Fodmap Safkaa

Västerbotten-juustolla gratinoitu pastavuoka

Fodmap ystävällinen

Pastavuoat ovat kivaa arkiruokaa ja niin lohdullista sunnuntain murkinaa. Pastavuoka vaatii hiukan vaivaa, kun sinun pitää kypsentää kolme asiaa ja koota niistä uunissa valmistettava pastaherkku. Tämä ruoka on kuitenkin vaivan arvoinen ja voit quornin sijasta käyttää vaikka fermentoitua härkäpapaurouhetta tai vaikka broilerinjauhelihaa. Voit itse taas säveltää oman makusi mukaan!

Suosittelen, että kokeilet Västerbotten juustoa, jota meillä perheessä kutsutaan ”ruottin parmesaaniksi”. Juusto on täydellisen ihanaa juuri maustamaan melko mautonta bechamelkastiketta ja antaa kuorrutukselle ihanan juustoisen rapeuden. Jos haluat käyttää edullisempaa juustoa, voisin suositella grana padano juustoa, joka myös toimii kivasti kuorrutuksissa.

Bechamelkastike onnistuu superhyvin gluteenittomista jauhoista, en kuitenkaan suosittele kaurajauhoja. Käytän itse gluteenittoman bechamelin valmistukseeen Semperin finmix- jauhoja. Nämä jauhot kypsyvät huikean nopeasti, ja siksi kannattaa pysyä hellan äärellä ja sekoittaa vispillällä kastiketta kunnes se on täysin kypsää. Suosittelen myös käyttämään teflonkattilaa bechamelin valmistukseen, siten kastike ei ota pohjaan kiinni ihan helposti.

Pastaa keittäessäsi voit jättää pastan hitusen reilummin al denteksi eli ei ihan kypsäksi. Nipistän itse 2 minuuttia paketin keittoajasta. Pasta kypsyy vääjäämättä uunissa lisää ja hitusen alikypsä pasta ei menee ihan löysäksi uunissa kypsennyksen aikana ja ruoka on minusta kivempi syödä. : ) Nämä on tietenkin makuasioita! Pastaksi vuokaan käy gluteenittomat pastat, ja käytä ihmeessä sinulle tuttuja ja turvallisia tuotteita. Meillä kotona käytetään usein Rummon gluteenittomia pastoja, jotka on todettu maukkaiksi ja erinomaisesti meidän kokkauksiin sopiviksi.

Herkullisia kokkaushetkiä sinulle ja ihanaa syksyistä viikonloppua! <3

Pastavuoka -resepti

Tarvitset

400 g gluteenitonta pastaa

Tee näin

  1. Keitä pasta paketin ohjeen mukaan kypsäksi. Valuta keitinvesi pois ja jätä pasta sivuun odottamaan.

Quorn- tomaattitäyte

400 g guorn rouhetta
puolikas kesäkurpitsa kuutioituna
1 reilu kevätsipulin varsi
2rkl ruokaöljyä
1 tl valkosipulin makuista öljyä
1 tl paprikajauhetta
2 rkl tomaattipyreetä
1/2-1 prk tomaattimurskaa
suolaa
mustapippurirouhetta makusi mukaan
tuoretta basilikaa

Täytteen valmistus:

  1. Pilko kesäkurpitsa pieniksi kuutioiksi ja pilko kevätsipuli pieniksi paloiksi.
  2. Aseta hellalle iso kasari tai reilun kokoinen paksupohjainen kattila. Kaada kattilan pohjalle öljy ja anna sen kuumentua. Lisää kuuman öljyn joukkoon kattilaan paloitellut kesäkurpitsanpalat ja paloiteltu kevätsipuli ja anna niiden kuullottua hetki. 
  3. Lisää kasvisten joukkoon paprikajauhe, tomaattipyree ja quorn. Sekoittele hyvin ja lisää seuraavaksi tomaattimurska, voit tarvittaessa lisätä myös hieman vettä.
  4. Anna vihannes-quorn-sekoituksen kypsyä matalahkolla lämmöllä 15 minuuttia. Maistele ja mausta lisää tarpeen mukaan. Lisää lopussa hienonnettu tuore basilika. 

Bechamel-kastike

2 rkl voita/öljyä
2 rkl gluteenitonta jauhoseosta (esim. semper fin mix)
½ l maitoa tai kauramaitoa
(tai vaihtoehtoisesti 2  dl ruokakermaa ja 3dl vettä)
100 g västerbotten-juustoa raastettuna  (jätä osa vuoan päälle ripoteltavaksi)

Kastikkeen valmistus:

  1. Sulata pienessä paksupohjaisessa kattilassa voi ja lisää jauhot sulan voin joukkoon. Madalla pari pykälää hellan lämpöa ja sekoittele voi-jauhoseosta hetki, jotta jauhot kypsyvät hieman.
  2. Lisää maito kattilaan koko ajan vispilällä sekoittaen, etteivät jauhot paakkuunnu.
  3. Anna kastikkeen kuplia miedolla lämmöllä hetkinen. Lisää suola ja maustapippuri oman maun mukaan. Kypsennä kastike matalalla lämmöllä 10 minuuttia, lisää osa raastetusta juustosta kastikkeeseen ja sekoita hyvin.

Vuoan kokoaminen:

  1. Kokoa pastavuoka siten, että kaadat ensin puolet kypsästä pastasta kevyesti voideltuun uunivuokaan.
  2. Kaada tomaatti-quorntäyte pastan päälle ja levitä. Lisää loput pastat vuokaan ja painele raaka-aineet tasaiseksi.
  3. Kaada lopuksi bechamel-kastike pastan päälle tasaisesti.
  4. Ripottele  loput juustot vuoan päälle ja paista kypsäksi 175 asteessa 40 minuuttia.

”FODMAP-ruokavalio on kaikille yksilöllinen. Tässä blogissa esitellyt reseptit ovat pitkälti kolmivaihesen FODMAP-ruokavalion ensimmäiseen, eli karsintavaiheeseen, sopivia. Turhia rajoituksia kannattaa välttää, eli reseptejä kannattaa ja saa muokata omalle vatsalle sopivaksi!

Tekstit ja reseptit on tarkastanut laillistettu ravitsemusterapeutti ja FODMAP-asiantuntija Leena Putkonen. Tarkemmat raaka-ainekysymykset voi osoittaa hänelle (sähköpostitse leena@ravitsemusratkaisut.fi tai Instagramissa @LeenaPutkonen).

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.