Fodmap Safkaa

Pastel De Nata

Fodmap ystävällinen

Heti alkuun totean, että tarvitset tämän reseptin valmistukseen ruoanlaittoon tarkoitetun lämpömittarin, sillä vaniljakiisselin siirapin tulee olla tarpeeksi paksua. Pastel de Nata leivos on portugalilainen ihanan vaniljasen silkkinen ja rapea kuorinen superherkku! Oletko koskaan maistanut? Minusta nämä leivokset pitää syödä aina samana päivänä, eli jos leivot näitä ihanuuksia, voit tehdä kiisseliä isomman satsin ja paistaa leivonnaiset pienemmissä erissä. Olen joskus myös pakastanut kiisselin ja paistanut tortut 2 erässä! : )

Suosittelen lämmöllä, että kokkaat täytteen eli vaniljakiisselin ohjeen mukaisesti … sillä väärät lämpötilat ja muut säädöt voivat juoksettaa kastikkeen ja ihanuutesi on helposti pilalla! Olen muutaman kerran yrittänyt leipoa rapeaa taikinaa gluteenittomista jauhoista, mutta lopputulos on ollut hiukan masentava. Suosittelen, että jos et onnistu loihtimaan oikeasti hyvää taikinaa pastel de nata leivokseen, voit käyttää oikopolkua ja ostaa kaupan gluteenitonta esim. Schärin gluteenitonta lehtitaikinaa. Minusta edellämainittu tuote toimi kivasti leivoksen pohjana ja taikina oli kohtuullisen helppo käyttää ja käsitellä.

Voit käyttä leivonnaisten paistamiseen silikonivuokia, muffinssipeltiä tai vaikka pieniä paistonkestäviä jälkiruokavuokia.
Minulla sattui olemaan pikkuruisia foliovuokia, jotka otin kotiin testiin. Muistathan muuten voidella vuoat hyvin! Paiston jälkeen, anna leivosten jäähtyä ennen kuin nostat ne vuoasta, sillä täyte jämähtää hiukan, kun se jäähtyy!

Nautinnollisia kokkaushetkiä ja ihanaa viikonloppua! <3

Pastel de nata -resepti

Tarvitset

Siirappi

Siirappi:
2 dl vettä
3 dl sokeria
1 kanelitanko
sitruunan keltaistakuorta pari siivua, ei valkoista osaa kuoresta

Tarvitset tätä reseptiä varten ruoanlaittoon tarkoitetun lämpömittarin.

Tee näin

Siirapin valmistus:

Tee siirappi ensimmäiseksi. Keitä 104 asteiseksi, älä sekoita kiehumisen aikana.
Anna siirapin jäähtyä n. 60-asteiseksi. Hox! Siirappia tarvitaan kiisselin valmistuksesssa!

Vaniljakiisseli

1,5 dl maitoa
1,5 dl kermaa
1 tl vaniljasokeria
3 rkl esim. Semperin Fin mix hienoa – jauhoseosta
6 keltuaista (huom.! Nämä lisätään vasta lopuksi!)

Kiisselin valmistus:

  1. Mittaa 1 dl kermaa, vaniljasokeri ja jauhot pieneen kulhoon ja sekoita vispilällä tasaiseksi massaksi. Kuumenna pienessä kattilassa loput ½ dl kermaa ja 1,5 dl maitoa kiehuvaksi. Kaada kuumennettu seos lopuksi jauho-kermaseoksen joukkoon koko ajan voimakkaasti vispaten. Lisää lopuksi seokseen 6 keltuaista yksitellen koko ajan sekoittaen.
  2. Kaada kiisselin joukkoon alussa valmistettu hiukan jäähtynyt siirappi. Laita valmis vaniljakiisseli jääkaappiin jäähtymään. Voit valmistaa kiisselin hyvissä ajoin etukäteen, sillä se säilyy jääkaapissa hyvänä muutaman päivän.

Leivonnaisten valmistus:

  1. Lehtitaikinan valmistus gluteenittomista jauhoista on niin hankalaa, että käytän itse aina gluteenitonta Schärin lehtitaikinaa. Muotoilen taikinasta hiukka muffinivuokaa suuremmat pyöreät palat ja painelen taikinan rasvattuun vuokaan (käytän voiteluun vuokaspray-suihketta). Kuumenna uuni 240-asteeseen ja kaada vaniljakiisseli taikinalla vuorattuihin vuokiin. Älä täytä vuokia ihan piripintaan kiisselillä.
  2. Paista tortut 240-260-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia. Nauti leivonnaiset hitusen jäähtyneinä. Voit ripotella lopuksi päälle hiukan tomusokeria ja kanelijauhetta. <3

”FODMAP-ruokavalio on kaikille yksilöllinen. Tässä blogissa esitellyt reseptit ovat pitkälti kolmivaihesen FODMAP-ruokavalion ensimmäiseen, eli karsintavaiheeseen, sopivia. Turhia rajoituksia kannattaa välttää, eli reseptejä kannattaa ja saa muokata omalle vatsalle sopivaksi!

Tekstit ja reseptit on tarkastanut laillistettu ravitsemusterapeutti ja FODMAP-asiantuntija Leena Putkonen. Tarkemmat raaka-ainekysymykset voi osoittaa hänelle (sähköpostitse leena@ravitsemusratkaisut.fi tai Instagramissa @LeenaPutkonen).

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.