Sinulle on varmasti tuttu kaalisalaatti nimeltään coleslaw ja ehkä myös asian slaw, mutta indian slaw on myös todellakin kokeilemisen arvoinen. Indian slaw on mausteinen, mutta raikas salaatti, joka toimii loistavasti ihanasti esim. grillattujen ja uunissa paahdettujen ruokien lisukkeena. Kokeilimme kotona indian slaw- salaattia miedon curryn ja riisin lisukkeeksi ja kivan hapokas salaatti toimi loistavasti.
Salaatin valmistus on helppoa. Työläin vaihe on ehkä kaalin pilkkominen ja porkkanan raastaminen ja loppu sujuukin hyvin nopeasti ja helposti. Kaalin voi pilkkoa hyvin ohueksi suikaleeksi veitsellä, mutta kokeilimme myös juustohöylää, jolla oli varsin helppo höylätä erityisesti kiinteää valkokaalia. Porkkana kannattaa raastaa karkeaksi, sillä liian hieno raaste tekee salaatista turhan muhjuisen : ). Paahdetut maapähkinät palavat hyvin helposti eli hyödynnä ihmeessä uunia jos sinulla on muita kokkauksia uunissa. Olet itse välillä pessyt kirjaimellisesti suolan suolapähkinöistä sivilässä ja paahtanut niitä hieman, jotta ne rapeutuvat ja saavat hitusen väriä, voin suositella sekin toimii hyvin.
Tämä hiukan perinteistä coleslaw salaattia kevyempi versio on ehdottomasti kokeilemisen arvoinen. Suosittelen, että käytät salaatin maustamiseen ohjeen mausteita, että saat just oikean lopputuloksen.
Indian slaw -resepti
Tarvitset
1 litra hienoksi suikaleeksi leikattua kaalia
2 porkkanaa karkeana raasteena
1-2 dl kirsikkatomaatteja paloiteltuna
kourallinen tuoretta ja hienonnettua korianteria
½ sitruunan mehu
1 dl kuorittuja maapähkinöitä paahdettuna (mieluiten ilman suolaa, mutta niitä on hankala löytää)
2 rkl öljyä
1 tl jeeran eli juustokuminan siemeniä
½ tl kurkumaa
suolaa maun mukaan
Tee näin
- Leikkaa kaali hienoiksi suikaleiksi, laita kulhoon ja puristele kaalia siten, että se hiukan mehustuu. Lisää kaalin joukkoon porkkana karkeana raasteena, lisää myös pilkotut kirsikkatomaatit ja hienonnettu tuore korianteri.
- Jos käytät paahtamattomia ja maustamattomia kuorittuja maapähkinöitä (löytyy etnisistä kaupoista) paahda ne öljyssä koko ajan sekoittaen, kunnes ne ovat kullanruskeita. Käytä 2 rkl öljyä per 1 dl pähkinöitä. Lisää pähkinät salaattiin. Jos taas käytät suolapähkinöitä älä lisää salaattiin suolaa tarkistamatta makua.
- Kuumenna seuraavaksi pannulla 2 rkl öljyä. Kun öljy on kuumaa, laita jeeran siemenet pannulle, alenna lämpöä ja anna paahtua hetken. Kun siemenet poksuvat kuin popcornit, ne alkavat olla valmiita. Lisää tässä kohtaa kurkuma ja hämmennä, kunnes kurkuma on hiukan paahtunut.
- Lisää kuuma seos suoraan kaalisalaattiin (älä polta näppejäsi!) ja sekoita hyvin. Lisää lopuksi vastapuristettu sitruunan mehu. Mausta tarvittaessa suolalla.
Tekstit ja reseptit on tarkastanut laillistettu ravitsemusterapeutti ja FODMAP-asiantuntija Leena Putkonen. Tarkemmat raaka-ainekysymykset voi osoittaa hänelle (sähköpostitse leena@ravitsemusratkaisut.fi tai Instagramissa @LeenaPutkonen).