Fodmap Safkaa

Paimenen piiras (Shepherd´s pie)

Fodmap ystävällinen

Paimenen piiras eli Sheperd´s pie on tuhtia kotiruokaa, jonka kanssa on hankala epäonnistua! Ruoka on kaikessa yksinkertaisuudessaan uuniastiassa haudutettu herkku, jossa pohjalle laitetaan tuhti kerros naudan, karitsan tai vaikka broilerinjauhelihamuhennosta. Lihamuhennoksen ylle lapioidaan mehevä kerros perunamuhennosta ja komeus kypsennetään uunissa reilu tovi.

Tämän ruoan kanssa kannattaa käyttää luovuutta ja lorauttaa vaikkapa jauhelihapataan olutta, yrttejä tai vaikka pieniksi paloiksi pilkottuja vihanneksia runsaammin. Perunamuhennokseen voit lisätä juustoa, piparjuurta tai vaikka mustapippurituorejuustoa. Kehittele ihmeessä tästä oma kotiversiosi. Ravintolassamme kokeilimme kerran Paimenen piirasta yksittäisannoksina lasisiin uunivuokiin kokauttuna ja hyvin toimi! : )

Puutarhurinpiiras on taasen vegaaninen versio Shepherd´s Piestä! Reseptin puutarhurin piiraaseen löydät tästä!

Paimenen piiras -resepti

Tarvitset

Perunamuhennos:
1  kg jauhoisia perunoita (esim. Rosamunda)
pari lusikallista voita
1 tl suolaa
(1 dl laktoositonta kermaa)

Tee näin

  1. Kuori ja pilko perunat. Keitä perunat runsaassa vedessä kypsäksi. Kaada suurin osa perunoiden keitinvedestä toiseen astiaan.
  2. Soseuta kypsät perunat ja lisää keitinvettä siten, että saat paksuhkon perunamuhennoksen. Lisää soseeseen suola ja voi. Maista vielä perunasoseen suola.
  3. Voit halutessasi lisätä lorauksen laktoositonta kermaa perunamuhennokseen, se tekee mausta täyteläisemmän.

Lihapata:
700 g karitsan / naudan / kalkkunan / broilerin jauhelihaa
2 vartta kevätsipulia
1 iso porkkana
½  tanko varsiselleriä
2 rkl tomaattipyretta
2 laakerinlehteä
1 tl worchester-kastiketta
5 dl sipulitonta lihalientä

  1. Ruskista jauheliha. Lisää joukkoon pilkottu kevätsipuli, porkkana ja varsiselleri.
  2. Lisää pannulle tomaattipyre ja paista lihaa, vihanneksia ja puretta hetki sekoitellen.
  3. Kaada seoksen joukkoon lihaliemi ja anna hautua n. 15 minuuttia matalalla lämmöllä.
  4. Mausta lihapata worchester- kastikkeella ja lisää joukkoon laakerinlehti. Jatka hauduttelua noin puoli tuntia, kunnes neste on kiehunut hieman kasaan. Ota pannu pois liedeltä. Lihapata saa olla paksua ja muhennoksen omaista! 

Paimenen piiraan kasaaminen:

  1. Öljyä huolellisesti n. 3 l uunikulho.
  2. Kaada lihapata uunivuokaan ja lusikoi perunamuhennos tasaisesti lihapadan päälle. Voit kuvioida ruokalusikalla tai haarukalla perunamuhennoksen pinnan. Halutessasi voit ripotella pinnalle juustoa, korppujauhoja tai pieniä voinokareita.
  3. Paista n. 180 asteessa 45 minuuttia.

”FODMAP-ruokavalio on kaikille yksilöllinen. Tässä blogissa esitellyt reseptit ovat pitkälti kolmivaihesen FODMAP-ruokavalion ensimmäiseen, eli karsintavaiheeseen, sopivia. Turhia rajoituksia kannattaa välttää, eli reseptejä kannattaa ja saa muokata omalle vatsalle sopivaksi!

Tekstit ja reseptit on tarkastanut laillistettu ravitsemusterapeutti ja FODMAP-asiantuntija Leena Putkonen. Tarkemmat raaka-ainekysymykset voi osoittaa hänelle (sähköpostitse leena@ravitsemusratkaisut.fi tai Instagramissa @LeenaPutkonen).

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.