Fodmap Safkaa

Kookos-pannacotta

fodmap ystävällinen

Joko Kookos-pannacotta on sinulle tuttu? Tämä suhteellisen helppo jälkkäri on alla sekä vegaanisena, että laktoosittomana versiona. Laktoosittoman maidon kanssa valmistettuna käytät ehkä liivatetta, joka on melkoisen simppeli käyttää.
Agar agar sen sijaan vaatii hieman keskittymistä. Agar agar vaatii näet ensin jauheen sekoittamisen kylmään nesteeseen, että se hieman liukenee ja isompaan nestemäärään kypsymään lisättäessä tämä tuote vaatii sinun kaiken huomion että massasta tulee kypsyessään tasainen.

Pannacotta saa hyytyä rauhassa useita tunteja jääkaapissa ennen nauttimista, paras olisi jos kerkeät pitää sen yön yli kylmässä. Suojaa varmuuden vuoksi annosvuoat jääpissa (esim. kelmulla etteivät ne ota makuja jääkaapin muusta sisällöstä!) : ) Pannacottan kylkeen sopii kivasti tuoreet marjat, pakastemarjoista soseutettu kastike tai vaikka keltaisesta kiwistä ja mintusta tehty salaatti, kuten alla olevassa kuvassa.

Kookos-pannacotta kumottuna lautaselle

Kookos-pannacotta resepti

Tarvitset

(4annosta)

250 ml kookosmaitoa
250 ml täysrasvaista eli ei kevyt (manteli-/kaura-/laktoositonta täysmaitoa)
1 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria tai
½ vaniljatangon siemenet
4 tl agar agaria (Ve) tai
5 liivatelehteä (esim. Dr.Oetker )

Tee näin

Vegaaninen pannacotta agarilla:

 1. Varaa kookos-pannacotalle tarjoiluastiat. Esimerkiksi pienet kahvikupit tai kivat lasit sopivat hyvin. Voit myös kaataa koko massan kulhoon, josta ruokailijat lusikoivat annoskulhoihin. Kumoaminen lautaselle voi olla hitusen hankalaa, sillä erityisesti vegaanihyytelö ei ole kovin kiinteää.
 2. Sekoita agar agaria pieneen määrään kylmää kasvimaitoa. Lisää paksupohjaiseen pieneen kattilaan loppu kasvimaito, kookosmaito, sekä sokeri. Lisää tähän seokseen liuotettu agar agar.
 3. Jos käytät vaniljatankoa, halkaise tanko pituussuunnassa ja kaavi veitsen kärjellä mustat siemenet tangon sisäpinnalta. Lisää vaniljan siemenet ja vaniljatanko kattilaan.
 4. Laita kattila hellalle. Sekoita puukauhalla koko ajan. Kun neste alkaa kiehua, anna sen kiehua 2-3 minuuttia, sekoita edelleen koko ajan kevyesti. Poista lopuksi vaniljatanko keitoksesta. Maista onko makeus sinulle hyvä. Lisää sokeria tarvittaessa.
 5. Hyytyminen alkaa suhteellisen nopeasti, joten kaada massa pikaisesti tarjoiluastiaan/-astioihin.
 6. Anna pannacottan hyytyä jääkaapissa noin neljä tuntia tai yön yli. 

Pannacotta liivatteella:

 1. Laita liivate lehdet kylmään, runsaaseen veteen likoamaan ja pehmenemään.
 2. Varaa kookos-pannacottalle tarjoiluastiat. Esimerkiksi pienet kahvikupit tai pienet kulhot sopivat hyvin. Voit myös kaataa koko massan kulhoon, josta hyytelö lusikoidaan annoskulhoihin. Kumoaminen voi olla hitusen hankalaa, itselläni osa massasta jäi kulhon pohjalle ja lopputulos ei miellyttänyt.
 3. Jos käytät vaniljatankoa, halkaise tanko pituussuunnassa ja kaavi veitsen kärjellä mustat siemenet tangon sisäpinnalta. Lisää vaniljan siemenet ja vaniljatanko pienehköön, paksupohjaiseen kattilaan.
 4. Kaada kattilaan kookosmaito & maito, sokeri ja anna kiehahtaa hetkisen. Sekoittele koko ajan, ettei keitos pala pohjaan. Kun kattila on porissut liedellä muutaman minuutin, ota se pois hellalta ja lisää sokeria tarvittaessa.
 5. Poista vaniljatanko ja anna seoksen jäähtyä pari minuuttia. Purista pehmenneistä liivatelehdistä vesi pois, tiputa pehmeät liivatelehdet vielä kuumaan seokseen ja sekoita. Kun massa on tasainen, kaada se tarjoiluvuokiin. Anna pannacottan jämähtää jääkaapissa noin neljä tuntia tai yön yli.

”FODMAP-ruokavalio on kaikille yksilöllinen. Tässä blogissa esitellyt reseptit ovat pitkälti kolmivaihesen FODMAP-ruokavalion ensimmäiseen, eli karsintavaiheeseen, sopivia. Turhia rajoituksia kannattaa välttää, eli reseptejä kannattaa ja saa muokata omalle vatsalle sopivaksi!

Tekstit ja reseptit on tarkastanut laillistettu ravitsemusterapeutti ja FODMAP-asiantuntija Leena Putkonen. Tarkemmat raaka-ainekysymykset voi osoittaa hänelle (sähköpostitse
leena@ravitsemusratkaisut.fi tai Instagramissa @LeenaPutkonen).

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.