Fodmap Safkaa

Mummon lihapullat

Fodmap ystävällinen

Kukapa ei rakastaisi lihapullia. Jos et kuitenkaan syö punaista lihaa, voit tehdä lihapullat broilerin- tai kalkkunan jauhelihasta tai vaikka kalamassasta. Kokeilin kerran tehdä tällä reseptillä myös rapukakkuja eli crab cakes, tällöin korvaat vain paprikajauheen lehtipersiljalla tai persiljalla. Perunamuhennoksen tai soseutetun perunan ideana on tehdä lihapullista pehmeämpiä. Perunasoseet, nesteessä pehmennetty leipä ja korppujauho ovat olleet jatkeaineina lihapullissa ja pula-ajoista lähtien, mutta niillä on myös selkeä funktio, ne tekevät lihapullista ehdottomasti herkullisia! : ) Siksi älä koskaan heitä perunamuhennoksen jämiä roskiin, vaan jemmaa ne merkatussa pakasterasiassa pakkaseen venttaamaan lihapullapäivää!


Mummon lihapullat resepti

Tarvitset

1000 g jauhelihaa
200 g perunamuussia tai kuorittuja jauhoisia perunoita muusiksi keitettynä
2 munaa
1 dl gluteenitonta korppujauhoa
1 dl laktoositonta kermaa
2 tl paprikajauhetta
1 tl rouhittua mustapippuria
½ tl cayennepippuria
1 tl suolaa (tai oman maun mukaan)
2 kevätsipulin vartta (vihreä osa)

Öljyä paistamiseen

Tee Näin

  1. Sekoita kaikki ainekset kulhossa ja muotoile tasakokoisia lihapullia.
  2. Paista lihapulliin pannulla vain pintaan väri. Öljyssä paistamalla saat kauniin värin pulliin. Näin vältyt turhilta karsinogeeneistä! : ) HOX! Jos teet rapukakkuja, niin muotoile kakkusista enemmän pihvin muotoisia ja paksuudeltaan max. 2cm.
  3. Laita uunipellille leivinpaperiarkki ja asettele pannulla väriä saaneet pullat pellille. Kypsennä lihapullat uunissa kypsäksi 200-asteessa. Paistoaika riippuu pullien koosta, eli ole tarkkana, että lihapullat eivät kuivu.
Valmiiksi muotoillut lihapullat, valmiina  pannulle!
Valmiiksi muotoillut lihapullat, valmiina pannulle!
PIeni väri pulliin pannulla ja sitten uuniin kypsymään!
Pieni väri pulliin pannulla ja sitten uuniin kypsymään!
Kesällä on kiva   kokkailla kesäkeittiössä ja kokeilla uusia reseptejä perheeni ja ystäviemme iloksi
Kesällä on kiva kokkailla kesäkeittiössä ja kokeilla uusia reseptejä perheeni ja ystäviemme iloksi
Lihapullat on myös kivaa sormisyötävää!
Lihapullat on myös kivaa sormisyötävää!

”FODMAP-ruokavalio on kaikille yksilöllinen. Tässä blogissa esitellyt reseptit ovat pitkälti kolmivaihesen FODMAP-ruokavalion ensimmäiseen, eli karsintavaiheeseen, sopivia. Turhia rajoituksia kannattaa välttää, eli reseptejä kannattaa ja saa muokata omalle vatsalle sopivaksi!

Tekstit ja reseptit on tarkastanut laillistettu ravitsemusterapeutti ja FODMAP-asiantuntija Leena Putkonen. Tarkemmat raaka-ainekysymykset voi osoittaa hänelle (sähköpostitse
leena@ravitsemusratkaisut.fi tai Instagramissa @LeenaPutkonen).