Fodmap Safkaa

Hurmaavan herkullinen moussaka quornista

Fodmap ystävällinen

Moussaka on Kreikan, Turkin ja Välimeren alueelta tuttu herkullinen ja mehevä munakoisosta valmistettu uunipaistos. Moussakasta löytyy useita erilaisia versioita ja moussaka quornista onkin lakto-ovo-vegetaristinen vaihtoehto, sillä quorn-rouhe sisältää kananmunan valkuaista. Saat moussakasta vegaanin korvaamalla quorn esim. hienonnetulla tofulla ja kerman/maidon sijaan käytät vegemaitoa ja vegekermaa, voin korvaa luonnollisesti öljyllä ja juuston voit korvata vegaanijuustolla. Moussaka on mielestäni ihanaa lohturuokaa, jonka valmistus vie aikaa, mutta lopputulos on aivan ihana. Älä siis rupea kokkailemaan moussakaa, jos kiire painaa ja ruoka pitää saada nopeasti pöytään : ).

Moussakan valmistuksessa kannattaa huomioida erityisesti muutama seikka! Paahda munakoiso- ja perunaviipaleet kypsäksi ennen moussakan kasaamista ja valmista sekä tomaattipohjainen kasvipata & bechamel-kastike ajatuksen kanssa. Kun sinulla on maukkaat ainekset on lopputulos huumaavan herkullinen.

Moussaka quornista -resepti

Tarvitset

2 munakoisoa
½ kg Rosamunda-perunaa
3 rkl ruokaöljyä
ripaus suolaa

Tee näin

Keijun oliiviöljysuihke on näppärä munakoisoille, sillä pensselöidessä öljyä lorahtaa liikaa
  1. Viipaloi munakoisot ohuiksi viipaleiksi (mieluiten alle 1 cm).
  2. Kuori ja viipaloi perunat hieman ohuemmiksi viipaleiksi. Syksyn ohutkuorisia perunoita en viitsi kuoria, vaan käytän ne kuorineen!
  3. Aseta munakoisoviipaleet uunipellille, jossa on leivinpaperi. Penslaa sudilla öljyä munakoisoviipaleiden pinnalle. Munakoisot ovat öljysyöppöjä, mutta älä silti yliannostele öljyä. Ripsauta vierekkäin tai hieman lomittain aseteltujen viipaleiden päälle hitunen suolaa.
  4. Aseta perunaviipaleet vastaavasti leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Sudi tai spreijaa öljyä molemmin puolin ja ripsauta päälle hitunen suolaa.
  5. Kuumenna kiertoilmauuni 200 asteeseen. Laita molemman pellit uuniin ja paahda munakoisoviipaleita ja perunaviipaleita noin 20 minuuttia tai kunnes molemmat ovat kivasti paahtuneita ja kypsiä. Jos kiertoilmaa ei ole uunissasi, joudut paistamaan pellilliset erikseen hieman kuumemmassa lämpötilassa. Voit myös paahtaa viipaleet pannulla liedellä, tämä toki hiukka hitaampaa!  

Quorn-täyte

2 rkl oliiviöljyä
400 g quorn-rouhetta (tai tofua hienonnettuna tai raastettuna)
1 kevätsipulin varsi
½ vihreää paprikaa pieneksi pilkottuna
2 rkl tomaattipyreetä
1 tl paprikajauhetta
1 tl valkosipulin makuista öljyä
1,5 prk tomaattimurskaa
1 tl sokeria
(1/2d l punaviiniä tai 1 rkl balsamicoviinietikkaa)
½ tl kanelia
1 tl oreganoa
2 laakerinlehteä
1 tl suolaa
mustapippuria myllystä
Voit halutessasi lisätä 2 rkl sipulitonta kasvisfondia esim. Touch of Taste.

quorn-rouhe sisältää kananmunan valkuaista. Jos teet reseptistä vegaanisen version niin korvaa quorn hienonnetulla tofulla.
  1. Kuumenna öljy paistokasarissa ja syvässä pannussa. Lisää kuuman öljyn joukkoon hienoksi silputtu kevätsipuli. Kuullota kevätsipulia hetki ja lisää joukkoon paprikakuutiot, tomaattipyree ja paprikajauhe.
  2. Lisää pannulle (sulanut) quorn-rouhe, tomaattimurska, punaviini, sokeri, laakerinlehdet, valkosipulin makuinen öljy ja kaneli. Anna keitoksen hautua kannen alla matalalla lämmöllä vähintään 15 minuuttia.
  3. Maistele pataa – toivotko lisää makuja? Voit lisäillä mausteita oman maun ja fiiliksen mukaan!

Valkosipulin makuisen öljyn tekeminen on helppoa! Katso resepti ja ohjevideo siihen täältä!

Bechamel-kastike

2 rkl voita tai öljyä
2 rkl gluteenitonta jauhoa (esim. Semperin finmix toimii hienosti)
5 dl laktoositonta täysmaitoa
(tai 2 dl laktoositonta ruokakermaa/vegekermaa
ja 3 dl vettä)
suolaa ja mustapippuria myllystä
(pikkuriikkinen veitsenkärjellinen jauhettua muskottipähkinää)

Bechamel- kastike vaati täyden huomiosi kiehuessaan!
  1. Sulata voi pienessä paksupohjaisessa kattilassa ja lisää joukkoon jauhot.
  2. Kun jauho- ja voiseos on kuplinut hetken, lisää joukkoon maito tai kerma-vesiseos.
  3. Anna kastikkeen kypsyä koko ajan sekoittaen, kunnes kastike tuntuu sopivan kypsältä.
  4. Mausta kastike lopuksi suolalla ja rouhi joukkoon mustapippuria myllystä, sekä jauhettu muskotti.

Voit lisätä hitusen jauhettua muskottipähkinää, jos sinulta löytyy kaapista. Huomio, että muskottipähkinä on hyvin voimakas mauste!

Moussakan kokoaminen

paahdetut munakoisoviipaleet
paahdetut perunaviipaleet
quorn täyte
bechamel- kastike
Lisäksi: 2 dl juustoraastetta/vegaanijuustoraastetta

paahdetut peruna- ja munakoisoviipaleet

1. Voitele iso uuninkestävä vuoka kevyesti rasvalla.
2. Asettele kypsiä munakoisoviipaleita vieriviereen vuoan pohjalle kerrokseksi.
3. Seuraavaksi kaada puolet quorn-täytteestä munakoisoviipaleiden päälle. Levitä tasaiseksi kerrokseksi.
4. Asettele kypsiä perunaviipaleita tasaiseksi kerrokseksi quorn-täytteen päälle.
5. Kaada loput quorn-täytteestä perunaviipaleiden päälle.
6. Lado loput munakoisot quorn-täytteen päälle.
7. Kaada bechamel-kastike munakoisokerroksen päälle. Levitä esimerkiksi nuolijalla tasaiseksi kerrokseksi. Ripottele lopuksi juustoraaste bechamelin päälle. Tykkään voimakkaista juustoista ja valitsenkin vuoan juustoraasteeksi parmesaania, westerbottenia tai vaikka mustaleimaa!
8. Paista vuokaa 175 asteessa 30 minuuttia.

”FODMAP-ruokavalio on kaikille yksilöllinen. Tässä blogissa esitellyt reseptit ovat pitkälti kolmivaihesen FODMAP-ruokavalion ensimmäiseen, eli karsintavaiheeseen, sopivia. Turhia rajoituksia kannattaa välttää, eli reseptejä kannattaa ja saa muokata omalle vatsalle sopivaksi!

Tekstit ja reseptit on tarkastanut laillistettu ravitsemusterapeutti ja FODMAP-asiantuntija Leena Putkonen. Tarkemmat raaka-ainekysymykset voi osoittaa hänelle (sähköpostitse leena@ravitsemusratkaisut.fi tai Instagramissa @LeenaPutkonen).

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.