Fodmap Safkaa

Lempeän tulinen lammascurry

Rakastatko sinäkin mausteisia curry ruokia? Kylmän talvipäivän tai sunnuntain ihanan ulkoilun jälkeen maistuu lämpimästi mausteinen lammascurry ihanalta. Tämä ruoka on mun lemppari ”Sunday roast”! Currien ”oikeaoppinen” valmistaminen on usein melko aikaa vievää ja monivaiheista. Tämä resepti onkin hiukan oiottu versio. Eli tässä reseptissä emme marinoi lihaa yön yli, vaan heitämme lihat pataan ja mausteet perään. Kypsennysaika on tietenkin sitten toinen tarina : )! Karitsan tai lampaan (jos onnistut jostain löytämään) paistilihan tai muun ”edullisemman” lihan kypsennys ottaa aikaa. Kypsennä karitsan liha miedolla lämmöllä ja runsaassa liemessä (ettei pala pohjaan). Kova lämpö ja voimakas kiehuminen tekee lihasta sitkeämpää. Parhaiten maku kehittyy, kun liemi kiehuu kasaan hissukseen. Toisin sanoen lihasta tulee aina mureampaa ja padasta herkullisempaa miedolla lämmöllä.

Taas kerran, mausta curry ihan oman makusi mukaan. Kokatessasi lisää ja poista mausteita, jos sinulla erilainen näkemys mausteiden määristä. Voit myös lisätä pataan vihanneksia, perunaa tai vaikka papuja jos vatsasi kestää niitä. Pitkään hautuvissa padoissa maku kehittyy pikkuhiljaa, eli älä hikeenny jos maku ei alussa miellytä sinua : ). Parhaat asiat kehittyvät hitaasti ja viipyillen. Ihanaa viikonloppua sinulle ja muista syödä hyvin! <3

Lempeän tulinen lammascurry

Tarvitset:

1 kg kuutioitua lampaanlihaa
(esim.luutonta paistia kuutioituna)
1 porkkana pienenä kuutiona
2 kevätsipulin vartta
2 rkl ruokaöljyä
3rkl tomaattipyretta
1 purkki tomaattimurskaa
1,5 tl suolaa (tai oman maun mukaan)
1 tl sokeria
3rkl esim. Touch of taste vasikanfondia
8 dl vettä (lisää vettä tarvittaessa, nesteen haihtuessa ja lihan kypsennyksen venähtäessä)

mausteet:
pieni pala tuoretta inkivääriä raastettuna
1 rkl jeeraa tai juustokuminaa
1 rkl jauhettuja korianteria
1 rkl paprikajauhetta
½ tl fenkolinsiemeniä
1 tl kurkumaa
1 tl kanelia
1 tl chilirouhetta tai cayennepippuria jauhettuna (lisää chiliä makusi mukaan)

lopuksi viimeistelyyn:
2rkl valkosipulin makuista öljyä
1 ruukku / 1 dl tuoretta korianteria kevyesti hienonnettuna


Tee näin:

  1. Kuutioi liha n. 3x3cm paloihin. Kuumenna öljy pannulla ja paista lihat kevyesti, lisää tomaattipyre ja kaikki mausteet. Pienennä lämpöä ja anna mausteiden paahtua hieman.
  2. Lisää pannulle pilkotut kevätsipulit ja porkkana, lisää tomaattimurska ja vesi ja fondi.
  3. Anna curryn hautoa matalalla lämmöllä n. 3 tuntia (tai kunnes lihanpalat ovat mureita ja kypsiä). Maista ja mausta tarvittaessa suolalla ja pyöristä makua sokerilla.
  4. Lisää tuore hienonnettu korianteri ja valkosipulinmakuinen öljy lopuksi.
  5. Tarjoile basmatiriisin kera.

Voit pehmentää curryn makua vielä kermalla tai kookoskermalla.

Huom.! Jos käytät yksittäisten mausteiden sijaan currymaustesekoituksia tarkista, ettei sekoituksessa ole ainesosia, jotka eivät sovi sinulle..

”FODMAP-ruokavalio on kaikille yksilöllinen. Tässä blogissa esitellyt reseptit ovat pitkälti kolmivaihesen FODMAP-ruokavalion ensimmäiseen, eli karsintavaiheeseen, sopivia. Turhia rajoituksia kannattaa välttää, eli reseptejä kannattaa ja saa muokata omalle vatsalle sopivaksi!

Tekstit ja reseptit on tarkastanut laillistettu ravitsemusterapeutti ja FODMAP-asiantuntija Leena Putkonen. Tarkemmat raaka-ainekysymykset voi osoittaa hänelle (sähköpostitse
leena@ravitsemusratkaisut.fi tai Instagramissa @LeenaPutkonen).

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.