Fodmap Safkaa

Gyozat rapu- tai tofutäytteellä

Fodmap ystävällinen

Oli varsinainen ilon päivä, kun näin ja luin Monash Universityn instagram postauksen wonton-kääreistä. Postauksessa kerrottiin heidän tutkineen, että wonton-taikinakuoret ovat 8kpl määrä = fodmap ystävällinen satsi! Jee! Laitoin heille samantien postia ja tiedustelin että; ”Onko Gyoza-taikinakuorien kanssa sama homma?” ja he vastasivat, että kyllä vain. Jee jee!

Rakastan aasialaista ruokaa ja erityisesti pieniä ruokia, joita dippaillaan erilaisiin kastikkeisiin ja herkutellaan seurustelun lomassa. Gyozat ovat juurikin sellaista murkinaa, ja ”pienen” vaivannäön palkitsee ihana loppputulos. Gyoza projektissa haasteellisinta on taitella kärsivällisesti nyyttejä. Netistä ja erityisesti youtubesta löytyy lukuisia videoita joissa opetetaan rypyttämään ja niputtamaan nyyttejä. Itse teen aina samaan tapaan eli taitan pyöreän taikinalevyn jolla on pikkulusikallinen täytettä keskeltä kiinni ja lopun sauman rypytän keskeltä reunaa kohti. Muistathan kostuttaa vedellä saumat muuten ne ei liimaudu!

Gyoza täytteen voi tehdä; tofusta, quornista, ravuista, kanasta (jauheliha), possusta tai naudasta… Ihan mitä sinulla on saatavilla tai mistä pidät. Kaali antaa täytteelle ominaisen maun ja mielestäni sitä ei kannatta jättää pois. Tärkeä raaka-aine on mielestäni myös maizena, joka sitoo täytettä kivasti. Maustan oman täytteeni aina kevätsipulilla, seesamiöljyllä, soijalla ja lisään hieman korealaista chilitahnaa hitusen (koska se sisältää valkosipulia). Inkivääriä ei aina satu olemaan tuoreena jääkaapissa, ja korvaan sen tarvittaessa hitusella kuivattua inkiväärijauhetta. Chilihiutaleet sopivat myös mainiosti täytteen mausteeksi. Miriniä eli makeahkoa riisiviiniä ei myöskään välttämättä tarvitse, mutta se tuo kivaa lisää makumaailmaan. Tee täytteestä juuri sellainen, josta itse pidät.

Kypsennys on gyozien kokkauksessa myös hiukka aikaa vievä. : ) Itse höyrytän ensi gyozat, dippaan ne sitten seesaminsiemeniin ja paistan kullanruskeaksi pannulla öljyssä. Gyozat voi myös friteerata tai vain höyryttää ja nauttia ilman paistamista : ). Kypsyyden kanssa pitää olla tarkkana kun tekee etenkin kana- tai possutäytteisiä gyozia! Kypsennysaika riippuu täytteen määrsätä eli aloita reilulla 5 minuutilla ja tsekkaa on kypsää ja jatka kypsennystä tarvittaessa. HOX! kyn höyrytät älä tee samaa virhettä mkuin minä eli anna veden kiehua loppuun… siitä seuraa ikävää käryä, kun bambuhöyryttimet alkavat kärytä pannulla. : )

Gyozat -resepti

Tarvitset

1/2 pakettia gyoza-taikinakääreitä (25kpl)

Tee näin

  1. Anna taikinalevyjen sulaa rauhassa esimerkiksi yön yli jääkaapissa.

ps. olen itse pakastanut taikinat (ylimääräinen ½ pakettia) uudelleen ilman ongelmia!

Täyte
(riittää ainakin 25 gyozaan)
100 g kaalia hienoksi suikaloituna
250 g raakoja jättikatkaravun pyrstöjä kuorittuna
tai 250 g kiinteää tofua
1 kevätsipulin vihreä varsi
1 tl seesamiöljyä
2 tl miriniä (tai ½ tl sokeria ja 1 tl riisiviinietikkaa)
1 tl raastettua tuoretta inkivääriä
2 rkl maissitärkkelystä
2 tl soijakastiketta
(Minä lisään joukkoon hieman chilikastiketta, jossa ei ole valkosipulia!)
Halutessasi seesaminsiemeniä.

  1. Hienonna kaali, ravut (tai tofu) ja kevätsipuli mahdollisimman hienoksi silpuksi.
  2. Siirrä seos kulhoon ja lisää joukkoon suola, seesamiöljy, soijakastike,
    raastettu inkivääri, maissitärkkelys ja mirin ja sekoita massa erityisen hyvin. On tärkeää, että maissitärkkelys leviää koko massaan.

Taittelu

  1. Varaa työpöydälle vettä pienessä kulhossa, pullasuti, täytteelle ottimeksi kahvilusikka ja valmiille ja taitelluille gyozille leivinpaperilla päällystetty uunipelti tai silikonimatto.
  2. Ota yksi taikinakuori käteen ja lusikoi täytettä pieni lusikallinen taikinan päälle.
    Kostuta vedellä pyöreän taikinalevyn reunat ja lähde rypyttämään taikinaa siten, että täyte
    jää kivasti sisään (katso kuvat). Rypytä gyozia niin monta kuin haluat. Näitä kannattaa valmistaa enemmänkin kerralla ja pakastaa osa. Maistuvat myöhemmin höyrytettyinä tai vaikka mikrotettuina!

Kypsennys

  1. Höyrytä taitellut gyozat mehumaijassa, höyrykattilassa, kattilan ja siivilän avulla tai bambuhöyrytyskorissa. Muista valvoa, että vesi ei lopu hauteesta! Höyrytä taikinanyyttejä 4-5 minuuttia ja nosta kypsät gyozat pellille odottamaan.
  2. Voit halutessasi dipata gyozan toisen puolen seesaminsiemeniin, kun nostat pois höyrytyksestä. Seesaminsiemenillä saat kivan pinnan! Kokkaan joskus sekä tofu- että raputäytteisiä gyozia, jolloin dippaan raputäytteiset vaaleisiin seesaminsiemeniin ja tofutäytteiset mustiin seesaminsiemeniin, jotta nyytit eivät mene sekaisin.
  3. Kun olet höyryttänyt kaikki gyozat, ota esiin reilun kokoinen pannu ja kaada pieni määrä öljyä pannulle. Nyt paistetaan vielä kullanruskea pinta gyoziin! Voit jättää paiston väliin, jos haluat, tämä vaihe on vapaaehtoinen!
  4. Kun kaikki gyozat on paistettu, voit nauttia ne heti kuumina ja jäähtyneinä. Kivoja dippeja saa esim. soijasta ja inkivääristä, kimchi-majoneesista tai vaikka chili-majoneesista!

Dippikastikeet

Soijadippi
1dl soija kastiketta
pieni pala kuorittua inkivääriä hienona raasteena
1rkl seesamiöljyä
2rkl paahdettuja seesaminsiemeniä

Chili-limemajoneesidippi
1dl majoneesia
1/2tl savupaprikajauhetta
1/2tl chilihiutaleita
1/2 limen menu
1tl korianteria hienonnettuna




Kastikkeet ovat helppo ja nopea valmistaa.
  1. molemmat kastikkeet syntyvät kädenkänteessä hyvin sekoittaen!
  2. 1 annos kastiketta riittää 25 gyozan dipiksi!

”FODMAP-ruokavalio on kaikille yksilöllinen. Tässä blogissa esitellyt reseptit ovat pitkälti kolmivaihesen FODMAP-ruokavalion ensimmäiseen, eli karsintavaiheeseen, sopivia. Turhia rajoituksia kannattaa välttää, eli reseptejä kannattaa ja saa muokata omalle vatsalle sopivaksi!

Tekstit ja reseptit on tarkastanut laillistettu ravitsemusterapeutti ja FODMAP-asiantuntija Leena Putkonen. Tarkemmat raaka-ainekysymykset voi osoittaa hänelle (sähköpostitse leena@ravitsemusratkaisut.fi tai Instagramissa @LeenaPutkonen).