
Oletko kokeillut kokata tonnikalapihvejä pakasteesta? Tuoreena tonnikalaa toki saa super isojen markettien kalatiskiltä, mutta pienemmillä paikkakunnilla löytyy tonnikalaa vain purkissa ja pakasteessa. Ostathan MSC sertifioitua vastuullista tonnikalaa. : ) Olin itse melko yllättynyt, miten hyvä tuote pakaste tonnikalapihvi oli! Kokkasin ja testasin Pirkka tonnikalapihvejä (pakastealtaasta) kotona testimielessä, ja hyvän lopputuloksen saatuani ehdotin tuotetta Hima & Sali ravintolan lounaslistalle. Salaatti-lounaana ravintolassamme tarjottu seesami-soijatonnikala toimi ihan super hyvin ja saimme annoksesta paljon hyvää palautetta.
Kotona tonnikalapihvejä valmistaessa muutama asia on hyvä huomioida. Ensinnäkin; anna tonnikalan sulaa rauhassa, älä mikrota tai laita kuumaan veteen. Rauhassa sulaneen kalan nesteet pysyvät paremmin tuotteessa eikä kala kuivu. Kuuma vesi ja mikro tekevät kalasta myös harmaan ruskean värisen ja melko vastenmielisen näköisen. Toisekseen, kala kannattaa marinoida, sillä pakastekala maistuu aina hiukan pakastekalalta. Pakkasen maku on helppo ”peittää” tuoreella inkiväärillä, soijalla ja seesamiöljyllä. Kolmas ja mielestäni tärkein ohje on paista kalapala hyvin kuumalla pannulla ja nopeasti. Eli jos et halua kalasta valjun väristä ja läpikypsää, kypsennä ihmeessä kala rautapannulla tai kunnon pihvipannulla, että saat pintaan kivan värin ja kala jää sisältä hiukan roseeksi.
Tämän nopean nopeasti kokattavan kalan kylkeen sopii aivan todella hyvin vaikkapa, ihana maapähkinä-riisinuudelisalaatti, mausteiset masalaperunat tai vaikka uunissa paahdettua bataattia. Limekastike on myös hyvin nopea valmistaa, kun kirjaimellisesti sinun tarvitsee vain sekoittaa raaka-aineet. Kokkailepa sinäkin vaikkapa viikonloppuna
herkullista tonnikalaa. Suosittelen lämpimästi! Ihanaa viikonloppua sinulle! <3

Seesami-chilimarinoitu tonnikalapihvi ja limekastike -resepti
2:lle hengelle
Tarvitset
250 g tonnikalaa pakkasesta (esim. Pirkka MSC)
2 tl seesamiöljyä
tuoretta chiliä viipaloituna (oman maun mukaan)
1 rkl soijakastiketta
Halutessasi tuoretta inkivääriä raastettuna.
Tee näin
- Sulata tonnikalapihvi rauhassa jääkaapissa yön yli, tällöin pääset parhaaseen lopputulokseen.
- Sekoita öljy, chili, soijakastike ja halutessasi inkivääri marinadiksi. Marinoi pihvit tunti ennen paistamista.
- Paista kuumalla pannulla 2-3min per puoli.
- Anna pihvien levätä hetki ennen kuin leikkaat viipaleiksi.
Limekastike
½ limen puristettu mehu
½ limen raastettu kuori
hiukan tuoretta korianteria hienoksi hienonnettuna
ripaus sokeria
1/3 tl suolaa
1 dl paksua laktoositonta jogurttia
½ dl majoneesia
pippuria myllystä
- Sekoita kaikki ainekset keskenään ja nauti tonninkalan kera.



Tekstit ja reseptit on tarkastanut laillistettu ravitsemusterapeutti ja FODMAP-asiantuntija Leena Putkonen. Tarkemmat raaka-ainekysymykset voi osoittaa hänelle (sähköpostitse leena@ravitsemusratkaisut.fi tai Instagramissa @LeenaPutkonen).