Riisipiirakat ovat meidän perheessä ihania sunnuntai- ja juhlaherkkuja. Leivon näitä usein viikonloppuisin naposteltavaksi pitkin viikonloppua ja harvoin näitä jää pakastimeen laitettavaksi. Riisipiirakoiden leipominen on myös kivaa yhdessä puuhastelua, sillä jokainen leipuri onnistuu tekemään piirakoista ihan oman näköisiään. Piirakan rypytys onkin aikamoisen luovaa puuhaa ja näppäräsormiset pääsevät tässä loistamaan. Suosittelenkin jakamaan tämän ilon koko perheen kesken. Teimme kerran yhdessä vieraidemme kanssa piirakoita ja meillä oli oikein hauskaa, ja piirakat olivat hulvattoman vaihtelevan kokoisia ja näköisiä.
Resepti itsessään on melkoisen yksinkertainen ja on oikeastaan vain pari olennaista juttua, jotka takaavat onnistuneen lopputuloksen. Minusta on hyvä keittää riisipuuro hyvissä ajoin, vaikkapa jo edellisenä päivänä. Toinen tärkeä seikka on taikinaan lisätty psyllium, joka tekee taikinasta mukavan elastista ja helposti pulikoitavaa. Ilman psylliumia taikina tarttuu helposti pöytään ja repeää reunoista. Uunin tulee myös olla piirakoita paistaessa hyvin kuuma. Paistan itse piirakat 230 asteessa, ja paahdan reunat yliajalla vielä hitusen tummemmaksi mieluisan lopputuloksen saamiseksi.
Kokeile sinäkin leipoa riisipiirakoita! Uskon, että olet meidän perheen kanssa samaa mieltä, että nämä hakkaa teolliset piiraat mennen tullen : ). Mukavaa viikonloppua ja muista syödä hyvin!
Riisipiirakat -resepti
(noin 24 pientä piirakkaa)
Tarvitset
Taikina
2 dl hienoja tattarijauhoja
2 dl kaurajauhoja tai muita gluteenittomia jauhoja
n.3 dl vettä (veden määrä hiukan vaihtelee jauhojen mukaan)
½ tl suolaa
1 rkl psylliumia
Puurotäyte
1 l vettä
2 dl puuroriisiä
1 dl kaurakermaa tai laktoositonta kermaa
½ tl suolaa
- Kiehauta vesi ja lisää puuroriisi kiehuvaan veteen. Sekoittele välillä ja anna kiehua miedolla lämmöllä kypsäksi. Riisin kypsyminen vie n. 40 minuuttia. Lisää lopuksi kerma, suola ja anna hautua vielä hetki matalalla lämmöllä. Jäähdytä puuro hyvin ennen kuin alat tehdä piirakoita! Jäähdytän itse puuron talviakaan lumihangessa. : )
Riisipiirakoiden leipominen
- Jaa taikina 20-24 palaan ja kauli pulikalla tai kaulimella pyöreähköjä piiraspohjia (kuva 1).
- Levitä noin ruokalusikallinen täysin jäähtynyttä riisipuuroa taikinalle. Käytän apuna veteen kostutettua pikkulusikkaa, jolla levitän täytteen (kuva 1).
- Lähde rypyttämään piirasta aloittaen keskeltä ja etene sitten molempiin suuntiin omalla tyylilläsi. Olennaista on, että saat suljettua puuron piiraspohjan sisään joka suunnalta.
- Paista 230 asteessa noin 20 minuuttia. Itse paistan usein hieman pidempään, koska rakastan paahtuneita reunoja.
- Voitele kuumat piiraat vegaanisella levitteellä tai voisulalla, (n. 50 grammaa) riittänee tähän satsiin!
Tekstit ja reseptit on tarkastanut laillistettu ravitsemusterapeutti ja FODMAP-asiantuntija Leena Putkonen. Tarkemmat raaka-ainekysymykset voi osoittaa hänelle (sähköpostitse leena@ravitsemusratkaisut.fi tai Instagramissa @LeenaPutkonen).