Fodmap Safkaa

Rapea ja herkullinen seesamipaneroitu tofu

Fodmap ystävällinen

Seesamipaneroitu tofu on tosi hyvää! : ) Väittäisin, että seesamipaneroitu tofu on todella maukasta ja ihanan rapeaa. Olet varmasti kokannut tofua lukuisia kertoja, ja suosittelen lämpimästi, että kokeilet vielä tämän reseptin. Valmistus on suhteellisen helppoa, ja taas kerran voit misata eli esivalmistella paneroinnin vaikka edellisenä päivänä ja paistaa tofun just ennen tarjoilua. Et suinkaan tarvitse rasvakeitintä, vaan voit kypsentää tofun pienessä kasarissa tai vaikka kattilassa, johon kaadat sopivasti öljyä. Öljytyllä pannulla seesaminsiemenet herkästi palavat kosketuksissa pannuun.

Leikkaa tofusta sinulle sopivia siivuja, liian ohuita on hankala käsitellä, sillä ne murtuvat. Arviolta 1cm paksuinen viipale on aika optimaalinen. Voit valmistaa myös ranskalaisten mallisia tikkuja, niihin saat erityisen paljon rapeaa panerointipintaa. Nam! Kuivaa tofupaloja puristellen kevyesti keittiöpaperilla, siten ylimääräinen kosteus lähtee tofupaloista ja marinointi onnistuu paremmin. Marinoi viipaleita n. tunti. Kuivaa taasen marinoinnin jälkeen viipaleet kevyesti ja dippaa ensin taikinaan ja sitten seesaminsiemeniin. (Sekoittele taikinaa aina välillä, sillä maissitärkkelys pyrkii painumaan pohjaan) Voit siirtää paneroidut tofu-palat jääkaappiin odottelemaan seuraavaa siirtoa tai sitten voit alkaa frittailla. Muista kuumentaa öljy tarpeeksi kuumaksi! Öljy on riittävän kuumaaa frittaukseen, kun öljyyn tiputettu esim. leivän pala nousee suht nopeasti pintaan, eikä jää kattilan pohjalle! Mittarilla mittataessa n. 160-180 on hyvä lämpötila. Olethan varovainen kuuman rasvan kanssa, ettei käy hassusti!

Seesamipaneroitu tofu sopii hyvin salaatin kylkeen tai vaikka kruunaamaan riisinuudeliannoksen! Tein ravintolassamme testiannoksen ranskalaisten ja chilimajoneesin kera. Maistuu, sanoivat työkaverit! Fodmap-ruokavaliota noudattavalle tämä rasvan määrä on kuitenkin herkästi liikaa ja pelkkä rasva saa vatsan sekaisin, huolimatta siitä, että aterian ainekset muutoin olisivatkin fodmap-ystävällisia! Mukavia kokkaushetkiä!

Seesamipaneroitu tofu -resepti

Tarvitset

Tofun esivalmistelu
(Katso kuva 1.)
300 g tofua
2 rkl soijakastiketta
1 tl seesamiöljyä

Taikina
1 dl maizenaa (maissitärkkelystä)
1,5  dl riisijauhoa
2dl kylmää vettä
¼ tl suolaa

Pinnalle
1 dl kuorittuja seesaminsiemeniä

Tee näin

Tofun esivalmistelun vaiheet
Friteeraa seesamipaneroitu tofu kullanruskeaksi
 1. Leikkaa tofu n. 1 cm viipaleiksi ja kuivaa viipaleet keittiöpaperiin hieman puristellen. Laita viipaleet lautaselle.
 2. Sekoita esim. kahvikupissa soijakastike ja seesamiöljy ja kaada seos tofuviipaleiden päälle. Levitä maustekastike tofujen päälle ja kääntele paloja niin että tofu maustuu kauttaaltaan. Anna maustua noin tunnin verran. 
 3. Sekoita taikina tasaiseksi ja kaada syvälle lautaselle odottamaan hetkiseksi.
 4. Kaada seesaminsiemenet syvälle lautaselle.
 5. Varaa paksupohjainen vähintään 1,5 litran kattila ja kaada kattilaan noin 8 dl öljyä.
 6. Kuivaa tofuviipaleista ylimääräinen soijakastike pois.
 7. Sekoita taikinaa lautasella. Kasta tofuviipaleet taikinaan molemmin puolin. Ravistele ylimääräistä taikinakerrosta pois, jotta tofussa on tasainen kuorrutus.
 8. Kääntele tofupala seesaminsiemenissä ja nosta puhtaalle lautaselle odottamaan. Toista sama kaikkien tofupalojen kanssa!
 9. Laita öljy kuumenemaan. Kuumenna öljy noin 160-180 asteiseksi. Tiedät, että öljy on tarpeeksi kuumaa, kun pieni leipäpala ei enää jää öljykattilan pohjalle, vaan nousee iloisesti poristen pintaan.
 10. Friteeraa eli uppopaista seesamipaneroidut tofuviipaleet kullanruskeaksi ja nosta ne reikäkauhalla lävikön tai talouspaperin päälle hieman valumaan.
 11. Siivilöi ja jäähdytä öljy. Voit käyttää sitä uudelleen useamman kerran. Jäähtyneen, käytetyn öljyn voit pakata esim. muovikorkilliseen maitotölkkiin ja laittaa sekajätteeseen.

”FODMAP-ruokavalio on kaikille yksilöllinen. Tässä blogissa esitellyt reseptit ovat pitkälti kolmivaihesen FODMAP-ruokavalion ensimmäiseen, eli karsintavaiheeseen, sopivia. Turhia rajoituksia kannattaa välttää, eli reseptejä kannattaa ja saa muokata omalle vatsalle sopivaksi!

Tekstit ja reseptit on tarkastanut laillistettu ravitsemusterapeutti ja FODMAP-asiantuntija Leena Putkonen. Tarkemmat raaka-ainekysymykset voi osoittaa hänelle (sähköpostitse leena@ravitsemusratkaisut.fi tai Instagramissa @LeenaPutkonen).

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.