Fodmap Safkaa

Salaatti paahdetusta bataatista ja lehtikaalista

Fodmap ystävällinen

Tykkään tosi paljon kokata ruokia uunipellillä. Ja tässäpä olisi taas yksi ihana ruokalaji, joka voidaan tarjoilla kylmänä tai kuumana; salaatti paahdetusta bataatista. Raaka-aineet voi valita just sen mukaan mitä sinulta jääkaapista löytyy. Meidän perheessä taitaa kasvislisukkeista ehdottomasti suosituin olla uunissa paahdettu bataatti. Bataatin kanssa uuniin menee meidän perheessä usein palsternakkaa, broccolia, paprikaa ja kesäkurpitsaa. Entäpä oletko koskaan kokeillut paahtaa fetaa uunissa? Suosittelen kokeilemaan! Muista lisätä mausteet paahdettaviin vihanneksiin, sillä mausteet imeytyvät kivasti uunissa oliivinöljyn kera paahdettaessa.

Tykkään lisätä tähän salaattiin quinoaa, linssejä (lisää vain jos sinun vatsasi tykkää niistä!) tai vaikka lehtikaalta paahdettuna. Tähän reseptiin laitoin baataatin kaveriksi mehustettua lehtikaalta. Kasvatan itse lehtikaaalta aina kesäisin, ja tämä mehustettu lehtikaali on paahdetun lehtikaalen ohella yksi suosikeistani. Revittyä lehtikaalta (johon on lisätty oliiviöljyä ja sitruunamehua ja hiukka suolaa) puristellaan kourissa ja lopputuksena on pehmentynyt ja hiukan ”mehustunut” lehtikaali, jonka värikin on hiukan syvetynyt. Kokeileppa sinäkin, uskon että pidät lopputuksesta! : )

Tsemppiä sinulle kokkailuihin ja kokeile rohkeasti uusia ruokalajeja, siten voit löytää itselle uuden suosikin. Ihanaa viikonloppua ja ethän unohda syödä monipuolisesti! <3

Salaatti paahdetusta bataatista -resepti

Tarvitset

1 kg bataattia
100 g lehtikaalia
1 kevätsipulin vihreä varsi paloiteltuna
1 dl kuivattuja karpaloita
1 dl paahdettuja kurpitsansiemeniä
1 paketti fetaa murusteltuna

Tee näin

  1. Paahda ensin bataatit uunissa tai airfryerissä ja mehusta lehtikaalit ennen salaatin kasaamista

Bataattien paahtaminen

2 bataattia (keskikokoisia tai 3 pientä) (Huom. Myös porkkana toimii hyvin!)
3 rkl oliiviöljyä
½ tl suolaa
mustapippuria myllystä

  1. Kuori ja kuutioi bataatit ja laita ne leivinpaperilla vuoratulle uunipellille.
  2. Kaada bataatinpalojen päälle oliiviöljyä, ripauta pinnalle suolaa ja rouhi mustapippuria päälle.
  3. Paahda bataatit 200-asteessa 20 minuuttia tai kunnes ne ovat hiukan ruskeaksi paahtuneita ja kypsiä. Bataatin palojen koko vaikuttaa paahtamisaikaan eli tarkkaile uunia ja sekoita paloja tasaisen paahtotuloksen aikaansaamiseksi.
  4. Anna palojen jäähtyä kunnolla ennen salaatin sekoittamista.
  5. Voit paahtaa kurpitsansiemenet samassa uunissa ja samalla pellillä. Lisää siemenet pellille bataatin palojen kanssa, kun bataatit ovat paahtuneet 10 minuuttia! Voit halutessasi paahtaa siemenet myös liedellä kuivalla paistinpannulla.

Lehtikaalin valmistelu

100-150 g lehtikaalia
puolikkaan sitruunan mehu
½ tl suolaa
2 ruokalusikallista oliiviöljyä

  1. Irrota lehtikaalin kovat lehtiruodit irti ja pieni lehdet repimällä kulhoon. Kaada päälle sitruunamehua, oliiviöljyä ja suolaa. Puristele maustettuja lehtikaaliseosta useampi minuutti, jotta lehdet muuttuvat hitusen tummemmiksi ja mehustuvat.

Salaatin kokoaminen

  1. Valmista salaatti sekoittamalla kulhossa paahdetut bataatit, mehustettu lehtikaali, paahdetut kurpitsansiemenet, paloiteltu kevätsipuli ja kuivatut karpalot sekaisin. Maistele ja arvioi onko tarvetta lisätä ehkä oliiviöljyä tai sitruunan mehua.
  2. Murustele feta tai vegaanifeta pinnalle. Huomioitan kokatessa, että feta antaa reilusti suolaisuutta! : )

”FODMAP-ruokavalio on kaikille yksilöllinen. Tässä blogissa esitellyt reseptit ovat pitkälti kolmivaihesen FODMAP-ruokavalion ensimmäiseen, eli karsintavaiheeseen, sopivia. Turhia rajoituksia kannattaa välttää, eli reseptejä kannattaa ja saa muokata omalle vatsalle sopivaksi!

Tekstit ja reseptit on tarkastanut laillistettu ravitsemusterapeutti ja FODMAP-asiantuntija Leena Putkonen. Tarkemmat raaka-ainekysymykset voi osoittaa hänelle (sähköpostitse leena@ravitsemusratkaisut.fi tai Instagramissa @LeenaPutkonen).