Fodmap Safkaa

Vegaaninen ”feta”- pinaattipiiras

Fodmap ystävällinen

Suolaiset leivonnaiset gluteenittomille vegaaneille ovat mielestäni melko haasteellisia ja maukkaan tuotteen luominen on minusta hiukan hankalaa. Gluteenittomia leivoinnaisia enemmän värkkäileet tietävät, että vegaaniset piiraspohjat, joissa on käytetty vain gluteenittomia jauhoja, eivät oikein tahdo pysyä kasassa, vaan murenevat helposti. Minäpä kokeilin flax-egg vegaani hackiä tässä pinaattipiiras -reseptissä, eli pellavansiemeniä liotetaan vedessä, kunnes ne turpoavat, ja sitten lionneet siemenet jauhetaan veden kera soseeksi, jolloin saadaan ”vegaani-kananmuna”. Mielestäni tämä toimi melko hyvin. Näiden korvikenimien käyttö on ehkä ärsyttävää, mutta nämä hölmöt nimet vain helpottavat kummasti asioiden kuvaamista verbaalisti. : )

Piiraspohja kannattaa esipaistaa, vaikka se on hiukka ylimääräiseltä tuntuva työvaihe. Pinaattipiiras -pohja siis paistetaan pienen painon alla uunissa. Painoa käytetään, ettei pohja nouse kuprulle ja siten pohjaan jää täytteelle tarpeeksi tilaa.
Painona käytetään usein esim. leivinpaperia, jonka päälle kaadetaaan tasainen kerros vaikkapa kuivattuja herneitä tai papuja. Nämä pavut tai herneet kannattaa säästää myös seuraavaa käyttökertaa varten!

Kokeilin piiraaseen useita erilaisia täytteitä. MieIestäni maukkain oli ”vegekerman” ja ”vegaanifetan” & tofun sekoitus, jota hiukkasen sitoo seokseen lisätty maizena. Tämä raaka-ainekombo toimii siis ns. täytemassana ja maku & väri tulevat freesatusta kevätsipulista, purjosta & pinaatista. Mausteina käytin tuoretta basilikaa (joka tuo ihanan lisäsävyn makuun) ja suolalla & pippurilla. Voit käyttää makuaineina mainiosti ihan mitä vain. : ) Hyvin toimi myös; (pannulla freesattuna) purjoa, kevätsipulia, valkosipulinmakuista öljyä, kypsänä kuutioina perunaa ja paprika ja mausteeksi vielä esim. madras curry- jauhetta.

Ihania kokkailuhetkiä <3

Vegaaninen ”feta”- pinaattipiiras -resepti

Tarvitset

Pohja


2 rkl jauhettuja pellavansiemeniä ja ½ dl vettä (sitoo hiukan taikinaa ja vastaa n. 2 munaa)
250 g gluteenittomia jauhoja (esim. sekoitus täysjyväriisijauhoa, maissijauhoa ja kaurajauhoa)
120 g huoneenlämpöistä pehmeää margariinia
½ tl suolaa
3 rkl kasvikermaa tai jääkylmää vettä

Tee näin

gluteeniton piiraspohja
  1. Sekoita pellavansiemenet veteen ja anna turvota 15 minuuttia.
  2. Vaivaa kaikki ainekset käsin tasaiseksi taikinaksi kulhossa.
  3. Kauli taikina leivinpaperin päällä ja painele taikina piirasvuokaan (halkaisija noin 26-28 cm). Laita raa’an pohjan päälle leivinpaperi ja painoksi esim. kuivattuja herneitä, jottei pohja nouse kuprulle kypsyessään
  4. esipaista pohja n. 180 asteessa / 30 minuuttia

Täyte

Vaihe 1.
2rkl öljyä
5 cm pätkä purjon vihreää osaa
1 varsi kevätsipulia
250 g tuoretta pinaattia
kourallinen tuoreita basilikan lehtiä
suolaa ja mustapippuria myllystä

Kuullota ensin sipulit ja pinaatti pannulla
  1. Kuumenna öljy pannulla ja kuullota hienoksi leikattu purjo ja kevätsipuli isolla pannulla öljyssä. Lisää pinaatti. Kääntele koko ajan pinaattia sipuleiden kera. Pinaatti kutistuu paljon kypsentyessään, eli älä ihmettele raa’an pinaatin valtavaa määrää. Mausta ripauksella suolaa ja pippuria & tuoreella basilikalla, ja anna jäähtyä tovi.

Vaihe 2.
350g tofua
2 rkl maissitärkkelystä
3dl vegaanikermaa
tilkka vettä
1 pkt vegaanista ”fetaa” murustettuna (esim. violife greek white)
lisää suolaa ja pippuria ihan oman maun mukaan!
(Voit laittaa päälle myös raastettua vegaanijuustoa jos sattuu olemaan jääkapissa : ) 

Sekoita pinaattipiiras -täyte tasaiseksi massaksi
  1. Sekoita tofu, vegekerma ja maizena sauvasekoittimella tasaiseksi massaksi.
  2. Lisää murustettu feta massaan.

Piiraan kokoaminen

Esipaista pohja n. 180 asteessa / 30 min ennen täyteen lisäämistä
  1. Kun vaiheen 1. pinaatti-sipuliseos on hiukan jäähtynyt, lisää se tofu-vegaanijuustoseokseen. Maistele täytettä ja lisää tarvittaessa suolaa.
  2. Kaada lopuksi täyte esikypsennetyn piiraspohjan
  3. päälle piirasvuokaan ja paista 180 asteessa 20-25 minuuttia.

”FODMAP-ruokavalio on kaikille yksilöllinen. Tässä blogissa esitellyt reseptit ovat pitkälti kolmivaihesen FODMAP-ruokavalion ensimmäiseen, eli karsintavaiheeseen, sopivia. Turhia rajoituksia kannattaa välttää, eli reseptejä kannattaa ja saa muokata omalle vatsalle sopivaksi!

Tekstit ja reseptit on tarkastanut laillistettu ravitsemusterapeutti ja FODMAP-asiantuntija Leena Putkonen. Tarkemmat raaka-ainekysymykset voi osoittaa hänelle (sähköpostitse leena@ravitsemusratkaisut.fi tai Instagramissa @LeenaPutkonen).

2 vastausta artikkeliin “Vegaaninen ”feta”- pinaattipiiras

  1. Mikä on paras vegekerma? Mun lemppari on ollut Deliciest Ruoka Fraiche. Siin ei oo kauraa tai edes soijaa. Melko neutraalin makuinen ja helppo käyttää. Joskus tuntuu sekoittuvan vähän huonosti ruokiin. Harmi, kun sitä tuntuu näkevän koko ajan vähemmän ja vähemmän kaupoissa 🙁

    1. Moi!
      Käytän itse kotona fazerin aito ruokakermaa, joka tehty kaurasta. Pitääpä kokeilla tuota Deliest ruoka fraichea, kuulostaa hyvältä tuotteelta! : )

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.