Fodmap Safkaa

Mehevä savulohipiiras

Fodmap ystävällinen

Onko ihanampaa herkkua kuin mehevä savulohipiiras. Lohipiirakka on mahtavaa juhlaruokaa, lounasruokaa, iltapalaa, välipalaa ja yöruokaa juhlien pikkutunneilla! ; ) Savulohipiiraan valmistuksessa voit taas kerran soveltaa täysin omia mieltymyksiäsi ja käyttää jääkaapin aarteita fiiliksellä. Voit lisätä täytteeseen freesattua pinaattia, paahdettuja perunaviipaleita tai vaikka kesäkurpitsaa jne. Tärkeää piiraan täytettä suunnitellessa, on huomioida, että useat kasvikset sisältävät runsaasti nestettä. Nesteen irtoamisen seurauksena piiras vettyy, ja sehän ei ole kovin toivottavaa! Muista siis kuullottaa, freesata, ryöpätä tai paahtaa kasvikset, päästäksesi eroon ylimääräisistä mehuista. Piiraan täytteeseen voit kermaa ja tuorejuustoa korvata kermaviilillä, smetanalla tai vaikka creme fraichella. Täytteen valmistus hyvin yksinkertainen. Lisää vain kaikki ainekset kulhoon ja sekoita hyvin, that’s it!

Piiraspohjan taikinan valmistus on hyvin helppoa. Taikina kannattaa tälläkin kertaa pitää hetken jääkaapissa, että taikina käsittely hiukan helpottuu. Käytän itse usein gluteenittomien jauhojen ohella hienoa spelttijauhoa, sillä se sattuu sopimaan pieninä määrinä meidän perheelle ja spelttijauho tekee taikinasta huomattavasti helpommin käsiteltävän, kuin gluteenittomat jauhot. Olen ostanut Helsinkiläisestä Chez Mariuksesta muutamia pieniä irtopohjavuokia, ja niiden avulla saan leivottuja tosi nättejä pieniä piiraita. Nämä pikkupiiraat ovat kivoja, jos haluat tarjota savulohipiirasta lautasannoksina tai pakastaa 1hlö annoksina. Näppärää ja Nam!

Valmista piirakka ja ripottele päälle juustoraastetta, jos haluat. Valmis piiras on hukka hankala käsitellä suoraan uunista tultuaan, eli anna tortun jäähtyä hyvin ja paloittele vasta sitten. Maukkaita leivontahetkiä sinulle ja muista syödä hyvin! <3

Savulohipiiras -resepti

Tarvitset

Piiraspohja

200 g gluteenittomia jauhoja
100 g voita (huoneenlämpöisenä = helpompi vatkata!)
1 kananmuna
1 tl suolaa
2 rkl kylmää vettä

Tee näin

Laita taikinan päälle leivinpaperin pala ja esim. herneitä herneitä. Vältt pohjan menemästä kuprulle.
  1. Sekoita yleiskoneella tai käsivatkainta käyttäen jauhot ja huoneenlämpöinen voi hyvin. Lisää kylmä vesi ja kananamuna sekä suola koko ajan vatkaimella sekoittaen. Taikina on melko paksua ja koneen käyttö tekee leipomisesta helpompaa.
  2. Laita taikinapallo kelmuun käärittynä jääkaappiin lepäämään. Hieman jähmettynyt taikina on paljon helpompi kaulia ja nostaa vuokaan.
  3. Voitele piirasvuoka hyvin, ja vuoraa piirasvuoka leivinpaperilla, jos haluat varmistaa, ettei taikina tartu vuokaan. Jos haluat asettaa piiraan tarjolle kokonaisena muista käyttää irtopohjavuokaa! Paperin ja paistolastan avulla saat nostettua jäähtyneen piiraan kokonaisena tarjolle.
  4. kauli taikinasta pieniä levyjä ja laita ne voideltuihin pieniin piirasvuokiin tai kauli yksi reilumpi piiraspohja ja laita se voideltuun piirasvuokaan. Painele piirastaikina pohjaan kiinni.
  5. Esipaista piiraspohjaa 180 asteessa n. 15-20 minuuttia, vältät pohjan menemistä kuprulle, kun laitat taikinan päälle leivinpaperin palan ja sen ylle vaikkapa herneitä. Katso kuva!

Täyte

200g savustettua lohta
1 kevätsipulin varsi hienonnettuna
(purjo toimii myös kivasti)
2dl laktoositonta kermaa
1 prk laktoositonta maustamatonta tuorejuustoa
1dl raastettua parmesaania tai mustaa emmentalia tai vaikka västerbotten juustoa
3 kananmunaa
1rkl tilliä
suolaa ja pippuria

  1. Pilko savulohi lähes kypsän piiraspohjan päälle tasaisesti
  2. Sekoita kulhossa kerma, tuorejuusto ja munat, mausteet ja puolet juustoraasteesta sekä tuore kevätsipuli tasaiseksi seokseksi ja kaada täyte varovasti ja tasaisesti lohenpalojen ylle, ja ripottele vielä lopuksi päälle juustoraastetta.
  3. Paista piiras 180 asteessa 30 minuutin ajan

”FODMAP-ruokavalio on kaikille yksilöllinen. Tässä blogissa esitellyt reseptit ovat pitkälti kolmivaihesen FODMAP-ruokavalion ensimmäiseen, eli karsintavaiheeseen, sopivia. Turhia rajoituksia kannattaa välttää, eli reseptejä kannattaa ja saa muokata omalle vatsalle sopivaksi!

Tekstit ja reseptit on tarkastanut laillistettu ravitsemusterapeutti ja FODMAP-asiantuntija Leena Putkonen. Tarkemmat raaka-ainekysymykset voi osoittaa hänelle (sähköpostitse leena@ravitsemusratkaisut.fi tai Instagramissa @LeenaPutkonen).