Fodmap Safkaa

Rapeat paahdetut kikherneet ja kaprikset

Fodmap ystävällinen

Keittoja ja salaatteja on kiva höystää krutongeilla ja vaikka paahdetuilla siemenillä, mutta oletkos maistanut paahdettuja kikherneitä? Minä laitoin vielä mukaan kapriksia, joita mä rakastan. No, kyllä vain maistuu tämäkin kombo salaattiin ripoteltuna tai keiton päällä mausteena ja pikkuisena protskulisänä! Tämän herkun valmistus on taas superhelppoa. Oikeastaan ainoa asia, joka on hyvä muistaa on kuivata kikherneet mahdollisimman hyvin, että pavut paahtuvat uunissa, eivätkö kiehu : ). Jos sinulla on Air Fryer, kannattaa hyödyntää sitä tähän hommaan. Air Fryerin puhallus paahtaa nopeammin kuin uuni ja kikherneistä tulee ihanan rapeita.

Tölkkikikherneet ovat Monash Unibersity appin mukaan ok fodmap ruokailijalle, kun määrän pitää alle 42g. Tämä määrä on ihan kiva satsi salaatissa ja mukavaa vaihtelua lisukkeena. Paahdetut kikherneet sopivat myös pähkinöiden ja siemenien kanssa napostelukulhoon, voit maustaa ne omilla suosikeillasi. Jos et pidä jeeran eli juustokuminan musta voit kokeilla paprikajauhetta, chiliä, rosmariinia tai vaikka savupaprikaa. Vaihtamalla oliiviöljyä valkosipulin makuiseen öljyyn saat kikherneistä myös todella maukkaita. Pari tippaa seesamiöljyä tuo myös vaihtelua tähän herkkuun. Kokeile sinäkin! Kivaa viikonloppua!

Rapeat paahdetut kikherneet ja kaprikset -resepti

Tarvitset

1 tölkki tai tetra kikherneitä (esim. GoGreen)
2 rkl kapriksia
2 rkl oliiviöljyä
½ tl suolaa
1 tl ras al hanout – maustetta
½ tl jeeraa eli juustokuminaa

Tee näin

  1. Huuhtele kikherneet hyvin ja kuivaa ne talouspaperilla. Sekoita kaikki ainekset kulhossa. Paahda esim. airfryerissä 200 asteessa ensin 10 minuuttia , sekoita ja paista vielä 5 minuuttia! Voit paahtaa nämä mainiosti myös uunissa 200 asteessa, kunnes kikherneet ovat rapeita. (Hassua kyllä rapeus saavutetaan helpommin airfryerissä ja ehkä energiatehokkaamminkin…)
  2. Jos sinulla ei ole airfryerissä voit aina paahtaa pavut myös uunissa 200 asteessa n. 20 minuuttia.
  3. Nauti rapeat paahdetut kikherneet esimerkiksi keiton tai salaatin kera, nam!

”FODMAP-ruokavalio on kaikille yksilöllinen. Tässä blogissa esitellyt reseptit ovat pitkälti kolmivaihesen FODMAP-ruokavalion ensimmäiseen, eli karsintavaiheeseen, sopivia. Turhia rajoituksia kannattaa välttää, eli reseptejä kannattaa ja saa muokata omalle vatsalle sopivaksi!

Tekstit ja reseptit on tarkastanut laillistettu ravitsemusterapeutti ja FODMAP-asiantuntija Leena Putkonen. Tarkemmat raaka-ainekysymykset voi osoittaa hänelle (sähköpostitse leena@ravitsemusratkaisut.fi tai Instagramissa @LeenaPutkonen).