Fodmap Safkaa

Pitkään hautunut kanakeitto

Fodmap ystävällinen

Kanakeitto, jonka liemi on pitkään, hartaudella hautunut, on parasta parasta ”comfort foodia”! Kokkaan kanakeittoa useina lomissa ison kattilallisen ja pakastan reiluissa rasioissa osan, sillä keiton valmistus vie useamman tunnin. Kanakeitto rauhoittaa ihanasti vatsan ja on tuunattavissa yrteillä, chilillä ja riisinuudeleilla ja ties millä höysteillä mitä moninaisemmin. Oma lempparini mauste- & lisukecombosta on; hieman kalakastiketta, raastettua inkivääriä tuoreena, kuivattuja chiliflakeseja, keitetyn munan puolikas, pok choita, riisinuudeleita ja päälle tuoretta korianteria… oi nam!

Kanakeiton ja erityisesti liemen valmistukseen kannattaa ostaa esim. pakastealtaasta kokonainen broileri. Liemen hyvä maku edellyttää luiden mukana kiehumista. Kanaliemeen käytetään usein myös kananjalkoja, joista saa erityisen hyvän liemen. Kananjalkoja on saatavilla valitettavasti vain erikoislihamyymälöistä ja esim. aasialaisten myymälöiden pakastealtaasta. Harmillista kyllä, suomalainen lihateollisuus ei tuo kauppoihin näitä osia broilerista, vaan keskittyvät rintafilesiin ja muihin ”arvokkaampiin” osiin.

Kesällä keittelen soppaa kesäkeittiössäni ja käyn aina välillä hämmentelemässä soppaa puutarhahommien lomassa. Mun rakas espanjan vesikoirani Lisbeth eli Lissu odottaa aina maltillisesti kanannahkoja ja muita roippeita, joita jää kun perkaan kypsyneen broilerin. Vielä vinkkinä, että flunssakaudella tätä on hyvä olla pakkasessa, on niin ihana ottaa keittoa illalla sulamaan ja seuraavan päivän vatsaystävällinen ateria on valmiina!

Kanakeitto resepti

Tarvitset:

Liemi:

5 l vettä
1 kokonainen broileri pakasteesta (anna sulaa pakkauksessaan kulhossa yön yli)
3 porkkanaa
10 cm purjon vihreää osaa (puhdista multa pois huolella)
2 tankoa varsiselleriä
5 laakerinlehteä
1 rkl suolaa


Tee näin:

  1. Laita kaikki liemiainekset isoon kattilaan ja anna hautua matalalla lämmöllä, kunnes liha irtoaa hyvin luista (itse keitän lientä vähintään 3 tuntia).
  2. Nosta broileri lautaselle ja anna jäähtyä kunnes liha on käsiteltävissä käsin. Irrota sitten kaikki liha
  3. luista ja paloittele veitsellä pieniksi paloiksi.
  4. Siivilöi liemi. Siivilöidyt kasvikset voit laittaa biojätteeseen.
Kanakeitto valmistuu kesäkeittiössä
Liemen valmistuspuuhia kesäkeittiössäni.
Kanakeitto hautuu matalalla lämmöllä
Anna hautua matalalla lämmöllä, kunnes liha irtoaa hyvin luista. Itse keitän vähintään kolme tuntia.

Keiton valmistus:

Siivilöity kanaliemi (n. 3 litraa)
Paloiteltu kypsä broilerinliha
2 porkkanaa pieninä paloina
Puolikas purjon vihreä osa (puhdista hyvin ja paloittele pieneksi)
1 tanko varsiselleriä pienenä palana
Suolaa tarpeen mukaan

  1. Siivilöi kanaliemi kattilaan. Lisää kiehuvaan liemeen paloitellut porkkanat ja varsiselleri. Huuhtele purjo hyvin, paloittele ja lisää kiehuvaan liemeen. Lopuksi lisää vielä paloitellut kananlihat.
  2. Anna keiton kypsyä matalalla lämmöllä n. 1/2h ja keitto on valmis.
  3. Maista vielä suola ja voit lisätä keittoon oman maun mukaan mausteita, kuten paprikaa. Ruokaisuuttaa saat lisäämällä keitettyjä perunaa tai riisiä. Lipstikka sopi erinomaisesti tämän keiton mausteeksi!
Valmis keitto nautittavaksi.
Ruokaisamman keiton saat lisäämällä vaikkapa riisinuudeleita tai riisiä!

”FODMAP-ruokavalio on kaikille yksilöllinen. Tässä blogissa esitellyt reseptit ovat pitkälti kolmivaihesen FODMAP-ruokavalion ensimmäiseen, eli karsintavaiheeseen, sopivia. Turhia rajoituksia kannattaa välttää, eli reseptejä kannattaa ja saa muokata omalle vatsalle sopivaksi!

Tekstit ja reseptit on tarkastanut laillistettu ravitsemusterapeutti ja FODMAP-asiantuntija Leena Putkonen. Tarkemmat raaka-ainekysymykset voi osoittaa hänelle (sähköpostitse
leena@ravitsemusratkaisut.fi tai Instagramissa @LeenaPutkonen).

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.