Intilainen ruoka on superhyvää, herkullista ja harmillisesti sisältää todella usein sipulia ja valkosipulia tosi paljon. Kun kävimme kesällä Lontoossa ja maistelimme intialaisessa ravintolassa ihania ruokia. Päätimme yhdessä, että samosat menevät jatkoon ja niitä pitää kokata myös kotona. Useissa paikoissa samosan kuori oli itsevalmistettua, ja luonnollisesti sisälsi vehnää. Kotona kokeilimme valmistaa samosat vanhoilla tutuilla kevätkääryletaikina-levyillä ja sehän toimi hienosti. Löysin youtubesta mainion taittelu-ohjeen, ja piirsin taittelumallin (alla kuvassa). Toivottavasti tästä reseptistä on sinulle iloa!
Kevätkääryleiden taikinalevyt eivät ole gluteenittomia, mutta sopivat fodmap ystävälliseen ruokavalioon mainiosti. Kauppojen pakkasesta löytyvät taikinalevyt kannattaa aina ottaa sulamaan edellisenä päivänä. Jos et kerkeä ennakoida sulatusta, voit sulattaa avaamattoman taikinapaketin lämpimässä vedessä. Älä käytä mikroa tähän : ). Löydät todennäköisimmin taikinalevyjä paikallisen aasialaisen kaupasta, ja joissakin hyvin varustelluissa marketeissa voi tämä tuote myös löytyä pakastealtaasta!
Vaikka samosat ovat fodmap-ystävällisia, älä kuitenkaan popsi 8kpl enempää! Tietoni pohjautuu Monash University FODMAP Diet- appiin, josta sinäkin löydät päivitettyä ja ajantasaista tietoa fodmap- ruokavaliosta. Appi tarjoaa kivoja reseptejä ja kertoo liikennevalojen avulla miten raaka-aineet sopivat fodmap-ruokavalioon. Käytän Monash University FODMAP Diet appia viikoittain kokkailuiden ja ruokaostosten lomassa!
Samosat -resepti
Tarvitset
1 paketti kevätkääryle-taikinalevyjä (iso koko)
Samosa-täyte
½ kg jauhoisia perunoita
1 dl makeaa maissia
1 kevätsipulin varsi paloiteltuna
2 rkl ruokaöljyä
1 tl jauhettua jeeraa, eli juustokuminaa
½ tl garam masala- jauhetta
2 tl raastettua tuoretta inkivääriä
½ tl suolaa
1 rkl hienonnettuja korianterinlehtiä
2 rkl sitruunanmehua
1 ½ tl chilijauhetta, jos tykkäät mausteisesta
Täytteen valmistus:
- Kuori ja paloittele perunat. Keitä ne kypsäksi hieman suolatussa vedessä. Valuta vesi pois.
- Kuumenna pannulla öljyä ja kuullota hetki paloiteltuja kevätsipulin paloja.
- Lisää seuraavaksi pannulle kaikki mausteet ja kuullota niitä hetki. Lisää paloitellut ja keitetyt perunat. On hyvä, jos perunat ovat ”mössöä”, koska täyte voi mainiosti olla melko muussimaista.
- Mausta lopuksi vielä suolalla, korianterilla ja sitruunanmehulla.
Samosien taittelu kevätkääryle-taikinalevyistä:
- Tarvitset taikinalevyjen lisäksi yhden kananmunan samosien voiteluun.
- Alla kuvat ohjeeksi taitteluun.
- Friteeraan 170-asteisessa öljyssä kullanruskeaksi. Nauti samosat kuumana!
Tekstit ja reseptit on tarkastanut laillistettu ravitsemusterapeutti ja FODMAP-asiantuntija Leena Putkonen. Tarkemmat raaka-ainekysymykset voi osoittaa hänelle (sähköpostitse leena@ravitsemusratkaisut.fi tai Instagramissa @LeenaPutkonen).