Fodmap Safkaa

Tofu – wontonit

Fodmap ystävällinen

Hei taas me kokataan! : ) Pienen tauon jälkeen innostuin taas hiomaan reseptejä. Tällä kertaa värkkäisin reseptin wontoneille. Wonton taikina kuori on vehnästä tehty eli tuote ei ole gluteeniton. Tästä huolimatta nämä taikinakuoret ovat fodmap ystävällisiä. Löysin nimittäin instagramista Monash Universityn postauksen wonton-kääreistä, 8kpl näitä kääreitä on tutkitusti fodmap ystävällinen satsi, jee!

Jos päätät kokkailla wontoneita, varaa itsellesi aikaa ja ennakoi.
1. ota taikina kuoret sulamaan edellisenä iltana jääkaappiin.
2. varaa aikaa wontonien käärimiseen, tämä on ihanaa puuhaa esim. hyvän ystävän ja viinilasin seurassa. : )
3. taittele kaikki wontonit valmiiksi ennen kuin alat kuumentaa rasvaa! Sillä kypsyminen käy yllättävän nopeasti.
4. varaa talouspaperilla tms. vuorattuja lautasia tai vateja hollille, sillä kuumat wontonit on hyvä laskea valumaan hetkeksi.
5 syö wontonit heti : )

Täytteen valmistaminen on helppoa ja jos kaikki ainekset on suhteellisen pientä silppua, ei mikään mene kovin helposti vikaan. Mausta ja maista täyte ennen wontonien käärimistä. Lisää chiliä ja makuja ihan oman makusi mukaan : ). Samaa ohjetta kannattaa toteuttaa dippien kanssa, tee justiinsa sinun makuiset dipit. Ihania kokkailuhetliä sinulle! <3

PS: Blogistani löytyy resepti myös valkosipulin makuiseen öljyyn, itse tehtyyn tofuun ja soija- ja chili-limemajoneesidippiin.

Wontonien kypsennys

Tofu- wontonit -resepti

Tarvitset

1 paketti valmiita wonton-taikinakuoria (paketissa on valmistajasta riippuen noin 40 kpl)

Tee näin

  1. Ota wonton-taikinapaketti edellisenä iltana sulamaan.

Täyte
400 g tofua
1 pieni porkkana hienoksi raastettuna
1 kevätsipulin varsi
1 rkl soijakastiketta
1 tl chilihiutaleita (tai makusi mukaan!)
1 tl seesamiöljyä
1 tl valkosipulinmakuista öljyä
1  tl raastettua inkivääriä
1 rkl tuoretta korianteria
1,5 rkl maizenaa (maissitärkkelystä)

Kuva itse tehdystä tofusta
Jos innistut tekemään tofun itse niin linkki itsevalmistettuun tofuun löydät tästä.
  1. Murskaa tofu haarukalla pienessä kulhossa. Pilko kevätsipulin varsi pieniksi paloiksi ja lisää joukkoon. Lisää soijakastike, chilihiutaleet, seesamiöljy, valkosipulinmakuinen öljy ja raastettu inkivääri. Sekoita hyvin. Lisää lopuksi maizena ja sekoita vielä täyte hyvin.
    Ohje valkosipulin makuiseen öljyyn löydät tästä.
  2. Anna täytteen maustua hetki ja maistele kaipaatko jotain makuja lisää!

Wontonien täyttäminen

wontonit ennen kypsennystä
Kostuta saumat vedellä jotta reunat liimautuvat kiinni toisiinsa.

  1. Varaa itsellesi reilu työskentelytila. Levitä uunipellille leivinpaperi. Tälle pellille laitat valmiit täytetyt wontonit odottamaan paistoa. Varaa itsellesi pieneen astiaan kylmää vettä ja pullasuti saumojen kostuttamiseen. Varaa pieni lusikka täytteen lusikoimiseen.
  2. Ota taikinalevy pinkasta työpöydälle eteesi, ja kostuta taikina neliön reunat kevyesti. Lisää taikinalevyn keskelle pieni lusikallinen täytettä.
  3. Taittele wonton siten, että siitä muodostuu kolmio ja lopuksi kostuta kolmion terävimmät kulmat ja paina ne yhteen . Voilá! Ensimmäinen wonton on valmis.
  4. Paketissa on 40-50 taikinaneliötä, eli ole kärsivällinen!

Wontonien kypsennys

Wontonien kypsennys
Wonton on kypsä, kun reunat ovat kullankeltaiset.

  1. Kuumenna pienehkössä paksupohjaisessa kattilassa öljyä 160-180 asteiseksi. Öljy on valmis, kun testi-wonton ei jää pohjalle, vaan nousee öljyn pintaan iloisesti öljyn poristessa.
  2. Wonton on kypsä, kun reunat ovat kullankeltaiset. Valuta kypsennetyt wontonit isolla lautasella, jolle on levitetty pari kerrosta talouspaperia.

Wontonien dippi

Valmiit wontonit ja chilimajoneesidippi

  1. Mainio dippi on vähäsuolainen soijakastike, jota on maustettu hieman valkosipulinmakuisella öljyllä, chilillä ja seesamiöljyllä.
  2. Lisää hyviä dippiohjeita löydät blogistani täältä.

”FODMAP-ruokavalio on kaikille yksilöllinen. Tässä blogissa esitellyt reseptit ovat pitkälti kolmivaihesen FODMAP-ruokavalion ensimmäiseen, eli karsintavaiheeseen, sopivia. Turhia rajoituksia kannattaa välttää, eli reseptejä kannattaa ja saa muokata omalle vatsalle sopivaksi!

Tekstit ja reseptit on tarkastanut laillistettu ravitsemusterapeutti ja FODMAP-asiantuntija Leena Putkonen. Tarkemmat raaka-ainekysymykset voi osoittaa hänelle (sähköpostitse leena@ravitsemusratkaisut.fi tai Instagramissa @LeenaPutkonen).