
Oletko sinä törmännyt kiinalaisissa ravintoloissa raputoastiin eli shrimp toastiin? Tämä herkku sopii ihanasti illan istujaisten pieneksi suolaiseksi tai alkupalaksi illalliselle.
Olennaista tämän ruoan kokkauksessa on, että etsit marketista raakoja rapuja. Useimmiten ainoat raa’at ravut on scampeja tai jättikatkarapuja, sillä meille tuttuja pieniä katkarapuja ei ole saatavilla raakana. Suosittelen ostamaan ASC-merkittyjä (Aquaculture Stewardship Council) rapuja. tämä on aina vastuullisempi valinta.
Käytä paahtoleipä sinulle mieluisaa paahtoleipää. Minusta parhaita valintoja on Fria vita toast tai Fazerin vatsaystävällinen viipaleleipä. Valitse sinä sinulle sopivin vaihtoehto. Aika kiva ja maukas vaihtoehto voisi olla myös gluteeniton reissumies, tosin en ole vielä testannut. Suosittelen, että hienonnat ravut ja kevätsipulin veitsellä, tällöin voit itse arvioida sopivan karkeuden massalle. Minusta on parempi, että ravuissa on hiukan rakennetta eli massa ei ole ihan silkkisen tasaista, mutta tämä toki taas makuasia. Kevätsipulin voi mainiosti korvata ruohosipulilla, jos sinulla sattuu olemaan sitä vaikkapa pakastimessa.
Voit maustaa massan taas ihan sinun oman makusi mukaan, eli jos rakastat chiliä, älä epäröi ripotella chili hiutaleita massaan antamaan hiukan potkua. Mukavaa lisää voisi tuoda myös sitruksen (sitruuna tai lime) kuori tai vaikkapa ihan vain mustapippuri. Kokeile ja löydä sinulle paras makumaailma.
Leivät kasataan siten, että otat paahtoleipäviipaleen ja levität vaikkapa ruokalusikalla maustettua rapumassaa leivän toiselle puolelle. Sivele seuraavaksi sudilla hiukan kevyesti vatkattua kananmunaa rapumassan päälle ja dippaa leivän ”massapuoli” seesaminsiemeniin. Saat siis seesaminsiemenillä kuorrutetun kiva leivän, joka taasen paistetaan kullankeltaiseksi ja kypsäksi pannulla öljyssä. HOX! Rapumassa on kypsää, kun se alkaa punertaa. Ethän paista leipää täydellä lämmöllä, sillä seesaminsiemenet maistuvat kärventyessään ihan kamalilta.
Ihanaa viikonloppua sinulle ja muistathan syödä hyvin ja monipuolisesti! <3

Raputoast -resepti
Tarvitset
1 pkt gluteenitonta paahtoleipää
(esim. Fria vita toast tai Fazerin vatsaystävällinen viipaleleipä)
Täyte:
200 g raakoja rapuja (pakastealtaasta)
1 tl valkosipulinmakuista öljyä
1 tl hienoksi raastettua inkivääriä
½ tl sokeria
1 rkl soijakastiketta
1-2 kevätsipulin vartta
hiukan seesamiöljyä
1 kananmuna
Lisäksi:
1 kananmuna voiteluun
n. 2rkl seesaminsiemeniä koristeluun
Tilkka öljyä paistamiseen
Tee näin
- Hienonna ravut ja kevätsipuli yhdessä hyvin hienoksi ”tahnaksi” veitsellä tai kutterilla, jos sinulla sattuu olemaan sellainen kotona. Lisää joukkoon kaikki loput täytteen ainekset ja sekoita huolellisesti tasaiseksi massaksi.
- Levitä rapumassaa paahtoleivän päälle tasaiseksi kerrokseksi, voitele leivät kananmunalla ja ripottele päälle ohut kerros seesaminsiemeniä.
- Paista pannulla öljyn kera molemmin puolin kunnes rapumassa alkaa punertaa, eli se on kypsää.


Tekstit ja reseptit on tarkastanut laillistettu ravitsemusterapeutti ja FODMAP-asiantuntija Leena Putkonen. Tarkemmat raaka-ainekysymykset voi osoittaa hänelle (sähköpostitse leena@ravitsemusratkaisut.fi tai Instagramissa @LeenaPutkonen).