Fodmap Safkaa

Mango-soufflé (mango-kohokas)

Fodmap ystävällinen

Mielikuva kohokkaiden kokkauksesta on usein, että ne ovat melko hankalia tehdä. Hyvin esivalmisteltu sessio takaa kuitenkin onnistuneen lopputuloksen, lupaan sen! Eli, ennen kuin alat hämmentää massoja, voitele kohokasvuoat ja sokeroi niiden sisäpinta huolellisesti. Laita myös uuni kuumenemaan ja vesihaude valmiiksi uuniin, laita vesihauteena käyttämääsi vuokaan hanasta kuumaa vettä, että uuni ja vesi kuumenevat yhtäaikaa.

Pidän itse kamalan paljon mangosta, siksi mango esiintyy usein resepteissäni. Mangon voi korvata kohokasreseptissä helposti vaikkapa vadelmalla. Käyttäessäsi vadelmaa paseeraa, eli purista vadelmamassa siivilän läpi, jolloin vadelman siemenet saadaan pois marjasoseesta. Paseeratusta marjasoseesta tulee kivan tasainen kohokasmassa. Kypsentäessasi hedelmä/marjaseosta kattilassa, käytä mielellään teflon tai muuta paksupohjaista kattilaa ja sekoittele massaa koko kypsennyksen ajan, tällä vältät paakkuuntumisen ja pohjaan palamisen. Alapuolella oleva kuva on vadelma-soufflé.

Ranskalainen marenki on marengeista yksinkertaisin ja helpoin valmistaa. Marengin onnistumisen kannalta on tärkeää, että kulho ja vatkaimet on puhtaat ja kuivat. Laita siis valkuaiset ja sokeri kulhoon, ja vatkaa kunnes marenki on niin kuohkeaa, että se pysyy kulhossa kulhon ylösalaisin laittaessa ja saat esim. lusikalla marenkia lusikoidessa muodostettua merenkiin teräviä huippuja. Marenkia ei kannata seisottaa kauaa pöydällä sillä rekenne alkaa pikkuhiljaa hajota, siksi kypsennä ensin hedelmä/marjamassa ja sitten vasta vatkaa marenki! : )

Seuraavaksi onkin vuorossa kohokasmassan viimeinen vaihe. Varmista, että kypsennetty hedelmä/marjamassa on jäähtynyt huoneenlämpöiseksi. Seuraavaksi nostele esim. nuolijalla marenki kypsennetyn massan joukkoon ja sekoita hyvin varovasti, ettei ilmava rakenne lasketu ja kuohkeus karkaa. Lusikoi seuraavaksi kohokasmassa voideltuihin ja sokeroituihin kohokasvuokiin ja tasoita pinta esim. paistolastalla, jos haluat tasaisen ja kauniin paistopinnan!

Paista kohokkaat ja nauti lämpimänä! <3

Mango-soufflé resepti

Tarvitset

150 g mangopure (herkullisin sose tulee tuoreesta ja kypsästä mangosta)
5 g maissitärkkelystä (maizena)
10 g hienosokeri

marenki:
2 kananmunan valkuaista
20 g hienosokeri
hox! lisäksi voita & sokeria kohokasvuokien voiteluun!

Tee näin

  1. Sekoita paksupohjaisessa pienessä kattilassa mangosose, maissitärkkelys ja 10 g sokeria. Kypsennä seosta miedolla lämmöllä, kunnes tärkkelys on saostanut pureen.
  2. Vatkaa puhtaassa astiassa valkuaisista ja 20g sokerista ranskalainen marenki. Vatkaa kunnes vaahto muodostaa teräviä huippuja, ja pystyt kääntämään kulhon ylösalaisin ilman, että marenki valuu lattialle : ) !
  3. Kuumenna uuni 180 asteiseksi ja laita vesihaude (uunin kestävä matala-astia jossa on pohjalla vettä) kuumenemaan samalla. Voitele kohokasvuoat voilla ja ripottele voidellulle pinnalle hienoa sokeria. (Hox! voit käyttää kohokasvuokana myös vanhoja kahvikuppeja!)
  4. Jäähdytä mangomassa huoneenlämpöiseksi. Sekoita massaan nuolijalla varovasti marenki.
  5. Lusikoi massa vuokiin ja tasoita pinta lastalla hyvin tasaiseksi.
  6. Kypsennä soufflet vesihauteessa (=matalassa astiassa, jossa on vettä) 180 asteessa 14 minuuttia. Ripottele tomusokeria pintaan ja tarjoile heti.
  7. Soufflén kylkeen sopii ihanasti jäätelö, parfait, marjat… sinulla on vain mielikuvitus rajana! <3
Tasoita vadelma-soufflen pinta lastalla hyvin tasaiseksi.
Käyttäessäsi vadelmaa, paseeraa, eli purista vadelmamassa siivilän läpi, jolloin vadelman siemenet saadaan pois marjasoseesta. Tasoita pinta lastalla hyvin tasaiseksi.
Soufflet kohotetaan uunissa vesihauteessa tarjoiluastioissa.
Soufflet kohotetaan uunissa vesihauteessa tarjoiluastioissa.
Voit käyttää kohokasvuokana myös vanhoja kahvikuppeja tai vaikka hieman paksumpia laseja!
Voit käyttää kohokasvuokana myös vanhoja kahvikuppeja tai vaikka hieman paksumpia laseja!

Katso resepti suklaakohokkaalle tästä

Uunituoreet vadelma-soufflét.
Uunituoreet vadelma-soufflét.
Ripoittele tomusokeria pintaan ja tarjoile heti.
Ripoittele tomusokeria pintaan ja tarjoile heti.
Herkullisin sose tulee tuoreesta ja kypsästä mangosta.
Herkullisin sose tulee tuoreesta ja kypsästä mangosta.

”FODMAP-ruokavalio on kaikille yksilöllinen. Tässä blogissa esitellyt reseptit ovat pitkälti kolmivaihesen FODMAP-ruokavalion ensimmäiseen, eli karsintavaiheeseen, sopivia. Turhia rajoituksia kannattaa välttää, eli reseptejä kannattaa ja saa muokata omalle vatsalle sopivaksi!

Tekstit ja reseptit on tarkastanut laillistettu ravitsemusterapeutti ja FODMAP-asiantuntija Leena Putkonen. Tarkemmat raaka-ainekysymykset voi osoittaa hänelle (sähköpostitse
leena@ravitsemusratkaisut.fi tai Instagramissa @LeenaPutkonen).

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.