Fodmap Safkaa

Osterivinokasrisotto

Risotot edustaa minulle TODELLISTA ”comfort foodia”, turvallista, tuttua ja luotettavaa ruokaa, joka tuo kotoisan olon.
Osterivinokas -sienet ovat vähiten fodmap- sokereita sisältävät sieniä, jos mukaan ei lueta tölkkiherkkusieniä. Osterivinokkaita löytyykin usein vihannesosastoilta rasiaan pakattuina. Suosittelen lämpimästi kokeilemaan, sillä risotossa tämä sieni toimii todella kivasti! Toki voit kokata myös vaikka valmiista herkkusieniviipaleista, joita saa tölkkiin pakattuina. Ei yhtään hassumpi vaihtoehto, kun haluat kokata vatsaystävällisen sienirisoton!

Risoton valmistaminen ei ole hankalaa, kun noudatat muutamaa perusvinkkiä ja hämmentelet eli pidät risoton riittävässä nesteessä ja hieman liikkeessä koko kypsennyksen ajan. Osterivinokasrisotto riisi kypsyy n. 18 minuutissa (hieman riisistä riippuen, tsekkaa aina keittoaika paketista!) ja varaa aina kaikki raaka-aineet valmiiksi käden ulottuville, kun aloitat kokkaamisen. Varaa siis reilu loraus jotain valkoviiniä tai korviketta (esim. valkoista balsamicoa pikkuloraus riittänee) työpöydälle. Lämmitä kasvisliemi kattilassa ja jätä se hellalle odottelemaan. Paloittele voi pieniksi kuutioiksi ja raasta pecorino, parmesaani, tai mitä juustoa nyt ikinä päätätkään käyttää ja anna senkin odottaa tovi vuoroaan työpöydällä. Valmiina odottavat raaka-aineet helpottavat työvaiheita, sillä sinun on tärkeintä nyt keskittyä hämmentelemään ja huolehtimaan, että riisijyvät on riittävän nesteen peitossa kypsyessään pannulla tai kasarissa. Katso myös meidän kokkausvideo. Onnea matkaan!

Osterivinokasrisotto -resepti

Tarvitset

150 g osterivinokkaita kuutioituna pieniksi paloiksi
2 rkl oliiviöljyä
1 kevätsipulin vihreä varsi
2 dl risottoriisiä
1 dl valkoviiniä (jos et halua keitokseesi alkoholia, voit jättää myös viinin pois ja korvata sen parilla ruokalusikallisella valkoista balsamicoa)
n. 1 l kasvislientä tai sinulle sopivaa lientä (liemi, jonka valmistuksessa ei ole käytetty sipulia)
kun risotto on kypsää, lisää
50 g parmesaanijuustoa raastettuna
50 g laktoositonta voita
mustapippuria myllystä

Voit lopuksi lisätä halutessasi hapokkuutta valkoisella balsamicolla (enintään 1 rkl).

Tee näin

  1. Ota kokkaukseen reilun kokoinen pannu tai vaikka kahvallinen haudutuspannu. Käytä risoton hämmentämiseen mukavasti käteen sopivaa puukauhaa tai silikoninuolijaa. Tulet hämmentämään risottoa n. 18 min joten työkalujen tulee olla miellyttävät! Liian pieni kattila tai pannu tekee työskentelystä painajaista! 
  2. Kuumenna öljyä pannulla kuumaksi. Lisää osterivinokaskuutiot ja paista sieniä, kunnes sienet ovat hieman kypsyneet. Lisää pieniksi paloiksi pätkityt kevätsipulit joukkoon. Anna kevätsipulin kuullottua (eli paistua) pieni hetki.
  3. Seuraavaksi lisää riisit pannulle, laita ajastin 18 minuuttiin tikittämään. Kuullota riisiä sienien kera pieni hetki. Varo polttamasta seosta.
  4. Lisää pannulle valkoviiniä ja anna sen kiehahtaa pieni hetki koko ajan sekoittaen. Laske hellan lämpötilaa, jos sinulla aiemmin oli asteikolla 1-9  lämmöllä 8, niin nyt laita 6. Sekoittele riisiä koko ajan, eli pidä riisin jyvät koko risoton kokkauksen ajan liikkeessä. Lisäile pikkuhiljaa kasvislientä siten että riisi on kivasti suurin piirtein nesteessä upoksissa. Kun kello pirahtaa 18 minuutin merkiksi, katkaise lämpö. Maista risottoa ja tunnustele, onko se kivan al dente eli hiukan purtavaa, mutta ei liian puuroinen? Lisää voikuutiot ja parmesaanijuusto ja maistele taas. Kaipaatko lisää hapokkuutta? Kenties pippuria? Lisää aineksia makusi mukaan.
  5. Tarjoile risotto heti, ja tietenkin voit lisätä annosten päälle vielä hiukka raastettua parmesaanijuustoa. Nauti!

Vinkki! Käytän usein Touch of Taste – valmisfondeja, sillä ne on valmistettu ilman sipulia ja valkosipulia.
Neljä ruokalusikallista fondia riittää kivasti yhteen litraan vettä.

katso videosta risoton valmistaminen

”FODMAP-ruokavalio on kaikille yksilöllinen. Tässä blogissa esitellyt reseptit ovat pitkälti kolmivaihesen FODMAP-ruokavalion ensimmäiseen, eli karsintavaiheeseen, sopivia. Turhia rajoituksia kannattaa välttää, eli reseptejä kannattaa ja saa muokata omalle vatsalle sopivaksi!

Tekstit ja reseptit on tarkastanut laillistettu ravitsemusterapeutti ja FODMAP-asiantuntija Leena Putkonen. Tarkemmat raaka-ainekysymykset voi osoittaa hänelle (sähköpostitse
leena@ravitsemusratkaisut.fi tai Instagramissa @LeenaPutkonen).

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.