makuun sopivan, jos kaipaat jotain tiettyä makumaailmaa.
Ihania kokkailuhetkiä sinulle ja muistathan syödä hyvin! <3

Perinteinen makaroonilaatikko -resepti

Tarvitset

1 paketti gluteenitonta makaroonia tai pastaa (esim. Semper Maccheroni)
500 g jauhelihaa tai Bean Better fermentoitua härkäpapumurua
2 kevätsipulin vartta
1 l laktoositonta maitoa, hiukan suolaa
2 kananmunaa
(tai 6dl kauramaitoa, hiukan suolaa & 1rkl maizenaa sekoitettuna)

Mausteeksi jauhelihaan:
1 rkl Worchester-kastiketta (sis.kalaa)
1 tl paprikajauhetta
1 tl suolaa
mustapippuria myllystä
1 rkl Taste of touch – vasikanfondia tai -kasvisfondia

Halutessasi parmesaanijuustoa tai sulavaa vegaanijuustoa raastettuna.


Tee näin

  1. Pilko kevätsipulin varret. Paista jauheliha tai härkäpapumuru pannulla, lisää kevätsipuli ja mausta hyvin.
  2. Keitä makaronit lähes kypsäksi. Jos paketissa lukee 10 minuuttia, jätä 1 minuutti pois. Makaronit imevät paremmin makua itseensä, kun ne ovat hiukka aldente. Vatkaa maito ja kananmunat tasaiseksi seokseksi. Lisää joukkoon hieman suolaa (noin  ½ tl).
  3. Kasaa makaronilaatikko uuninkestävään vuokaan. Kaada astiaan ensin puolet makaronista, päälle jauheliha tai härkäpapumuru ja viimeiseksi loput makaronit. Kaada päälle maito-munaseos ja sekoita aineksia sekaisin. Voit raastaa vielä päälle vaikka hiukan parmesaania antamaan lisämakua. Paista 175 asteessa noin 40 minuuttia.

”FODMAP-ruokavalio on kaikille yksilöllinen. Tässä blogissa esitellyt reseptit ovat pitkälti kolmivaihesen FODMAP-ruokavalion ensimmäiseen, eli karsintavaiheeseen, sopivia. Turhia rajoituksia kannattaa välttää, eli reseptejä kannattaa ja saa muokata omalle vatsalle sopivaksi!

Tekstit ja reseptit on tarkastanut laillistettu ravitsemusterapeutti ja FODMAP-asiantuntija Leena Putkonen. Tarkemmat raaka-ainekysymykset voi osoittaa hänelle (sähköpostitse leena@ravitsemusratkaisut.fi tai Instagramissa @LeenaPutkonen).