Fodmap Safkaa

Korealaiset kaalikääryleet

Fodmap ystävällinen

Mielikuva kaalikääryleistä on helposti se, että ne on tosi hankalia tehdä ja aikaa tuhraantuu valtavasti kokkailuun. No, se pitää paikkansa jos tsekkailee ”perinteisiä” kaalikäärylereseptejä, joissa kokonainen kaali laitetaan valtavaan kattilaan kiehumaan ja nostellaan välillä pois, irrotetaan uloimpia lehtiä ja upotetaan taas kiehumaan. Kaalikääryleiden uunissa kypsymiseenkin on usein varattu jopa 2 tuntia (joka on nykyisillä sähkönhinnoilla aikamoista tuhlausta). Nopea versio kaalikääryleistä onnistuu käyttämällä savoijinkaalia eli kurttukaalia tai kiinankaalia, paras on tietenkin tuore varhaiskaali jos marketista tai torilta sattuu löytymään. Tiivis valkokaali vaatii siis aikamoista ponnistelua, että kaalinlehdet ovat työlaudalla valmiina täytettäväksi. Ota siis rennosti ja valitse oikotie!

Kaalikääryleen täyte onnistuu mainiosti hienonnetusta tofusta, quornista tai vaikkapa nyhtökaurasta, jos se sopii vatsallesi. Valitse siis sinulle sopiva ja maistuva proteiinilähde. Riisiksi täytteeseen valitsen usein jasmiiniriisin, koska se on hieman ylikypsänä kivan tahmeaa ja täyte ei rapise kääryleestä ulos leikattaessa, vaan on hieman kiinteää. Hieman enemmän proteiinia sisältävän täytteen saat, jos korvaat riisin kotimaisella quinoalla, joka puuroutuu myös melko herkästi. Kokeile siis rohkeasti erilaisia vaihtoehtoja!

Täytteen maustaminen on minulla henkilökohtaisesti hyvin vahvasti fiiliksellä menevä juttu. Maustan ja maistelen, kunnes maku miellyttää. Kun kyseessä on vegetäyte, voit maistaa täytteen raakana. Jos käytät broilerinjauhelihaa tai vaikka possunjauhelihaa, kypsennä massa pannulla ennen maistelua! Huom! Älä koskaan noudata ohjeita orjallisesti jos kyse on maustamisesta, sillä kun sinä kokkaat itsellesi ja voit vapaahti tehdä johtajatason päätöksiä makumaailman suhteen!

Kypsennä kääryleet uunissa ja ohjeen mukaan. Ja huomioi, että paistolämpötila ja aika on optimoitu vege kaalikääryleille. Jos siis kokkaat broilerin- tai possunlihasta kääryleitä lisää paistoaikaa ainakin 10 minuuttia. 2 tuntia on ehkä hiukan liikaa. Onnistuneita kokkaushetkiä ja ihanaa viikonloppua!

Kuva kaalikääryleet vuoasta

Korealaiset kaalikääryleet -resepti

Tarvitset

1 kiinankaali / kurttukali / valkokaali
– mikä tahansa kaali käy periaatteessa savoijinkaalissa eli kurttukaalissa hieman enemmän fodmap sokereita, mutta siitä tulee kauneimmat kääryleet! : )

Tee näin

Savonjikaali
Savoijinkaali eli kurttukaali
Kaalin lehdet kiehumassa
Keitä kaalin lehtiä pari minuuttia.
 1. Laita tosi reiluun kattilaan vettä kiehumaan ja lisää veteen ruokalusikallinen suolaa
 2. Irrota pienellä veitsellä kaalin lehdet kannasta ja vuole savoijinkaalista tai valkokaalista lehtiruotia pois, että kääryle on helpompi taitella. Lehtien irrotus veitsellä onnistuu varhaiskaalin, savoijinkaalin ja kiinankaalin kohdalla. Jos käytät valkokaalia ja lehtien irrotus ei onnistu veitsellä, koverra kaalista kanta pois ja laita koko kaali kiehuvaan veteen. Lehdet saa nypittyä sitä mukaa, kun lehdet pehmenevät vedessä. Tämä on hieman rasittavaa ja palovammoja aiheuttavaa puuhaa… siksi suosittelen kiinankaalia ja savoijinkaalia lämmöllä!
 3. Kun vesi kiehuu, dippaa kaalin lehdet veteen. Pari minuuttia kiehuvassa vedessä saa lehdet pehmenemään, siten että niitä pysty taittelemaan.
 4. Laita valmiit ja pehmenneet lehdet keittiöpyyhkeen päälle jäähtymään ja odottelemaan täytteen valmistumista!   

Kaalikääryleet täyte

2dl jasmiiniriisiä / puuroriisiä / sushiriisiä raakana
– riisi voi olla mitä tahansa yllä mainituista, olennaista vain, että se on hieman tahmeaa ja EI irtonaista!
1 kevätsipulin varsi
1 porkkana karkeaksi raastettuna
300g quorn rouhetta tai hienonnettua tofua tai broilerin jauhelihaa
2rkl soijakastiketta
1tl seesamiöljyä
1tl valkosipulinmakuista öljyä
2tl gochujang chilitahnaa (jos sopii vatsallesi sillä se sisältää hitusen valkosipulia)
tai vaihtoehtoisesti 1tl chilirouhetta
2rkl raastettua tuoretta inkivääriä
2rkl maissitärkkelystä (esim. Maizena)
kourallinen tuoretta korianteria hienonnettuna

Kaalikääryleet -massa
Sekoita massa hyvin.
 1. Kypsennä riisi hieman ylikypsäksi ja valuta ylimääräinen vesi pois ja kaada kulhoon.
 2. Hienonna kevätsipulin varsi pieniksi paloiksi ja raasta porkkana. Sekoita molemmat riisin joukkoon.
 3. Lisää kulhoon myös quorn (tai hienonnettu tofu muu proteiinipitoinen raaka-aine) sekä kaikki mausteet ja maissitärkkelys.
 4. Sekoita massa hyvin. Voit halutessasi paistaa pienen määrän täytettä pannulla ja tarkistaa mausteiden sopivuuden.

Kääryleet taittelu

Öljyä uunivuoan voiteluun

Kaalinlehti taitellaan niin että täyte on tiiviisti sisällä.
Laita täyte lehden sisäpinnalle (kuva 1.)
Kaalinlehtinyytti
Taittele kaalinlehti tiiviiksi nyytiksi (kuva 2.).
 1. voitele uunivuoka öljyllä kevyesti-
 2. Ota työpöydälle yksi kaalinlehti siten että lehden sisäpinta on ylöspäin ja laita täytellä lehden päälle (kuvan 1.) mukaisesti ja taittele lehti tiiviiksi nyytiksi (kuvan 2.) malliin.
 3. Asettele kääryleet vuokaan vieri viereen.

Kaalikääryleet voitelu

3rkl soijakastiketta
3rkl tummaa siirappia
1/2dl seesaminsiemeniä

Kaalikääryleet menossa myyntiin
Kaalikääryleet menossa uuniin
 1. kaada kahvikuppiin 3rkl siirappia ja 3rkl soijakastiketta ja sekoita hyvin, sivele soija-siirappia kääryleiden pintaan tasaisesti.
 2. ripottele vielä voideltujen kääryleiden pintaan seesaminsiemeniä.
 3. Paista kaalikääryleet 175 asteessa / 1h

”FODMAP-ruokavalio on kaikille yksilöllinen. Tässä blogissa esitellyt reseptit ovat pitkälti kolmivaihesen FODMAP-ruokavalion ensimmäiseen, eli karsintavaiheeseen, sopivia. Turhia rajoituksia kannattaa välttää, eli reseptejä kannattaa ja saa muokata omalle vatsalle sopivaksi!

Tekstit ja reseptit on tarkastanut laillistettu ravitsemusterapeutti ja FODMAP-asiantuntija Leena Putkonen. Tarkemmat raaka-ainekysymykset voi osoittaa hänelle (sähköpostitse leena@ravitsemusratkaisut.fi tai Instagramissa @LeenaPutkonen).

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.