Fodmap Safkaa

Ruokaisa karitsa-kvinoasalaatti

Fodmap ystävällinen

Herkullinen ja ruokaisa karitsa-kvinoasalaatti on mainio ruoka, joka valmistuu helposti, kun jaksaa vain tehdä pari vaihetta huolellisesti! Karitsan voi helposti korvata fodmap ruokavalioon sopivalla paistetulla
tofulla, paahdetulla halloumilla tai vaikka grillatuilla broilerin rintafileillä.
Kokeile rohkeasti ja onnistu!

Karitsa-kvinoasalaatti

Karitsa-kvinoasalaatti resepti

Tarvitset

(4:lle henkilölle)

Kvinoan kypsennys
2 dl vaaleaa kvinoaa
1 dl mustaa kvinoaa
1 l vettä
2 tl suolaa

Tee Näin

  1. Huuhtele kvinoa hyvin lämpimällä vedellä ennen keittämistä. Jos jätät huuhtelun väliin saattaa kvinoaan jäädä hieman saippuamainen karvas maku.
  2. Keitä kvinoat omissa kattiloissa paketin ohjeen mukaan kypsäksi ja huuhtele kypsänä kylmällä vedellä. Huuhtelemalla saat kvinoasta hieman irtonaisempaa.

Kotimainen vaalea kvinoa esim. Sun Speltiltä saattaa puuroutua, joten keitä se hyvin runsaassa vedessä! Perulainen quinoa / kvinoa on selkeästi irtonaisempaa kypsänä. Tämä johtuu kvinoa-lajikkeiden eroavaisuuksista!

Puuroutuminen kvinoan kohdalla on hyvä ominaisuus, jos olet valmistamassa esim. kvinoa-kasvispihvejä.

Mielestäni paras kvinoa salaattiin on Adukin luomukvinoa, myös Gogreenin kvinoa toimii erinomaisesti!

Kasvisten paahtaminen
200 g kesäkurpitsaa
200 g porkkanaa
100 g paprikaa
100 g munakoisoa
Oliiviöljyä
Suolaa
Mustapippuria myllystä

  1. Pese vihannekset ja kuori porkkana tarvittaessa. Paloittele kasvikset. Sopivia paloja saat, kun leikkaat kesäkurpitsan ja munakoison neljään osaan pituussuunnassa ja leikkaat sitten viipaleiksi. Huomioi pilkkoessa, että paksut viipaleet paahtuvat hitaammin.
  2. Levitä munakoisot väljästi omalle pellille ja loput kasvikset omalle uunipellille. Kaada päälle hieman oliiviöljyä. Munakoisot imevät itseensä enemmän öljyä eli kannattaa paahtaa kasvikset erillään.
  3. Mausta kasvikset mustapippurilla ja suolalla.
  4. Paahda kiertoilmauunissa n. 200 asteessa n. 20 minuuttia. Tarkista kasvisten kypsyys! Palojen koko vaikuttaa kypsennys aikaan.
  5. Anna kasvisten jäähtyä hetki paahtamisen jälkeen.

Lihan kypsennys
n.600 g karitsan sisä- tai ulkofilettä

  1. Poista fileistä mahdolliset kalvot.
  2. Kuumenna pannu, lisää öljyä ja nokare voita. Kypsennä lihat! (sisäfile kypsyy n. 2 minuuttia / puoli ja ulkofile n. 3 minuuttia / puoli, että saavutetaan medium kypsyys!)
  3. Mausta liha suolalla ja pippurilla.
  4. Anna lihan vetäytyä paiston jälkeen n.10 minuuttia folioon käärittynä.

Jogurttikastike
2 dl laktoositonta jogurttia
½ sitruunan mehu
Kourallinen tuoretta minttua
½ tl jeeraa eli juustokuminaa
Tarvittaessa suolaa ja mustapippuria myllystä

  1. Sekoita kaikki aineet keskenään.
  2. Mausta tarvittaessa suolalla ja pippurilla.

Tarjoiluastiaan kokoaminen

  1. Sekoita kvinoa ja paahdetut kasvikset. Tämän voit tehdä vaikka edellisenä päivänä sillä salaatin maku paranee kun salaatti vetäytyy.
  2. Viipaloitu liha lisätään salaatin päälle ennen tarjoilua.
  3. Tarjoile kastike erillisestä astiasta.

”FODMAP-ruokavalio on kaikille yksilöllinen. Tässä blogissa esitellyt reseptit ovat pitkälti kolmivaihesen FODMAP-ruokavalion ensimmäiseen, eli karsintavaiheeseen, sopivia. Turhia rajoituksia kannattaa välttää, eli reseptejä kannattaa ja saa muokata omalle vatsalle sopivaksi!

Tekstit ja reseptit on tarkastanut laillistettu ravitsemusterapeutti ja FODMAP-asiantuntija Leena Putkonen. Tarkemmat raaka-ainekysymykset voi osoittaa hänelle (sähköpostitse
leena@ravitsemusratkaisut.fi tai Instagramissa @LeenaPutkonen).