Suklaafondant on klassikkojälkkäreistä yksi ehdoton suosikkini ja suosikkejahan riittää! : ) Valmistuksen voi aloittaa vaikka jo edellisenä päivänä. Voit valmistaa fondantit annoskulhoihin jääkappiin valmiiksi ja paistaa just ennen tarjoilua. Korostan siis, että fondantin ideana on tarjoilla se lämpimänä, sisältä hieman sulana (=raakana) ja lisukkeeksi esim. jäätelöä tai jäähdytettyä vaniljakastiketta, marjoja jne. Tässä jälkiruoassa ihanan elämyksen luo juurikin kylmä&lämmin yhdistelmä.
Voit laittaa fondanttien sisään myös pienen yllätyksen, esim. vadelmia, pehmeän toffee makeisen tms. Kokeile sinäkin eri täytteillä, erityisesti jos suklaa maistuu. Jos et satu omistamaan alla olevassa kuvassa käytettyjä uunivuokia, toimivat pienet kahvikupit korvaavina astioina. Tsemppiä kokkailuihin ja kokeile rohkeasti, hyvä siitä tulee!
Suklaafondant -resepti
Tarvitset
(5-6 annosta)
200 g tummaa suklaata
100 g pehmeää laktoositonta voita
½ dl mantelijauhetta
2 kananmunaa (valkuainen ja keltuainen eroteltuna)
35 g maissitärkkelystä (esim. maizena)
85 g hienoa sokeria
Tee näin
- Valmistele fondantin vuoat ennen taikinan tekoa. Voitele 5 kpl fondant-vuokia tai 6 kpl pieniä kahvikuppeja hyvin. Laita uuni lämpiämään 180 asteeseen.
- Sulata suklaa ja voi vesihauteessa tai mikrossa.
- Vatkaa sokeri ja keltuaiset kevyesti kuohkeammaksi. Lisää seokseen suklaa-voiseos, maissitärkkelys, mantelijauhe ja sekoita kevyesti.
- Ota toinen kulho ja vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Vaahdon ei kuulu valua kulhosta, jos käännät astiaa.
- Nostele valkuaisvaahto suklaiseen taikinaan varovasti ja lusikoi taikina voideltuihin vuokiin tai kahvikuppeihin
- Paista noin 10 minuuttia. Fondantin on tarkoitus olla sisältä valuvaa. Tarjoile marjojen ja laktoosittoman jäätelön kera.
”FODMAP-ruokavalio on kaikille yksilöllinen. Tässä blogissa esitellyt reseptit ovat pitkälti kolmivaihesen FODMAP-ruokavalion ensimmäiseen, eli karsintavaiheeseen, sopivia. Turhia rajoituksia kannattaa välttää, eli reseptejä kannattaa ja saa muokata omalle vatsalle sopivaksi!
Tekstit ja reseptit on tarkastanut laillistettu ravitsemusterapeutti ja FODMAP-asiantuntija Leena Putkonen. Tarkemmat raaka-ainekysymykset voi osoittaa hänelle (sähköpostitse leena@ravitsemusratkaisut.fi tai Instagramissa @LeenaPutkonen).