Fodmap Safkaa

Wonton-kupit rapu-avocadotäytteellä

Fodmap ystävällinen

Wonton- kupit on supernopea ja helppo ratkaisu, kun pitää nopeasti saada jokin kiva alkupala, välipala tai cocktail-pala
pöytään. Wonton-taikinalevyt eivät ole gluteenittomia, mutta sopivat fodmap ystävälliseen ruokavalioon mainiosti. Wonton-taikinalevyt kannattaa aina ottaa sulamaan edellisenä päivänä. Jos et kerkeä ennakoida sulatusta, voit sulattaa avaamattoman taikinapaketin lämpimässä vedessä. Älä käytä mikroa tähän : ). Löydät todennäköisimmin taikinalevyjä paikallisen aasialaisen kaupan pakastealtaasta. Joissakin marketeissa voi tämä tuote myös löytyä pakastealtaasta!

Vaikka wontonit ovat fodmap-ystävällisia, älä kuitenkaan popsi 8kpl enempää! Tietoni pohjautuu Monash University FODMAP Diet- appiin, josta sinäkin löydät päivitettyä ja ajantasaista tietoa fodmap- ruokavaliosta. Appi tarjoaa kivoja reseptejä ja kertoo liikennevalojen avulla miten raaka-aineet sopivat fodmap-ruokavalioon. Käytän Monash University FODMAP Diet appia viikoittain kokkailuiden ja ruokaostosten lomassa!

Wontonkupit voi täyttää ihan millä vain! Itse olen kokeillut rapeaksi paistettua tofua, avocadoa ja tomaattikuutioita maustettuna limellä, soijalla & seesamöljyllä. Alla oleva resepti toimii todella hyvin wonton-kuppien täytteenä, mutta jos et syö rapuja, voit korvata ravut myös kanalla, tai vaikka savulohella… rajoituksena on vain jääkaapin sisältö ja mielikuvitus. Myös makeat täytteet toimivat kivasti. Kokeile vaikka raparperikompottia & vaniljajäätelöä, tarjoile vain nopeasti… paistettu taikina vettyy suht nopeasti! Raparperikompotin reseptin löydät täältä.

Antoisia kokkaushetkiä sinulle ja muistathan syödä hyvin ja nauttia elämästä! <3

Wonton-kupit -resepti

Tarvitset

Wonton-kupit

20 taikinalevyä, noin puoli pakettia
Vuokasprayta tai öljyä vuokien voiteluun

Tee näin

Kuppien valmistus:

  1. Sulata wonton-taikinlevyjä jääkaapissa esimerkiksi yön yli.
  2. Kun taikinalevyt ovat sulaneet, ota muffinssivuoka tai silikonimuffinssivuoka ja suihkuta vuoat vuokaspraylla tai sudi öljyllä vuokien sisäpinnat hyvin. Aseta jokaiseen muffinssimuottiin yksi taikinalevy siten että taikinalevy muodostaa ”kupin”. Paista kupit 175 asteessa 7-10 minuuttia riippuen uunin tehosta.

Rapu-avocadotäyte

300 g kypsiä & kuorittuja jättirapuja / katkarapuja
2 kypsää avokadoa kuutioituna
3 kypsää tomaattia kuutioituna
1 varsi kevätsipulia hienonnettuna
tuoretta korianteria hienonnettuna
1 limen mehu
2 rkl oliiviöljyä
1 rkl valkosipulinmakuista öljyä

Täytteen valmistus:

  1. Anna rapujen sulaa rauhassa esimerkiksi yön yli. Valuta sulat ravut.
  2. Kuumenna paistinpannu, lisää pannulle 2 rkl öljyä ja pyöräytä ravut ja kevätsipuli kuumassa öljyssä nopeasti. Kaada ravut kulhoon.
  3. Lisää kulhoon limen mehu, hienonnettua korianteria, kuutioidut avokadot ja tomaatit. Lisää kulhoon valkosipulinmakuinen öljy. Maistele ja mausta suolalla ja mustapippurilla.
  4. Valuta täytettä hetki siivilässä, sillä hyvin mehuisat tomaatit luovuttavat täytteeseen melko paljon nestettä, jolloin taikinakuppi vettyy turhan nopeasti.
  5. Voit mainiosti lisätä vielä chiliä, tuoretta basilikaa tai säveltää reseptiä oman makusi mukaan! : )

Kuppien täyttäminen:

  1. Lusikoi rapu-avokadotäytettä wonton-kuppeihin ja tarjoile suht nopeasti sillä tomaatit mehustavat kupin pohjan melko nopeasti.

Jos tarjoilet kupit myöhemmin, voit vuorata kuppien pohjan salaatinlehdellä, jolloin taikinakuppi ei kostu yhtä herkästi.

”FODMAP-ruokavalio on kaikille yksilöllinen. Tässä blogissa esitellyt reseptit ovat pitkälti kolmivaihesen FODMAP-ruokavalion ensimmäiseen, eli karsintavaiheeseen, sopivia. Turhia rajoituksia kannattaa välttää, eli reseptejä kannattaa ja saa muokata omalle vatsalle sopivaksi!

Tekstit ja reseptit on tarkastanut laillistettu ravitsemusterapeutti ja FODMAP-asiantuntija Leena Putkonen. Tarkemmat raaka-ainekysymykset voi osoittaa hänelle (sähköpostitse leena@ravitsemusratkaisut.fi tai Instagramissa @LeenaPutkonen).