Fodmap Safkaa

Melanzane eli italialainen mozzarella-munakoisovuoka

Fodmap ystävällinen

Melanzane on SUPER ihana italialainen munakoisosta, tomaattikastikkeesta ja mozzarellasta & parmesaanista valmistettu uunivuoka. Melanzane on ruokana lohdullinen, lämmin ja yksinkertainen – ja sopii myös FODMAP-ruokavalioon, muistathan käyttää laktoosittomia juustoja ja valkosipulin sijaan valkosipulinmakuista öljyä. Lopputulos on lempeä ja vatsaystävällinen, mutta mausta ei tarvitse tinkiä tippaakaan. Tämä ruoka ei ole hätähousun pikainen lounas, joten ota itsellesi aikaa ja kokkaile rauhassa ja nautiskellen. Melanzanen onnistumisen kannalta on tärkeää tehdä pari työvaihetta huolellisesti. Munakoison esivalmistelu vie tovin, mutta lopputulos palkitsee. Tomaattikastike kannattaa myös hauduttaa rauhassa, keittää sitä hiukan kasaan, jotta maku on ihanan täyteläinen.

Melanzanessa ei varsinaisesti ole maitotuotteiden lisäksi proteiinia, mutta voit halutessasi olla luova, ja lisätä tomaattikastikkeen joukkoon vaikkapa bean better härkäpapurouhetta tai muuta proteiinia. Vegaaniversion saat Melanzanesta korvaamalla mozzarellan ja parmesaanin jollain vegaanisella tuotteella. Kuvassa alla käytimme oddly goodin valmista raastetta.

Melanzanen valmistuksessa kannattaa paneutua hiukan munakoison valmistukseen. Minä itketän aina munakoisoviipaleet, ennen kypsennystä. Syynä tähän on se, että mielestäni munakoiso kypsyy nopeammin, kun siitä on poistettu ylimääräinen neste. Itketyksen jälkeen pyörittelin munakoisoviipaleet Semperin finmix jauhoissa ja paistan öljyssä pannulla kullan ruskeaksi. Ripottelin paiston aikana hiukan suolaa päälle. Tomaattikastikkeen annoin hautua hiukan ylipitkään matalalla lämmöllä, jotta maku pehmenee ihanasti. Oletko koskaan kokeillut keittää tomaattikastikkeen joukossa tuoreita tomaattitertun rankoja? Niistä tulee tulee kiva tomaatin aromaattinen maku, muistat vain poistaa rangat ennen ruokailua. Kannattaa myös hyödyntää tomaattikastikkeessa basilikan varret, poista nekin ennen ruokailua, ellet soseuta kastiketta.

Kun munakoisot on esivalmisteltu ja tomaattikastike on valmis, voitkin jo laittaa uunin kuumenemaan ja kasata herkun. Lado kastiketta, munakoisoa ja juustoja kerroksittain.
Ylimpänä kerroksen vuoassa saa olla tomaattikastikkeella peitetyt munakoisoviipaleet, joiden ylle ripottelet vielä parmesaania ja revit hiukan mozzarellaa. Siten vuoka saa herkullisen paistuneen juustokuorrutteen. Anna ruoan hautua uunissa ja madalla lämpöä, jos juusto ottaa liikaa väriä uunissa. Anna Melanzanen levähtää hetki ennen tarjoilua, jos maltat. : )

Ihanaa kokkailu viikonloppua sinulle, muistathan syödä hyvin! <3

melanzane fodmap

Melanzane -resepti

Tarvitset

Tee näin

Tomaattikastike

2 prk tomaattimurskaa         
pari ruokalusikallista öljyä
2 kevätsipulin vartta (vihreä osa)
valkosipulin makuista öljyä
1 rkl balsamicoa
2 tl sokeria
suolaa maun mukaan
mustapippuria
tuoretta basilikaa (jos saatavilla 😊)

Tomaattikastikeen valmistus:

  1. Hienonna kevätsipulin varret. Kuumenna öljy kattilassa. Lisää sipuli ja kuullota hetki.
  2. Lisää kattilaan tomaattimurska ja loput kastikkeen ainekset. Anna hautua matalalla lämmöllä munakoisojen käsittelyn ajan.
  3. Mausta ja maista lopuksi, että maku on sinusta suunmukainen.

Munakoisot

4 keskikokoista munakoisoa
suolaa munakoisojen nesteen poistoon
gluteenitonta hienoa jauhoseosta (esim. Semper fin mix)
öljyä paistamiseen

Munakoisojen valmistelu (1h):

  1. Viipaloi munakoisot pitkittäin n. reilun sentin viipaleiksi. Suolaa munakoisojen pinnat kevyesti ja anna levättä noin tunti.
  2. Huuhtele viipaleet kunnolla ja kuivaa keittiöpyyhkeellä tai talouspaperilla.
  3. Pyörittele munakoisoviipaleet jauhoseoksessa ja paista pannulla keskilämmöllä runsaahkossa öljyssä kauniin kullankeltaiseksi. (Huom. Liika lämpö ja liian vähäinen määrä öljyä johtaa helposti viipaleiden kärähtämiseen.)
  4. Laita viipaleet sivuun odottamaan.

Juustot

2 pkt (à 125 g) laktoositonta mozzarellaa
1 pkt (à 125 g-150 g) parmesaani- tai grana padano-juustoa

Juustojen valmistelu:

  1. Laita juustot omissa kulhoissaan sivuun odottamaan.
  2. Revi mozzarella pieniksi paloiksi ja puristele ylimääräinen neste pois.
  3. Raasta parmesaani- tai grana padano-juusto hienoksi.

Melanzanen kasaaminen ja paistaminen:

  1. Voitele reilu uunivuoka öljyllä. Laita vuoan pohjalle ensin kerros munakoisoviipaleita ja sen päälle ohuehko kerros tomaattikastiketta. Ripottele mozzarellapaloja sinne tänne ja juustoraastetta niiden päälle.
  2. Kerroksia pitäisi tulla noin kolme. Kerrosten määrä on riippuvainen vuoan koosta (oma vuokani noin 20×30 cm). Ylin kerros koostuu juustoista. 
  3. Paista melanzanea 175 asteessa 40 minuutin ajan

”FODMAP-ruokavalio on kaikille yksilöllinen. Tässä blogissa esitellyt reseptit ovat pitkälti kolmivaihesen FODMAP-ruokavalion ensimmäiseen, eli karsintavaiheeseen, sopivia. Turhia rajoituksia kannattaa välttää, eli reseptejä kannattaa ja saa muokata omalle vatsalle sopivaksi!

Tekstit ja reseptit on tarkastanut laillistettu ravitsemusterapeutti ja FODMAP-asiantuntija Leena Putkonen. Tarkemmat raaka-ainekysymykset voi osoittaa hänelle (sähköpostitse leena@ravitsemusratkaisut.fi tai Instagramissa @LeenaPutkonen).