Raparperit nousevat kasvimaalla aina ensimmäisenä, kun lumet ovat sulaneet. Suloiset pienet ja punertavat kurttupallot hurmaavat jokaisen puutarhurin noustessaan terhakasti maan uumenista. Raparperista saakin ihania leivonnaisia. Yksi ehdottomista suosikeistani on raparperi-rahkapiiras. Piiras on tosi hyvää justiinsa leivottuna, mutta maku paranee, kun se vetäytyy yön yli jääkaapissa.
Piiraan pohjassa tykkään käyttää gluteenittomia kaurajauhoja. Voit korvata kaurajauhot myös muilla jauhoilla, jopa mantelijauhe sopii taikinaan hyvin. Jos käytät mantelijauhoa, laita esim. puolet mantelijauhoa ja puolet jotain gluteenitonta jauhoa. Voit myös korvata raparperikompotin esim. mustikoilla tai muilla marjoilla. Jos käytät mustikoita, lisää pikkukulhossa mustikoiden (3-4dl) joukkoon hieman sokeria ja ruokalusikallinen maizenaa. Maizena sitoo hieman mustikoiden mehua ja piiraasta ei tule liian vetinen tai kostea.
Piirasta kootessa huomaat, että raparperikompotti uppoaa rahkatäytteeseen, älä anna tämän häiritä! täytteiden kerrostumat tulevat esiin kun leikkaat ison lohkareen ja alat herkutella!
Raparperi-rahkapiiras resepti
Tarvitset:
Piiraspohja:
100 g sokeria
200 g laktoositonta voita
5dl gluteenitonta kaurajauhoa
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
Tee näin:
- Sekoita kaikki ainekset huolellisesti.
- Voitele piirakkavuoka (halkaisija noin 28 cm) kevyesti. Painele voidellulle vuoan pinnalle pyöreäksi leikattu leivinpaperi. Tällä varmistat, ettei taikina tartu vuokaan.
Rahkatäyte:
200 g laktoositonta rahkaa
2 dl laktoositonta kermaa
4 kananmunia
1 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
- Sekoita kaikki ainekset keskenään kulhossa.
Raparperikompotti:
n. 7 dl raparperia kuorittuna ja paloiteltuna
1 dl vettä
1 dl fariinisokeria
2 tl kanelia
Tarvittaessa 1 rkl maissitärkkelystä (maizena)
- Laita 1 dl vettä kattilaan ja kiehauta. Lisää raparperit. Anna haihtuvan höyryn kypsentää raparperit. Voit tarvittaessa kaataa tilkan nestettä pois jos sitä tuntuu olevan liikaa.
- Lisää fariinisokeri ja kaneli, anna jäähtyä kädenlämpöiseksi.
- Kun seos on jäähtynyt, lisää maissitärkkelys sekoitettuna pienne vesitilkkaan. Tärkkelys varmistaa, ettei piiraasta tule turhan kostea. Tärkkelys ei ole välttämätön aines.
Piirakan kokoaminen paistamista varten:
- Taputtele taikina piirasvuokaan reunoja myöten. Tämä onnistuu helpommin jauhotetuin käsin. Taikina on pehmeää, joten kauliminen jauhotetulla pöydällä kannattaa unohtaa.
- Kaada taikinan päälle ensin rahka-kermatäyte. Lusikoi raparperikompotti rahka-kermätäytteen päälle tasaisesti. Raparperiseos uppoaa lähes kokonaan rahkatäytteeseen.
- Paista 175 asteessaa 40-50 minuuttia. Piiras on valmis, kun sen täyte näyttää kypsyneen eli se ei ole enää keskeltä juoksevan oloista.
- Anna valmiin piiraan jäähtyä hyvin ennen tarjoilua. Maku vain paranee yön yli jääkaapissa pidettynä.
”FODMAP-ruokavalio on kaikille yksilöllinen. Tässä blogissa esitellyt reseptit ovat pitkälti kolmivaihesen FODMAP-ruokavalion ensimmäiseen, eli karsintavaiheeseen, sopivia. Turhia rajoituksia kannattaa välttää, eli reseptejä kannattaa ja saa muokata omalle vatsalle sopivaksi!
Tekstit ja reseptit on tarkastanut laillistettu ravitsemusterapeutti ja FODMAP-asiantuntija Leena Putkonen. Tarkemmat raaka-ainekysymykset voi osoittaa hänelle (sähköpostitse leena@ravitsemusratkaisut.fi tai Instagramissa @LeenaPutkonen).