Fodmap Safkaa

Speltti- hampurilaissämpylät

Fodmap ystävällinen

Huomio huomio! Tämä resepti ei ole gluteeniton ja ei välttämättä sovi fodmap ruokavalioon. Meidän perheessä valkoinen 100% spelttijauho on tominut pieninä annoksina ja hyvin harvoin nautittuna. Älä siis ota tätä tuotetta ruokalistalle, jos suolistosi ei tykkää speltistä!

Hampurilaiset ovat monen perheen viikonlopun juhlaherkku ja en ole onnistunut löytämään hyvää, valmista ja gluteenitonta hampurilaissämpylää kaupoista. Tällä reseptillä onnistuu kuohkeat ja pehmeät, ihanan briossimaiset hampurilaissämpylät, johon kastikkeet ja juusto imeytyvät ihanasti. Resepti on melko helppo toteuttaa ja onnistut varmasti, kun seuraat ohjetta. Taikina on valmiina melko ”löysä” eli älä lisää jauhoja vaikka mieli tekisi : ).

Muotoile pyöreät pallot taikinasta ja nostata pallot hyvin, voitele sitten sämpylät kananmunalla ennen paistamista, että pinnasta tulee ihanan kiiltävä. Voit mainiosti leipoa sämpylät edellisenä päivänä ja nostattaa yön yli jääkaapissa. Kuvissa toteutin hampurilaiset sekä perus pyöreinä palloina, että slidereinä. Sliderit teet siten, että voitelet esim. lasagnevuoan ja laitat sämpyläpallot (hiukan pinemmät) vuokaan sopivasti, että niillä on tilaa paisua. Kun olet paistanut sämpylät vuoassa, anna niiden jäähtyä hiukan ja kumoa ja halkaise koko sämpyläkakku. Sitten vain pohja takaisin vuokaan ja täytä sliderit esim. ketsuppi, pihvi, juusto, suolakurkku ja majoneesi kannen pintaan, seuraavaksi laita koko komeus hetkeksi uuniin ja töttöröö, juhlaherkku on valmis. Slidereiden lisukkeena ihania ovat; uunissa paahdetut juurekset tai paahdetut rosmariiniperunat, hiukka vielä vihersalaattia ja sitten ei muuta kuin nauttimaan. : ) Ihanaa pääsiäistä sinulle, muistathan syödä hyvin!

Speltti- hampurilaissämpylät  -resepti

Valmiita sämpylöitä 10 kpl á 100 g

Tarvitset

360 g vettä
25 g tuorehiivaa
600 g ydin spettijauhoa (luomu)
25 g sokeria
30 g maitojauhetta (laktoositon)
90 g laktoositonta voita sulatettuna
15 g suolaa

Tee näin

  1. Liota hiiva kulhossa kädenlämpöiseen veteen.
  2. Lisää joukkoon jauhot, maitojauho ja sokeri ja vaivaa taikinaa huolellisesti.
  3. Lisää seuraavaksi sulatettu voi ja suola. Vaivaa taikinaa kunnes se on pehmeää ja kiiltävää.
  4. Anna taikinan levätä puoli tuntia ja jaa se sen jälkeen kymmeneen osaan.
  5. Pyöritä pienet taikinapallot tasaisiksi palloiksi ja laita ne pellille kohoamaan. Anna kohota puolisen tuntia.
  6. Litistä kohonneet pallot hieman kasaan siten että taikinapallo hieman leviää.
  7. Voitele hampurilaissämpylät kananmunalla ja anna nousta vielä toiset puoli tuntia.
  8. Paista sämpylät 210 asteessa 10-15 minuuttia.

”FODMAP-ruokavalio on kaikille yksilöllinen. Tässä blogissa esitellyt reseptit ovat pitkälti kolmivaihesen FODMAP-ruokavalion ensimmäiseen, eli karsintavaiheeseen, sopivia. Turhia rajoituksia kannattaa välttää, eli reseptejä kannattaa ja saa muokata omalle vatsalle sopivaksi!

Tekstit ja reseptit on tarkastanut laillistettu ravitsemusterapeutti ja FODMAP-asiantuntija Leena Putkonen. Tarkemmat raaka-ainekysymykset voi osoittaa hänelle (sähköpostitse leena@ravitsemusratkaisut.fi tai Instagramissa @LeenaPutkonen).