Fodmap Safkaa

Helpot ja nopeat kaurasämpylät

Fodmap ystävällinen

Super helpot ja nopeat kaurasämpylät pelastavat usein tilanteessa, jossa leipä on loppu ja kauppaan ei jaksa lähteä. Raaka-aineet tarvitsee vain sekoittaa, antaa turvota ja lusikoida pellille, nostattaa taikinaa hiukka ja paistaa. Taikinaa sekoittaessa seos saattaa tuntua hyvin löysältä, mutta älä lisää jauhoja.. menee vain hetki ja kaurajauho turpoaa ja sitten vain lusikoimaan. Uskallan veikata, että näitä et kerkeä pakastaa, sillä tuoreena nämä on niiiin hyviä! Hiukka voita päälle ja avot! Vegaani levitteistä keiju merisuola on tosi hyvä, ainakin kokeilemisen arvoinen.
Kurkkaa meidän kokkausvideo kaurasämpylöistä myös!

Kaurasämpylät ovat helppo ja nopea välipala

Kaurasämpylät resepti

Tarvitset

6,5dl lämmintä vettä (n. 42-asteista)

1 ps kuivahiivaa

350 g/7dl kaurajauhoja

2 rkl psylliumia

2 tl suolaa

Huom! Psyllium ei ole välttämätön. Sitä käytetään antamaan gluteenittomille leivonnaisille miellyttävä rakenne ja se tekee sämpylöistä helpommin leikattavia.

Tee näin

  1. Sekoita kaikki ainekset huolellisesti kauhalla keskenään.
  2. Anna taikinan kohota tunnin ajan.
  3. Nostele esim. veteen kastetulla keittokauhalla ”taikinapalloja” leivinpellille.
  4. Anna sämpylöiden kohota esim. uunin 50 asteessa puoli tuntia tai huoneenlämmössä tunti.
  5. Paista 235 asteessa n. 25 minuuttia.
Kaurasämpylöiden kokkausvideo.

”FODMAP-ruokavalio on kaikille yksilöllinen. Tässä blogissa esitellyt reseptit ovat pitkälti kolmivaihesen FODMAP-ruokavalion ensimmäiseen, eli karsintavaiheeseen, sopivia. Turhia rajoituksia kannattaa välttää, eli reseptejä kannattaa ja saa muokata omalle vatsalle sopivaksi!

Tekstit ja reseptit on tarkastanut laillistettu ravitsemusterapeutti ja FODMAP-asiantuntija Leena Putkonen. Tarkemmat raaka-ainekysymykset voi osoittaa hänelle (sähköpostitse leena@ravitsemusratkaisut.fi tai Instagramissa @LeenaPutkonen).