Fodmap Safkaa

Mausteiset masala perunat (aloo masala)

fodmap ystävällinen

Masala perunat on ihana mausteinen lisuke curreille ja vaikkapa kasvispadoille. Esimerkiksi yksi curry resepti löytyy tästä. Ideana Masala perunoiden valmistuksessa on kypsentää kiehuttamalla perunakuutiot ensin kypsäksi ja sitten paistaa mausteiden kera pannulla. Lisään itse tähän ruokaan jogurttia ihan loppuvaiheessa, koska jogurtti tuo kivaa hapokkuutta ja leikkaa mausteisuutta kivasti. Unikonsiemenet tuovat kivaa rakennetta ruokaan ja tuore korianteri nyt vain sopii jokaiseen mausteiseen ruokaan (minun mielestäni!). Tähän ruokalajiin ei kannata käyttää alle 10% rasvaa sisältäviä jogurtteja, koska ne juoksettuvat kuumassa hyvin herkästi. Vegaani vaihtoehtoon voit käyttää esim. Oatlyn turkkilaista havregurttia, joka sopii myös lämpimän ruoan kokkaukseen.

Masala perunat olivat aikoinaan Ravintola Kasviksessa suosittu perunalisuke, ja tämän ihana resepti on kulkenut mukanani niistä ajoista asti. Muokkasin aloo masalasta, eli masala perunoista fodmap ystävällisen vaihtamalla sipulin kevätsipulin vihreisiin varsiin ja jogurtiksi valitsen laktoosittoman vaihtoehdon. Reseptistä löytyy useita erilaisia intialaisia variaatioita, ja minun versioni varmasti poikkeaa niistä. Raaka-aineiden kohdalla, erityisesti perunalajeja voi aina hieman hifistellä, minun omat suosikit ovat ehdottomasti; annabella ja rosamunda.

Nyt, kun eletään syksyä ja perunat ovat tuoretta satoa, en vaivaudu edes kuorimaan perunoita, vaan käytän ne kuorineen. Testaileppa tätä reseptiä, jos pidät lempeän mausteisesta ruoasta! Ihanaa loppuviikkoa!

Masala perunat resepti

Tarvitset

(n. 4 annosta)

1 kg perunoita reiluina kuutioina (3 x 3cm)

pannulle:
1 rkl voita
1 rkl öljyä
1 tl garam masala – maustetta
½ tl kardemummaa jauhettuna
1/2tl kurkumajauhetta
1 tl jauhettu jeeraa (=juustokumina)
1 tl jauhettua korianteria
1 tl mietoa curryjauhetta
1 kevätsipulin varsi
3 dl ruokajogurttia (mielellään yli 10 % rasvaa)
(Vegaaniversioon voit käyttää esim. Oatlyn turkkilaista havregurttia)
3 rkl unikonsiemeniä

Halutessasi valmiin paistoksen päälle hienonnettua korianteria.

Tee näin

  1. Kuori perunat (jos haluat) ja keitä ne suolatussa vedessä kypsäksi. Laita kypsät palat valumaan siivilään.
  1. Ota reilun kokoinen pannu tai vaikka pinnoitettu kasari.
  2. Sulata voi pannussa, lisää myös öljy ja kaikki jauhemausteet. Hauduta mausteita keskilämmöllä hetkinen pannulla ja lisää sitten kevätsipulit.
  3. Lisää joukkoon perunat ja nosta lämpöä, jotta perunat saisivat ottaa hieman jopa väriä pintaan. 
  4. Kun perunat on saaneet hieman väriä, laske pannun lämpö ja lisää pannulle jogurtti ja unikonsiemet. Tarkasta suolan määrä maistamalla ja lisää hitunen, jos tarvitsee. Sekoittele paistos hyvin ja tarjoile!
  5. Päälle voit ripotella vielä hienonnettua korianteria.

Huom! Jos valitset jauhoisen perunan, kuten minä yleensä, menee perunat hieman mössöksi, mutta se ei suinkaan haittaa! Kiinteämmästä perunasta tulee särmemmät palat, mutta ne eivät minusta ole niin maukkaita.

”FODMAP-ruokavalio on kaikille yksilöllinen. Tässä blogissa esitellyt reseptit ovat pitkälti kolmivaihesen FODMAP-ruokavalion ensimmäiseen, eli karsintavaiheeseen, sopivia. Turhia rajoituksia kannattaa välttää, eli reseptejä kannattaa ja saa muokata omalle vatsalle sopivaksi!

Tekstit ja reseptit on tarkastanut laillistettu ravitsemusterapeutti ja FODMAP-asiantuntija Leena Putkonen. Tarkemmat raaka-ainekysymykset voi osoittaa hänelle (sähköpostitse
leena@ravitsemusratkaisut.fi tai Instagramissa @LeenaPutkonen).